Artista pregateste o intalnire cu noi si propriile noastre vulnerabilitati.
Ioana prezinta proiectul ”platosei”, sub forma unor scuturi purtabile realizate din portelan, cu urme ale suferintelor, care modifica integritatea materialului, gauresc platosa-scut si o fac sa sangereze. Sangerarea este insa aur, in viziunea Ioanei, ranile cristalizand in experiente formatoare.
Demersul ei din 5 februarie la Galateca se construieste pe seama raportarii la lume prin imaginea pe care o fabricam si o prezentam celorlalti. Ne prezentam perfecti, neatinsi, ne-loviti, puternici, ne-vulnerabili.
Ioana justifica tema vulnerabilitatii prin prisma autoportretului: ”Orice intamplare importanta lasa o urma pe corpul uman. Vizibile sau nu, semnele provocate de diverse interactiuni alcatuiesc o harta a istoriei personale. Plecand de la o serie de mulaje dupa torsul feminin, o parte vulnerabila si expusa a corpului, carcasa care protejeaza inima, centru al simtirii, platosele de portelan poarta urmele unor ’rani’...”
Ne fabricam platose cu intentia de a ascunde ranile, pentru ca ne fac vizibil vulnerabili, iar vulnerabilitatea este tratata cu dezinteres intr-o societate care practica criteriul succesului personal, asadar defilam cu scuturi. Este jugul pe care ni-l confectionam cu ham cu tot, pentru ca e mai usor sa pari ceva ce nu esti, decat sa fii, dezgolit, in fata multimii celorlalti – supus reactiei si judecarii. A te expune este un risc pe care artista si-l asuma.
Ioana Sisea a absolvit sectia Grafica a Universitatii de Arte Bucuresti, urmand in prezent un al doilea master de ceramica. Dubla ei specializare se regaseste in preocuparea pentru tema autoportretului. Primele expozitii sunt un discurs al portretului interior in creion si acrilic, iar de doi ani incoace lucreaza in portelan. in prezent pregateste alte doua vernisaje care se regasesc in acelasi discurs despre corporalitate, senzualitate si vulnerabilitate.
” Ce imi place la acest proiect este ca reprezinta la o scara foarte mica ciclul vietii, nimic nu ramane vesnic neschimbat, nu poti sa te agati de nimic, nu poti sa pastrezi nimic, natura tuturor lucrurilor este casanta intr-un fel sau intr-altul. Asta imi place si la portelan, investesti enorm in procesul de a produce ceva dar trebuie mereu sa ramai detasat de rezultat, acceptand cat de fragil este obiectul final. Natura acestui material are ceva din fragilitatea noastra si exprima prin insasi consistenta sa vulnerabilul.”
Ilina Schileru, curator Bleeding Gold
Expozitia Bleeding Gold poate fi vizitata in perioada 5 – 21 februarie 2015, Galeria Galateca (Str. C. A. Rosetti, nr 2-4).
Vernisaj: joi, 5 februarie, ora 19:00
Marti – Vineri 12.00 – 20.00
Sambata 11.00 – 19.00
Artisti invitati: Alexandra Abraham - hamuri, Ilina Schileru - film, LIAR - muzica
. |