Documentare de artă în premieră la Cinema Ateneu |  |
(Cinema) |
Miercurea e arta, la Cinema Ateneu, locul unde calitatea primeaza. DocuArt: In cadrul programului de la Cinema Ateneu, cinefilii vor putea viziona cate un documentar de arta, in fiecare saptamana, incepand cu luna aprilie. |
Noul program va avea fiecare zi de miercuri dedicata unui astfel de lungmetraj, incepand cu ora 18:00.
Scopul urmarit este de a oferi o ocazie potrivita pasionatilor de film de a se apropia de marii pictori ai lumii, dar si de creatiile lor, prin documentare dedicate. Astfel, fiecare proiectie aleasa urmareste in detaliu cate un artist, precum Gustav Klimt sau Vincet VanGogh alaturi de multi altii. Ocazia este potrivita si pentru elevii sau studentii care vor sa cunoasca mai multe despre curentele artistice sau pictorii pe care ii studiaza.
Andrei Giurgia, coordonatorul activitatii de la Cinema Ateneu:
Am lansat DocuArt, o initiativa menita sa aduca mai aproape de publicul cinefil documentare de arta de calitate. In fiecare miercuri, Cinema Ateneu va deveni locul unde pasionatii de cinematografie si arta vor putea descoperi viata si creatiile unor artisti remarcabili. Prin acest program, ne dorim sa oferim spectatorilor accesul la perspective inedite asupra marilor pictori ai lumii, de la Picasso si Klimt la Monet, Vermeer si Van Gogh. Va asteptam cu drag la DocuArt, in fiecare miercuri, la Cinema Ateneu.
DocuArt se va extinde si in lunile mai si iunie.
Va lasam mai jos detalii despre programul documentarelor de arta din luna aprilie:
Miercuri, 2 aprilie, ora 18:00 - Young Picasso - Tanarul Picasso Pablo Picasso este unul dintre cei mai mari artisti ai tuturor timpurilor – si, pana la moartea sa in 1973, a fost cel mai prolific dintre artisti. Multe filme au abordat anii sai tarzii – arta, relatiile amoroase si cercul sau larg de prieteni. Dar de unde a inceput totul? Ce l-a transformat pe Picasso in geniul pe care il cunoastem?
Mult prea mult timp ignorata, perioada timpurie a vietii lui Picasso merita sa fie explorata: copilaria si formarea care au dus la realizarile sale extraordinare.
Trei orase au jucat un rol esential: Malaga, Barcelona si Paris. Filmul il urmareste pe tanarul Picasso in aceste orase si exploreaza influentele lor asupra lui, concentrandu-se pe lucrari de arta specifice din primii sai ani. Astfel, documentarul explica modul in care acest artist si-a dobandit maiestria.
Privind indeaproape doua perioade esentiale – asa-numita Perioada Albastra si Perioada Roz – filmul ne poarta pana in 1907, anul creatiei unei picturi fundamentale in istoria artei: Les Demoiselles d’Avignon. Aceasta lucrare a socat lumea artistica, dar a schimbat-o ireversibil. Picasso avea doar 25 de ani.
In colaborare stransa cu cele trei muzee Picasso din Malaga, Barcelona si Paris, acest film explica ascensiunea sa spre maretie.
Bilete online pe https://cinemaiasi.ro/film/young-picasso-tanarul-picasso/ sau la Casieria Ateneului.
Miercuri, 9 aprilie, ora 18:00 - Klimt si Sarutul
Sarutul de Gustav Klimt este una dintre cele mai recunoscute si reproduse picturi din lume. Probabil ca este cel mai popular poster pe peretii caminelor studentesti de la Beijing la Boston.
Pictata in Viena in jurul anului 1908, imaginea evocatoare a unui cuplu necunoscut imbratisandu-se a captivat privitorii cu misterul sau, senzualitatea si materialele stralucitoare. Dar ce anume sta in spatele atractiei picturii – si cine a fost artistul care a creat-o?
Aprofundand detaliile – aurul adevarat, designul decorativ, simbolismul si erotismul latent, un studiu atent al picturii ne duce la momentul de cotitura al secolului al 19-lea din Viena, cand o lume noua se lupta cu cea veche.
De la regizorul filmelor-documentar Frida Kahlo si Mary Cassatt – Pictand Femeia Moderna vine un nou film puternic, captivant si pasionat.
De la producatorii Vermeer: Retrospectiva
Klimt a fost un titan al miscarii Art Nouveau, creand lumi decadente care fuzionau senzualitatea tandra, mitologia antica si modernitatea radicala. Descoperiti viata scandaloasa si tesatura bogata de influente extraordinare din spatele unuia dintre cele mai apreciate tablouri din lume.
Bilete online pe https://cinemaiasi.ro/film/klimt-si-sarutul/ sau la Casieria Ateneului.
Miercuri, 16 aprilie, ora 18:00 - I, Claude Monet
De la premiatul regizor Phil Grabsky primim o noua perspectiva asupra celui care este, probabil, cel mai iubit artist din lume – spusa chiar prin cuvintele sale. Bazat pe peste 2500 de scrisori, Eu, Claude Monet ofera o noua intelegere a omului care nu doar ca a pictat tabloul ce a dat nastere impresionismului, dar care a fost, poate, cel mai influent si de succes pictor al secolului al XIX-lea si al inceputului de secol XX.
Viata lui Monet este o poveste captivanta despre un om care, dincolo de panzele sale scaldate in lumina, a suferit de depresie, singuratate si chiar ganduri suicidare. Insa, pe masura ce arta sa a evoluat iar pasiunea pentru gradinarit l-a condus catre splendorile gradinii sale de la Giverny, isi dezvaluie umorul, intelepciunea si bucuria de a trai.
Filmat in intreaga Europa, exact in locurile pe care Monet le-a pictat, Eu, Claude Monet este o explorare cinematografica proaspata si intima a unora dintre cele mai iubite si cunoscute lucrari ale artei occidentale.
„Capul imi explodeaza – vreau sa pictez totul.” – Claude Monet
Bilete online pe https://cinemaiasi.ro/film/i-claude-monet-eu-claude-monet/ sau la Casieria Ateneului.
Miercuri, 23 aprilie, ora 18:00 - Vermeer: Retrospectiva
In primavara anului 2023, Rijksmuseum din Amsterdam si-a deschis portile pentru cea mai mare expozitie Vermeer din istorie. Continand lucrari imprumutate din intreaga lume, aceasta retrospectiva majora aduce impreuna cele mai faimoase capodopere ale lui Vermeer, inclusiv Fata cu cercel de perla, Geograful, Laptareasa, Doamna scriind o scrisoare cu servitoarea ei si Femeia tinand o balanta. Acest nou film marca Exhibition on Screen invita publicul la o vizionare privata a expozitiei, insotita de directorul Rijksmuseum si curatorul expozitiei.
O oportunitate cu adevarat unica in viata!
Pe langa aducerea impreuna a lucrarilor lui Vermeer, atat Rijksmuseum, cat si Mauritshuis din Haga au efectuat cercetari asupra artei lui Vermeer, asupra alegerilor artistice, motivatiilor pentru compozitiile sale, precum si procesului creativ din spatele picturilor sale. „Nu ne-am fi gandit ca este posibil ca atat de multe muzee sa fie dispuse sa isi imprumute capodoperele. Cu aceasta expozitie putem prezenta picturile lui Vermeer unei intregi noi generatii…” Taco Dibbits, Director al Rijksmuseum.
Bilete online pe https://cinemaiasi.ro/film/vermeer-the-greatest-exhibition-vermeer-retrospectiva/ sau la Casieria Ateneului.
Miercuri, 30 aprilie, ora 18:00 - Van Gogh: Poets & Lovers
La 200 de ani de la deschiderea si la un secol dupa ce a achizitionat primele lucrari ale lui Van Gogh, National Gallery din Londra gazduieste cea mai mare expozitie Van Gogh organizata vreodata in Marea Britanie. Van Gogh nu este doar unul dintre cei mai iubiti artisti din toate timpurile, ci si, poate, unul dintre cei mai neintelesi.
Acest film ofera ocazia de a-l reevalua si de a-l intelege mai bine. Concentrandu-se pe procesul sau creativ unic, Van Gogh: Poeti si amanti exploreaza anii petrecuti de artist in sudul Frantei, unde si-a revolutionat stilul. Van Gogh a fost mistuit de pasiunea pentru povestire prin arta, transformand lumea din jurul sau in spatii vibrante, idealizate, populate de personaje simbolice.
Poetii si amantii i-au umplut imaginatia; tot ceea ce a facut in sudul Frantei a fost marcat de aceasta noua obsesie. Intr-o anumita masura, tocmai acest lucru a contribuit la faimoasa sa cadere nervoasa, dar nu i-a diminuat creativitatea – din contra, a continuat sa creeze capodopera dupa capodopera.
Explorati una dintre cele mai importante perioade din istoria artei prin aceasta expozitie unica. Film realizat in colaborare cu National Gallery.
Bilete online pe https://cinemaiasi.ro/film/van-gogh-poets-lovers-van-gogh-poeti-si-amanti/ sau la Casieria Ateneului.
. | |
|
|