Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 noiembrie 2024
1473 • Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor)
1843 • Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale
1859 • A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882)
1901 • Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901)
1915 • Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945)
1941 • Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film
Recomandări
Scriitorul Cosmin Perța și poetul și artistul vizual Eugen Vuțescu, expoziții la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu
(Arte vizuale)
COSMIN PERTA: Voices of War & Tinerete fara batranete si viata fara de moarte
EUGEN VUTESCU: FRAGIL
Curator: Ana Negoita.
Coordonator proiect: Denisa Suta
Muzeul National „Constantin Brancusi” – Targu Jiu.
Muzeul National „Constantin Brancusi” din Targu Jiu  invita publicul sa participe, incepand cu data de 22 noiembrie,  de la ora 18:00,  la un dublu eveniment expozitional. Cosmin Perta, scriitor, nume de referinta pentru literatura contemporana romaneasca, cunoscut si pentru o serie de proiecte artistice interdisciplinare la intersectia dintre literatura si arte vizuale, propune doua instalatii cu caracter imersiv: audio (sound –design & poezie) si un video-poem. Eugen Vutescu, poet si artist, prezinta  o instalatie  vizuala complexa: pictura si obiect de tip ready-made asistat. Expozitiile semnate de cei doi pot fi vizitate, in spatiile muzeului, pana pe data de 5 decembrie 2024.  

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte, este o experienta imersiva care exploreaza ideea de trecere, transformare, evolutie si decadenta, traditie si stergere a ei, memorie si uitare prin intermediul istoriei poetice a unei familii. Revolta, neputinta si evolutie, doar pentru a perpetua ceva ce depaseste orice cadru biologic sau cultural: capacitatea umana de a visa si de a proiecta viitoruri posibile.
Voices of war este o instalatie audio imersiva care incearca sa redea sonor si afectiv regimul de teroare pe care il suporta cetatenii obisnuiti ai Ucrainei, confruntati cu bombardamente si stare de asediu continua. Instalatia este compusa din editarea si colarea mai multor inregistrari autentice din timpul bombardamentelor asupra orasului ucrainean Zaporojie, realizate de muzicianul si artistul ucrainean Denys Vasyliev. Acestora le-au fost adaugate voci, dar sunetele nu au fost stilizate si nici nu au fost adaugate alte efecte, mizand pe o abordare cat mai naturala a sunetelor razboiului.


FRAGIL a fost gandita din perspectiva unei instalatii vizuale care combina mediul clasic al picturii cu o serie de instalatii de tip ready-made asistat pentru a crea un tip de conexiune profunda intre cele doua medii. Lucrarile propun un exercitiu senzorial de cercetare a ”insuportabilei fragilitati” a corpurilor si a obiectelor, concept formulat vizual la intersectia diferitelor materiale de lucru mai mult sau mai putin durabile: pictura, fotografie, obiecte, ciment.      


COSMIN PERTA (n. 1982, Maramures) este un eseist, poet si prozator roman. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii „BabesBolyai” din Cluj-Napoca. Si-a continuat studiile de literatura la Universitatea din Bucuresti cu un masterat in literatura contemporana, mai apoi obtinand titlul de doctor cu o lucrare referitoare la literatura fantastica europeana. A publicat volume de eseuri, romane, povestiri si poezie. De-a lungul timpului a obtinut unele dintre cele mai importante premii literare romanesti. Fragmente din opera sa poetica au fost traduse in 14 limbi, iar cel mai recent roman al sau este in curs de traducere integrala in patru tari. A lucrat timp de 8 ani in presa culturala din Cluj si Bucuresti, iar in ultimii 10 ani a infiintat si a condus unele dintre cele mai apreciate si premiate colectii de literatura contemporana la editurile Tracus Arte si Editura Paralela 45.

EUGEN VUTESCU (n. 1982, Bucuresti) a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Este medic, poet si artist vizual. Ca artist vizual a lucrat in diverse medii: fotografie, pictura, ilustratie de carte, instalatii. Expozitii personale de pictura si instalatii: „La opt etaje departare de lume”, Muzeul National Brukenthal (Sibiu 2024), SCAF (Festivalul International  de Arta Contemporana (Sibiu 2023), UNBOXING (Anuala de arta si stiinta – Galeria Galateca & NEOART (Ramnicu Valcea-2023), CSWEEK – NEOART-Connect (Galeria Galateca, Bucuresti 2023), „Transfer de memorie”, Galeria Halucinarium, Bucuresti (2018); „EVVE”, impreuna cu pictorul Vladimir Ene, Galeria „Caminul Artei”, Bucuresti (2017); „Destrupari”, Institutul Cultural Roman, Bucuresti (2010); „Destrupari”, Galeria Lina, Bistrita (2009).

MUZEUL NATIONAL „CONSTANTIN BRANCUSI” – Targu JIU

Muzeul National „Constantin Brancusi” a fost infiintat prin Legea nr. 199/2015 si are sediul in Casa „Barbu Ganescu”, imobil in care a fost gazduit Constantin Brancusi, in perioada in care acesta a lucrat la realizarea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” de la Targu Jiu (1937-1938). In curtea institutiei se afla doua monumente care poarta amprenta marelui sculptor: „Mesele de piatra aranjate de Constantin Brancusi”, cunoscute si sub denumirea „Gradina cu vietati de piatra”, aflate pe Lista Monumentelor Istorice cu Cod LMI GJ-III-m-B-09470 si „Masa rotunda” cu Cod LMI GJ-III-m-A-09465.06, o masa rebut, realizata de Constantin Brancusi, dar la care artistul a renuntat ulterior. Muzeul National „Constantin Brancusi” a fost deschis pentru prima  data publicului, pe 19 februarie 2020, de Ziua Nationala Constantin Brancusi.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate