Acum niște ani |
31 martie 2025 |
|
|
Festivalul Filmului Francez revine între 20 și 23 martie 2025, deschizând sezonul de evenimente „Primăvara Franceză ÎMPREUNĂ” |  | (Cinema) | Institutul Francez din Romania prezinta cea de-a 29-a editie a Festivalului Filmului Francez - Échos, care va avea loc intre 20 si 30 martie 2025, atat in Bucuresti, cat si in alte 11 orase din tara. La Timisoara, cinefilii francofoni se vor bucura de o selectie inedita de filme intre 20 si 23 martie, la Cinema Studio. | Sezonul „Primavara Franceza IMPREUNA” reprezinta punctul culminant al Centenarului Institutului Francez din Romania, sarbatorit intre mai 2024 si mai 2025, marcand un secol de angajament dedicat cooperarii culturale, stiintifice si educationale dintre Franta si Romania.
Festivalul Filmului Francez devine un moment de referinta al acestui sezon, oferind publicului ocazia de a descoperi cinematografia de autor franceza in toate formele sale, printr-o selectie efervescenta de productii reunite anul acesta sub numele Échos.
Tema din acest an a Festivalului, Échos, exploreaza modul in care povestile si imaginile rezoneaza de-a lungul generatiilor. Transmiterea din generatie in generatie, relatiile, memoria si reinnoirea se afla in centrul unei selectii care pune sub semnul intrebarii epoca noastra si transformarile sale. Programul imbina opere esentiale si filme realizate de talente emergente, reflectand diversitatea si vitalitatea cinematografiei franceze si poate fi consultat pe: https://festivalff.ro
Anul acesta, proiectiile din Timisoara vor avea loc la Cinema Studio, iar biletele sunt deja disponibile online: https://cinemastudio-tm.ro/evenimente/festivalul-filmului-francez-2025/ sau pot fi achizitonate direct de la casieria cinematografului.
Festivalul va fi deschis la Timisoara de unul dintre cele mai mari succese de box office din Franta, cu patru nominalizari la Premiile César – muzicalul biografic Monsieur Aznavour | Dl. Aznavour, regizat de Mehdi Idir si Grand Corps Malade. Filmul ce cuprinde „o inlantuire de secvente de o frumusete rara“ (Cineuropa) spune povestea celebrului cantaret Charles Aznavour, fiu al unor refugiati armeni, care, in ciuda tuturor obstacolelor, a devenit un simbol al muzicii si culturii franceze.
Monsieur Aznavour face parte din sectiunea Panorama filmelor anului, care reuneste unele dintre cele mai importante productii franceze recente, apreciate de critici si de public, fiecare cu un parcurs festivalier notabil. Printre ele se numara si Leurs enfants après eux | Si copiii copiilor lor, care a fost laudat de The Guardian ca „un film emotionant si captivant” in care „tensiuni de clasa si rasa dau in clocot in aceasta poveste puternica despre tinerii nemultumiti dintr-un orasel al Frantei, o drama despre starea natiunii ambalata ca o poveste despre maturizare (sau, foarte posibil, invers); este in acelasi timp intima si expansiva, aducand o doza bruta de realism-social”, precum si Trois amies | Trei prietene - „unde numarul trei aminteste de ritmul sincopat si inconsecvent al relatiilor amoroase la care regizorul Emmanuel Mouret se pricepe atat de bine” (Le Monde).
Competitia Tinerelor Talente - Lungmetraj propune si anul acesta filme de debut remarcabile, care vor concura pentru Premiul Publicului, oferit de Institutul Francez din Romania si Ambasada Frantei. Printre filmele din care publicul roman va alege castigatorul se numara: Vingt dieux | Sfinte cascaval! regizat de Louise Courvoisier si prezentat anul trecut la Cannes in Un Certain Regard, un film puternic si visceral despre loialitate si dinamici familiale intr-un sat izolat din muntii Jura, Rabia, de Mareike Engelhardt, un portret captivant al radicalizarii unei tinere franceze (interpretata de Megan Northam, nominalizata la premiile César) in Siria. Mon inséparable | Tot ce am mai de pret, de Anne-Sophie Bailly (premiat anul trecut la Venetia), povestea emotionanta a unei mame care isi creste singura copilul ce sufera de un handicap si tanjeste sa duca o viata independenta si Hiver à Sokcho | Iarna la Sokcho de Koya Kamura, un film melancolic despre intalnirea neasteptata dintre un francez si o tanara coreeana intr-un orasel balnear acoperit de zapada de la granita Coreei de Sud.
Sectiunea Jeune Public aduce in atentia tinerilor spectatori trei productii de neratat, adaptate pentru toate varstele. Bambi, l’histoire d’une vie dans les bois | Bambi: O poveste din padure aduce pe marele ecran o reinterpretare vizual spectaculoasa si sensibila a celebrului roman scris de Felix Salten, oferind o incursiune realista in viata salbatica. Les trois fantastiques | Cei trei fantastici este un film de aventura destinat adolescentilor, despre trei prieteni inseparabili care trebuie sa faca fata unei veri pline de schimbari si provocari intr-un mic oras industrial aflat in declin.
Programul complet este deja disponibil pe https://festivalff.ro/orase/timisoara/, unde se gasesc mai multe informatii despre filme si bilete.
Filmele Monsieur Aznavour, À son image si Vingt Dieux sunt distribuite de Independenta Film, Les trois fantastiques de Follow Art Distribution, iar Bambi, l'histoire d'une vie dans les bois este distribuit de Bad Unicorn.
FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ este organizat de Institutul Francez din Romania la Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara si co-organizat de: Centrul Municipal de Cultura Arad, Alianta Franceza Brasov, Cinefeel Braila, Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret ‚Jean Constantin‘ Constanta, Arta by Cityplex Sfantu Gheorghe, Teatrul National ‘Radu Stanca’ Sibiu, Alianta Franceza Suceava, Muzeul Judetean Mures si Consiliul Judetean Mures
Partener Web: Fruit Creative
Prezentat de: Orange
Partener: Groupama
Parteneri institutionali: Ambasada Armeniei in Romania, Goethe Institut
Partener cultural: RFI Romania
Placut de: Radio Guerrilla
. | |
|
|
|
|