Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
2 aprilie 2025
Recomandări
Cuvinte, țesături și țesuturi, la final de martie în spațiile Celulei de Artă
(Arte vizuale)
O data cu primavara se redeschide sezonul expozitional intr-una dintre iteratiile galeriei neconventionale Celula de Arta - Galeria Verticala din incinta Random Space (str. Popa Petre 21) porneste cu o noua directie curatoriala ce va imbina pe durata anului 2025 expozitii de arta textila cu poezia contemporana.
Vineri, pe 28 martie, incepand cu ora 18:00, publicul prezent va fi martor al definitivarii instalatiei artistice „Epitelltale”, printr-un performance live mai putin intalnit ce aduce la un loc un artist tatuator, versuri si individualitatea umana.

Iar sambata, pe 29 martie, incepand cu ora 19:00, la Celula de Arta din Bd. Carol nr. 53 va avea loc vernisajul expozitiei Cellscape (Peisaj Celular), in care artista Medeea Stanescu exploreaza culoarea in dialog cu structurile tesuturilor si ale celulelor.

Povestile pe care alegem sa le purtam

Se dau doua premise, care s-au cristalizat in timp ce cautam un fir rosu pe care sa il urmarim:
La inceput a fost cuvantul si totul mai apoi a prins viata prin simpla rostire a numelui. Cuvintele ne definesc, ne dau individualitate si autenticitate si, totodata, ne apropie de ceilalti.
Propria piele este prima haina pe care o purtam, dar asta numai dupa ce ne-am cristalizat deja suficienta identitate individuala ca sa ne putem privi oarecum din afara, observand parca natura textila a propriilor noastre suprafete.
Iar cresterea acestei identitati noi o vedem hranita cu idei surprinzatoare, cutremuratoare, transpuse in cuvinte, in poezii si incantatii, care ne tes legaturile cu lumea si ne permit sa-i tragem sforile in felul nostru.
Apoi, privim inapoi, spre noi, vazand printre alunite, cicatrici si bubite reflectia cuvintelor care ne definesc, care ne misuna pe sub piele. Devenim noi insine consemnati de aceste cuvinte, pe care apoi le consemnam la randul nostru pe propria piele. De unde si numele instalatiei, „Epitelltale” - un soi de lucrare-trailer, o avanpremiera condensata a expresiilor artistice din programul Galeriei Verticale. Intre instalatie si performance, intre arta textila si tatuaj, intre poezie si piele am gasit o estetica sintetica.

Echipa care a gandit si va realiza instalatia este compusa din: Alexandra Hotico  - selectie forme, artist tatuator, Anca Spiridon - arta textila, creator concept, curator, Mircea Laslo - selectie texte si forme, creator concept, Daniel Loagar - furnizor manechin, panotare si Beti Piscureanu - DTP.

Textele incluse in instalatie apartin artistilor (muzicieni, poeti, scriitori): Björk, Charles Bukowski, E.E. Cummings, Jade Cuttle, Lia Faur, Sorin Ghergut, Courtney Kampa, Omar Khayyam, D.H. Lawrence, Mihai Manole, Mihai Marian, W.S. Merwin, Harryette Mullen, Ogden Nash, Pablo Neruda, Patrick Rothfuss, Carl Sandburg, Nichita Stanescu, Wislawa Szymborska.

Instalatia va putea fi vazuta pana la finalul lunii aprilie.


Povestea vizuala a mostenirii noastre genetice

Structurile celulelor si tesuturilor m-au fascinat si au devenit inspiratie pentru seria mea de lucrari. Aceste forme invizibile ochiului liber au devenit punct de plecare pentru o cercetare vizuala asupra memoriei. Uitandu-ma atent la imagini microscopice ale diferitelor tipuri de tesuturi, am observat o realitate pe care o purtam cu totii in noi, una plina de culoare, forma, textura. Efemeritatea este o constanta in existenta noastra, iar la nivel microscopic acest lucru este si mai evident: celulele se nasc, traiesc, mor intr-un ciclu continuu.
Un lucru care mi-a atras atentia este faptul ca celulele pot stoca amintiri, senzatii, gusturi, obiceiuri, toata mostenirea noastra genetica.
In aceasta serie de lucrari mi-am propus sa creez un dialog intre culoare si aceste retele, structuri complexe, oferindu-le o poveste vizuala
.” - Medeea Stanescu

Medeea a absolvit Colegiul de Arta „Carmen Sylva”, sectia arhitectura, si in prezent studiaza la Universitatea de Arte Bucuresti, sectia pictura. Imaginile pe care le creeaza sugereaza peisaje, stari interioare si fragmente de realitate reinterpretate iar tehnicile abordate sunt acrilic pe panza, carbune, grafit, pastel, acuarela, mixed media.


Pana pe 15 aprilie mai poate fi vizitata in salonul permanent al Celulei de Arta de la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei nr 147 - 153) expozitia „Perspective a artistului Cristian Branzescu” iar in vitrina pop-up de la Kulterra Art Gallery (str. Stirbey Voda nr. 104 - 106) se pot vedea lucrarile artistei Antonia Ionescu prezente in expozitia „Luminous Dreams”, curatoriata de Andreea-Eliza Petrov.

***

Celula de Arta a debutat in 2017 ca un spatiu cu deschidere stradala, care si-a propus sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei, pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje; in acest context, nemaiexistand o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creeaza un dialog liber, direct si nonconformist.

Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora, in spatiul-vitrina de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.

Cu o prezenta de peste 6 ani pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut peste 220 de evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri). Incepand cu anul 2022, Celula de Arta si-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window in cadrul programului Feat. Kulterra, ce gazduieste „arta in vizita”, dar si la Galeria Verticala din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional si autorizat de arta si obiecte de colectie din Romania si la Palatul Bragadiru, gratie sprijinului oferit de Bulevart..



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate