Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
31 martie 2025
Recomandări
VISUALI ITALIANE 2025: filme care provoacă, regizori care inspiră, parteneriate care construiesc viitorul cinema-ului
(Cinema)
Cinematografia italiana actuala este surprinzatoare, curajoasa si mereu in cautarea unor noi forme de expresie. Visuali Italiane 2025 este locul unde aceasta energie creativa se intalneste cu publicul din Romania.
Pe langa selectia celor mai relevante filme italiene din ultimul an, festivalul propune intalniri cu invitati speciali si parteneriate cu festivaluri si cinecluburi menite sa aduca filmele mai aproape de spectatori.

Daca exista un fir rosu care leaga toate aceste elemente, acela este curiozitatea. 

Filmele din aceasta editie exploreaza lumi ascunse, povesti nelinistitoare si personaje aflate la granita dintre lumina si intuneric. Visuali Italiane 2025 nu este doar un festival de film, ci o invitatie la descoperire.
* Bucuresti: 3 - 9 martie, Cinema Muzeul Taranului
* Cluj-Napoca: 13 - 16 martie, Cinema Victoria
* Craiova: 21 - 23 martie, Cinema Patria
* Timisoara: 27 - 30 martie, Cinema Studio
* Iasi: 29 - 30 martie, Cinema Ateneu
* Sibiu: 28 mai - 1 iunie, in cadrul ESTE Film Festival

Antonio Piazza - de la thriller la realitatea mafiei siciliene

Filmele despre mafie sunt adesea asociate cu un stil clasic, dar Antonio Piazza si Fabio Grassadonia creeaza un cinema care depaseste granitele genului. Cei doi regizori sicilieni au devenit cunoscuti cu „Salvo” (2013), un thriller intens despre un asasin al mafiei, care a castigat Marele Premiu al Semaine de la Critique la Cannes. Au continuat cu „Sicilian Ghost Story” (2017), un film ce imbina realitatea cu fantezia, inspirat de cazul real al unui baiat rapit de mafie.
La Visuali Italiane 2025, Antonio Piazza vine la Bucuresti pentru a prezenta „IDDU – L’ULTIMO PADRINO”, un thriller despre vanatoarea unuia dintre cei mai puternici lideri ai Cosa Nostra, capturat dupa 30 de ani de fuga, considerat ultimul mare boss al organizatiei prins de autoritati. Inspirat din viata si urmarirea lui Matteo Messina Denaro, cunoscut drept Diabolik, filmul arunca o lumina noua asupra codului secret al Cosa Nostra - faimoasele pizzini, biletele criptate folosite de mafioti pentru a comunica.

Toni Servillo si Elio Germano, doua dintre cele mai mari nume ale cinematografiei italiene, interpreteaza personaje-cheie intr-un film care reimagineaza genul filmelor despre mafie printr-o combinatie de comedie absurda, tensiune si realism brutal.
* Cinema Muzeul Taranului
*  7 martie, ora 20:00
*  Q&A Antonio Piazza


Claudio Giovannesi - un film noir electrizant cu James Franco

Cunoscut pentru stilul sau realist si explorarea lumii tinerilor marginalizati, Claudio Giovannesi vine la Visuali Italiane cu „HEY, JOE”, un film noir plasat in Napoli-ul anilor ’70, unde crima organizata, istoria si drama personala se impletesc intr-o poveste captivanta.
James Franco joaca rolul unui veteran american care se intoarce in Italia pentru a-si cunoaste fiul abandonat cu 25 de ani in urma. Dar tanarul crescut printre delincventi nu este interesat de aceasta reintalnire, iar Napoli-ul epocii devine fundalul unei povesti despre destin, identitate si violenta.
Cu o estetica inspirata din melodrama italiana si filmul noir american, „Hey, Joe” aduce o perspectiva proaspata asupra relatiilor de familie complicate si a orasului Napoli, surprins intr-o lumina hipnotica.
* Cinema Muzeul Taranului
*  8 martie, ora 20:00
*  Q&A Claudio Giovannesi

Biletele: https://eventbook.ro/festival/visuali-italiane.


Parteneriate care deschid noi perspective

Visuali Italiane 2025 nu este doar despre filme, ci si despre felul in care cinema-ul poate fi vazut din unghiuri noi. In acest an, festivalul colaboreaza cu One World Romania, BIEFF si F-SIDES Cineclub, trei platforme care pun accent pe diversitate, experiment si relevanta sociala.

Warm-up One World Romania #18: „Real” de Adele Tulli - un documentar despre realitatea digitala

Intr-o lume in care relatiile, munca si perceptia realitatii sunt tot mai influentate de tehnologie, „Real”, cel mai recent documentar al Adele Tulli, pune intrebari fundamentale despre cum ne raportam la lumea digitala. Filmul va fi prezentat sambata, 8 martie, ora 18:00, cu o introducere speciala sustinuta de Andreea Lacatus, director artistic al One World Romania.

BIEFF - scurtmetraje care definesc viitorul cinematografiei italiene

In parteneriat cu BIEFF, Visuali Italiane aduce in 2025 patru scurtmetraje care anunta viitorul cinematografiei italiene. Sub titlul De Aici Incotro, publicul e invitat pe 9 martie, de la ora 16:00, la o selectie curajoasa si diversa, care testeaza limitele storytelling-ului vizual. Oana Ghera, director artistic al BIEFF, va face o prezentare a acestor filme.
*  Allégorie Citadine (r. Alice Rohrwacher & JR) - Mitul pesterii reinterpretat in Parisul contemporan.
*  Z.O. (r. Loris G. Nese) - O animatie despre realitatea dura a periferiei din Caserta.
*  Majonezë (r. Giulia Grandinetti) - Strigatul de libertate al unui sat albanez.
*  Las memorias perdidas de los árboles (r. Antonio La Camera) - Un poem cinematografic despre memorie si natura.

F-SIDES CINECLUB: patru perspective feminine asupra lumii

In colaborare cu F-SIDES Cineclub, Visuali Italiane prezinta patru filme semnate de regizoare italiene, fiecare abordand teme esentiale legate de identitate, memorie si rezistenta.
*    „Vermiglio” (r. Maura Delpero) - Un film despre traumele razboiului si despre felul in care trecutul modeleaza generatiile viitoare.
*    „Il Tempo Che Ci Vuole” (r. Francesca Comencini) - Un portret intim al relatiei complicate dintre un tata si o fiica, inspirat din experienta personala a regizoarei, fiica celebrului cineast Luigi Comencini.
*    „Gloria!” (r. Margherita Vicario) - O drama muzicala exploziva despre un grup de tinere muziciene din Venetia secolului XVIII, care sfideaza regulile unei societati rigide.
*    „Sulla Terra Leggeri” (r. Sara Fgaier) - Un film despre memorie, pierdere si fragilitatea amintirilor, construit intr-o estetica vizuala hipnotica.
Biletele sunt disponibile pe Eventbook - https://eventbook.ro/festival/visuali-italiane.
Pentru programul complet al proiectiilor si detalii suplimentare, vizitati site-ul oficial.

Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiana in Romania” este un eveniment organizat de Institutul Italian de Cultura din Bucuresti si Ambasada Italiei, in colaborare cu Muzeul National al Taranului Roman, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Victoria din Cluj-Napoca, RADEF RomaniaFilm, Cinema Studio din Timisoara, Centrul de Proiecte Timisoara, Cinema Ateneu din Iasi, Este Film Sibiu, Bucharest International Experimental Film Festival, One World Romania, si F-Sides Cineclub.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate