Central European Film Festival, ediția a XIV-a: un eveniment în memoria regizorului Radu Gabrea | |
(Cinema) |
Central European Film Festival (CEFF), eveniment initiat in anul 2011 de regizorul Radu Gabrea si organizat in prezent in memoria lui, se va desfasura anul acesta in perioada 4-6 decembrie, la Cinemateca Eforie din Bucuresti. Editia a XIV-a este dedicata filmului documentar si va cuprinde cateva dintre cele mai importante documentare realizate de Radu Gabrea de-a lungul carierei sale, precum si proiectia speciala a celui mai recent film documentar semnat de regizorul Copel Moscu. |
„Toata lectura istoriei romanesti oficiale, dar mai ales cea adanc raspandita in constiinta oamenilor, nu contine niciun rand despre o posibila proprie culpabilitate. Am fost, asa cum functioneaza astazi mitologia istorica romaneasca, permanente victime. Niciodata altceva”, declara regizorul Radu Gabrea intr-un interviu din 2009, despre preocuparea sa de a afla adevarul istoric si de a-l revela publicului prin filme.
Regizorul Radu Gabrea a reusit sa aduca la lumina subiecte dintre cele mai diverse: „Struma” si „Evrei de vanzare” reprezinta tragedii de profunda rezonanta, cu vinovati si vinovatii pe toate palierele societatii, romanesti si nu numai; „Imparateasa Rosie” este un film portret al Anei Pauker, personaj extrem de controversat al epocii comunismului; „Rumenye, Rumenye II - Cautandu-l pe Schwartz” este despre muzica klezmer - muzica populara evreiasca, iar „Mostenirea lui Goldfaden” este un film dedicat creatorului teatrului idis Avram Goldfaden, dar si promotor al unui gen ce va cuceri lumea musicalului american.
Regizorul Copel Moscu este invitatul primei zile a festivalului, cu proiectia speciala a documentarului sau „Fotografii insangerate”, ce evoca evenimentele cutremuratoare din timpul pogromului evreilor de la Iasi din anul 1941, prin fotografii si marturii ale supravietuitorilor. Evenimentul este realizat de Asociatia Euro-Fest condusa de actrita Victoria Cocias, in parteneriat cu Arhiva Nationala de Filme - Cinemateca Romana si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
Programul CEFF 2024:
Miercuri, 4 decembrie, ora 17:00 – „Struma” (Radu Gabrea)
Miercuri, 4 decembrie, ora 19:00 – „Fotografii insangerate” (Copel Moscu) - proiectie speciala
Joi, 5 decembrie, ora 17:00 – „Imparateasa Rosie. Viata si aventurile Anei Pauker” (Radu Gabrea)
Joi, 5 decembrie, ora 19:00 – „Evrei de vanzare” (Radu Gabrea)
Vineri, 6 decembrie, ora 17:00 – „Rumenye, Rumenye II” (Radu Gabrea)
Vineri, 6 decembrie ora 19:00 – „Mostenirea lui Goldfaden” (Radu Gabrea)
Biletele se pot achizitiona online sau de la casa de bilete de la Cinemateca Eforie.
Link bilete: https://eventbook.ro/hall/cinema-eforie
La finalul proiectiilor vor avea loc discutii cu publicul.
„Struma” (2001), 57 min.
Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Stelian Tanase
Muzica: Adrian Enescu
Imagine: Mihai Tanase
Costume: Ioana Albaiu
Sunet: Florin Tabacaru
Documentarul regizat de Radu Gabrea, dupa un scenariu de Stelian Tanase, prezinta tragedia vasului "Struma", ultimul vas cu 769 emigranti evrei care a parasit portul Constanta in 12 decembrie 1941, cu destinatia Palestina. Cand nava a ancorat la nord de Bosfor, guvernul turc a refuzat primirea emigrantilor pe teritoriul sau si a blocat nava in port. La 23 februarie 1942 Struma a fost trasa in larg cu ajutorul unui remorcher si abandonata la 5 mile de tarm. O zi mai tarziu, nava a fost scufundata cu toti cei aflati la bord, fiind atinsa de o torpila lansata de un submarin sovietic. O singura persoana, David Stoliar, a supravietuit celui mai mare dezastru naval civil din Marea Neagra, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Filmul a obtinut Mentiune Speciala la Festivalul International de Film de la Ierusalim, editia a XVIII-a (2001).
„Fotografii insangerate” (2024), 83 min.
Regizor: Copel Moscu
Muzica: Marius Copel - Electrons in Slow Motion
Editor: Iulia Maria Muresan
Imagine: Mario Pancu, Cristi Staicu
Producator: Velvet Moraru
Productie: Icon Production
Documentarul „Fotografii insangerate” evoca evenimentele cutremuratoare din timpul pogromului evreilor de la Iasi din anul 1941, prin fotografii si marturii ale supravietuitorilor. Fotografiile din documentar ilustreaza pregatirea si implementarea pogromului, de la marcarea caselor in care locuiau evrei, la coloanele de evrei pusi sa sape gropile in care urmau sa fie aruncati semenii lor, imbarcarea in trenurile mortii si asasinatele in masa care au avut loc.
„Imparateasa rosie. Viata si aventurile Anei Pauker” (2016), 60 min.
Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Radu Gabrea, Magdalena Schubert
Imaginea: Alexandru Macarie
Mixajul: Mihai Orasanu si Ioan Bain
Coloana sonora: Cristian Tarnovetchi
Montajul si coordonarea post productie: Melania Oproiu
Asistent productie: Cristian Cocias
Scenografie: Madalina Marinescu
Coordonator productie: Theodor Ionut Popescu
Printr-o serie de interviuri cu mari istorici si politologi, precum si cu ajutorul imaginilor de arhiva, Radu Gabrea reconstruieste imaginea Anei Pauker in Romania stalinista. Desi memoria colectiva a pastrat-o pe Ana Pauker ca fiind vinovata de toate problemele vremii, aceasta imagine este doar o distorsiune a istoriei, prin propaganda comunista orchestrata de Gheorghe Gheorghiu-Dej. In incercarea de a demitiza figura de „criminal” a Anei Pauker, filmul aduce in prim-plan o latura diferita a acestui personaj-simbol al comunismului stalinist.
„Evrei de vanzare” (2012), 73 min.
Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Magdalena Schubert, Radu Gabrea
Camera: Florin Paraschiv, Alexandru Macarie, Diana Vidrascu, Nic Burghelea (SUA)
Montaj: Melania Oproiu
Mixaj: Mihai Orasanu
Producator executiv: Marian Barut
Producator: Victoria Cocias
Filmul dezvaluie secretele celei mai ample operatiuni de vanzare a cetatenilor romani de etnie evreiasca catre Statul Israel. Radu Rabrea analizeaza minutios, pe baza unor documente si marturii senzationale, detaliile acestui targ care a durat zeci de de ani, de dupa al doilea Razboi Mondial si pana in 1989 - o afacere care a atins apogeul in timpul dictaturii lui Nicolae Ceausescu. Regizorul a declarat ca sursa lui de inspiratie a fost cartea istoricului Radu Ioanid despre acest subiect. Daca la inceput scopurile urmarite au fost de ordin material, fie produse, fie bani, in ultima etapa din vremea lui Ceausescu au devenit instrumente de presiune pentru obiectivele politice urmarite de liderul roman.
„Rumenye, Rumenye II - Cautandu-l pe Schwartz” (2008), 65 min.
Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Radu Gabrea, Magdalena Schubert
Montaj: Melania Oproiu
Imagine: Mihai Tanase
Producator: Victoria Cocias
Producatori executivi: Yale Strom, Carmen Vladescu
Protagonisti: Elisabeth Schwartz, Yale Strom, Radu Gabrea
Invitata speciala: Teodora Enache
„Cautandu-l pe Schwartz” este partea a doua a filmului „Rumenye, Rumenye”, lansat in 2006. Radu Gabrea urmareste calatoria cunoscutei cantarete de klezmer, Elizabeth Schwartz, din SUA (tara unde s-a nascut) in Romania (tara de bastina a tatalui sau). Miezul documentarului il reprezinta muzica, pentru ca prin ea Elizabeth Schwartz isi descopera trecutul. Klezmer - muzica populara evreiasca - s-a nascut in centrul si estul Europei si a devenit in timp simbolul culturii evreiesti.
„Mostenirea lui Goldfaden” (2004), 80 min.
Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Radu Gabrea, Manase Radnev
Imagine: Nic Burghelea, Mihai Tanase
Fotografii: Alter Kacyzne, Yivo - Institute for Jewish Research
Sunet: Constantin Fleancu
Narator: Adrian Pintea
Montaj: Melania Oproiu
Producator: Magdalena Schubert
Distributie: Itzik Gottesman, Zalmen Mlotek, Nahma Sandrow, Elizabeth Schwartz, Yale Strom
Radu Gabrea realizeaza un documentar despre originile primului teatrului idis profesionist din lume, intemeiat de dramaturgul Avram Goldfaden in 1876, la Iasi. Piesele sale au avut ulterior un asa de mare succes peste tot unde a trait, incat „New York Times” l-a numit „Shakespeare al evreilor”.
Filmul documenteaza povestile, muzica si interpretii teatrului idis, folosind fotografii rare de arhiva, inregistrari si marturiile catorva personalitati contemporane: Zalmen Mlotek, Itzik Gottesman, Nahma Sandrow, Golan Ofer, Yale Strom, Harry Eliad, Carol Markovitch, Alyssa Pia Quint, Moshe Yassur, Iacov Bodo, Elisabeth Schwarz, Eleanor Reissa, Sandler Gera, Ioan Holban.
. | |
|
|