Tema centrala a discutiilor a fost posibilitatea de a replica demersul „Registrul Verde” in alte comunitati din Romania. Astfel, au fost abordate diferite modalitati de implementare a acestuia, fie prin actiuni similare in care comunitatea incepe sa stranga date pentru Registrul Verde, fie prin initiative in care administratia publica dezvolta Registrul Verde de la zero, fie prin actiuni hibride in care datele deja stranse de comunitati sunt integrate intr-un context tehnic si institutional nou. De exemplu, pentru Municipiul Bucuresti, datele colectate prin aplicatia utilizata in cadrul proiectului „Registru Verde pentru Parcul Kiseleff” pot fi introduse intr-un alt instrument similar bazat pe GIS.
Printre participanti s-au numarat si reprezentanti ai unor orase din Romania care au beneficiat de burse pentru a participa la acest eveniment, precum Slatina, Aiud, Sibiu si Bistrita. De asemenea, au fost prezente autoritati publice din mai multe localitati din Romania, printre care Primaria Municipiului Oradea, Primaria Municipiului Campulung, dar si institutii publice din Bucuresti, cum ar fi Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Zona Metropolitana Bucuresti, Primaria Sectorului 1 si Administratia Domeniului Public Sector 6.
Un aspect important al evenimentului a fost si prezenta studentilor peisagisti din centrele universitare majore din Romania, respectiv Bucuresti, Iasi si Cluj-Napoca, care au avut ocazia sa participe activ la discutiile tehnice si sa contribuie la propunerea unor solutii inovative pentru gestionarea spatiilor verzi din orasele romanesti.
„AgoraVerde” s-a dovedit a fi un punct de intalnire important pentru toti cei care doresc sa contribuie la transformarea oraselor romanesti intr-un mediu mai verde, mai sanatos si mai sustenabil. Discutiile si schimbul de bune practici au avut un impact semnificativ asupra celor implicati, iar ideile generate in cadrul evenimentului vor ghida implementarea unor solutii concrete pentru dezvoltarea si gestionarea spatiilor verzi in comunitatile romanesti.
AsoP Bucuresti va continua sa sustina astfel de initiative si sa promoveze colaborarea intre autoritatile locale, comunitati si institutiile educationale pentru un viitor mai verde al oraselor din Romania.
Sustine continuarea initiativei „Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru Romania” si participa la votul comunitar!
„Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru Romania” este un proiect a generat un exemplu de buna practica pentru gestionarea sustenabila a spatiilor verzi din Romania, pornind de la unul dintre cele mai indragite locuri din capitala - Parcul Kiseleff, prima gradina publica a Bucurestiului. Acest proiect reprezinta un pas important pentru asigurarea protectiei spatiilor verzi, iar acum el trece intr-o noua etapa.
Continuarea proiectului AsoP Bucuresti isi propune sa valorifice resursele umane, materiale si instrumentele dezvoltate in perioada 2024-2025 pentru a extinde impactul inverzirii urbane din Romania. Astfel, in perioada 2025-2027, demersul de continuitate cu tema „Registru Verde pentru Romania | Inovatie, educatie si sustenabilitate in gestionarea spatiilor verzi” urmareste sa creeze cadrul normativ si institutional care sa permita crearea competentelor necesare pentru gestionarea participativa si sustenabila a spatiilor verzi. Proiectul de continuitate are ca obiective principale dezvoltarea Standardului Ocupational pentru invatarea pe tot parcursul vietii pentru ocupatia de Gradinar Urban si generarea de cursuri de specialitate recunoscute de statul roman. Acest cadru va permite celor 3282 de primarii din Romania si firmelor de profil sa isi specializeze personalul, asigurand gestionarea corecta si sustenabila a spatiilor verzi din tara noastra.
Este momentul ca tu, ca parte din comunitate, sa contribui activ! Participa la votul nostru pe pagina de Facebook AsoP Bucuresti (https://www.facebook.com/AsopBucuresti) si ajuta-ne sa transformam aceasta initiativa intr-un exemplu de succes pentru intreaga tara.
Proiectul face parte dintre initiativele intrate in etapa finala de selectie pentru granturile de continuitate #RaiffeisenComunitati, acceleratorul de ONG-uri in sustenabilitate, o initiativa Raiffeisen Bank Romania, cu sprijinul Asociatia pentru Relatii Comunitare. Implica-te si fii parte din schimbarea pe care o dorim cu totii pentru un mediu mai curat si mai verde!
Conferinta AsoP Bucuresti 2025 #AgoraVerde a fost realizata cu sprijinul #RaiffeisenComunitati, #AcceleratoruldeONGuri, #RaiffeisenBank, #ARC
. |