Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
14 iulie 2025
Recomandări
Programul „Cultivators of Life”: despre viață, prin științe, arte, filosofii și rânduieli strămoșești
(Viață)
Asociatia tranzit.ro, in parteneriat cu MODEM - Centrul de Arta Moderna si Contemporana din Debrecen, Ungaria, anunta demararea unui proiect de cercetare la intersectia dintre arte, stiintele naturii, practici de cultivare a pamantului si filosofii indigene/stramosesti, menit sa formuleze un nou limbaj si un nou mod de a relationa cu pamantul, pornind de la principiile sustenabilitatii si intersectionalitatii diferitelor moduri de cunoastere.
Pe parcursul anului 2025 si pana in toamna lui 2026, proiectul propune o serie robusta de intalniri, discutii si productii artistice, impletind cunostinte teoretice si practice in cadrul multiplor rezidente artistice, ateliere aplicate, cercetari, conferinte, culminand intr-o expozitie curatoriata de grup. 

Urmatorul eveniment din cadrul proiectului va avea loc pe 26 iulie la Gradina Studio Cretesti, in satul Cretesti din Judetul Ilfov, constand intr-un tur ghidat performativ realizat de artista Delia Popa, care va conduce participantii pe un traseu prin sat, vizitand spatiile pe care artista lucreaza pentru a le surprinde intr-un ciclu de arta grafica. Turului ii va urma o masa servita in curtea atelierului, cu legume crescute in gradina si sera spatiului artistic, masa in jurul careia se vor purta discutii referitoare la sere ca metoda agricola foarte comuna in sat, cu participarea catorva reprezentanti din sat, alaturi de un grup de vizitatori din Bucuresti. Participarea la eveniment este gratuita, dar inscrierea este necesara, locurile fiind limitate la 20. Detalii despre eveniment si despre inscriere vor fi anuntate in curand pe social media.

Acest eveniment este al doilea dintr-o serie de patru care se vor desfasura pana in toamna acestui an, implicand mai multe gradini ingrijite de persoane care lucreaza la intersectia dintre arte si practici experimentale de cultivare. Primul dintre ele a avut deja loc pe 21 iunie, la Gradina Uzura din Urziceni, jud. Ialomita, unde scriitoarea Ana Barbu a invitat participantii la lectura unui eseu reflectiv asupra celor zece ani de crestere a gradinii proprii , cat si printr-o serie de exercitii senzoriale si de imaginatie menite sa conecteze participantii la plante si la solul in care cresc. 

Vor urma explorari intersectionale si la Gradina de la Domnesti (Domnesti, jud. Ilfov, gestionata de psihologul Adina Moise, coordonatoarea Casei Semintelor, Bucuresti) si Gradina Cosmos de la Statia de Cercetare din Silistea Snagovului (comuna Gruiu, jud. Ilfov, cu artista invitata Dana Olarescu), toate documentate de un trio de tinere artiste, in diferite medii de exprimare: scris (Irina Bobei), ilustratie (Marina Doni) si foto/video (Gabriela Cozma). De la exercitii performative de explorare a mediului inconjurator, la metode descoperite empiric de relationare si intelegere a plantelor, de la tehnici de permacultura si agricultura regenerativa la strategii de decolonizare, aceasta serie de evenimente va oferi experiente bine mediate de reconectare cu pamantul, facilitand o repozitionare a participantilor in raport cu propriile culturi (atat din punct de vedere agricol, cat si in sens mai larg, civilizational). 

Incepand in primavara acestui an, Cultivators of Life a prezentat deja o serie impresionanta de evenimente, incepand pe data de 15 mai, cu o sesiune de intalniri si un atelier cu studentii de la Statia de Cercetare din Silistea Snagovului - un spatiu permanent infiintat in 2021, gestionat de un grup eterogen de artisti si cercetatori din multiple organizatii, cu un teren de doua hectare dedicat explorarii intersectiilor dintre domeniile vizate in cadrul proiectului. Aici au participat studenti din patru universitati la nivel European: Facultatea de Arte si Design din cadrul Universitatii Nationale „George Enescu” din Iasi; Colegiul National de Arta si Design din Dublin, Irlanda; Academia de Arta si Design, HKD-Valand, Universitatea din Gothenburg, Suedia; Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, Romania). 

Pe data de 22 mai a avut loc proiectia filmului documentar Tine cont de-o patlagica (Consider a Tomato), realizat de artista Marina Sulima din Republica Moldova, un eseu video menit sa contraargumenteze mitul modern al agriculturii „eliberate” de pamant, al hranei crescute prin tehnici din ce in ce mai straine de natura. Artista si-a incheiat apoi, pe data de 24 mai, rezidenta realizata in cadrul proiectului Cultivators of Life, intitulata Recipes for Ripe Societies, cu un eveniment performativ prezentat la Statia de Cercetare, prezentand un scenariu in lucru, o calatorie mentala poetica focalizata in jurul sulfatului de cupru si a modului in care extragerea de resurse minerale impacteaza relatia cu pamantul, tehnicile agricole si mentalitatile, adeseori in moduri „invizibile”. 

Proiectul Cultivators of Life va continua cu multiple ateliere, discutii libere si rezidente artistice in reteaua de parteneri internationali, cu artisti europeni invitati in Romania (Martin Piacek, din Bratislava, urmeaza sa-si desfasoare cercetarile artistice la Statia de Cercetare Silistea Snagovului) si vice-versa (Raluca Popa, Orsolya Gal si Alex Bodea vor lucra la MODEM, in Debrecen, intre august si octombrie 2025). Schimburile internationale vor continua si pe parcursul anului 2026, consolidand nu doar o retea menita sa redefineasca relatia dintre arte, stiinte si conceptul de productie culturala, cat si capacitatea cercetatorilor si artistilor din Romania de a explora teme intersectionale, a caror relevanta este din ce in ce mai limpede, in contextul geopolitic si climatic in care traim.

Programul multianual Cultivators of Life este initiat de Asociatia tranzit.ro Bucuresti, in parteneriat cu Fundatia Erste si MODEM - Centrul de Arta Moderna si Contemporana din Debrecen, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Programul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul programului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

***
tranzit este o retea unica de asociatii civice independente din domeniul artelor contemporane, activand in Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia si Romania, precum si transnational, in mai multe contexte. Scopul sau principal este sprijinirea si articularea unor practici emancipatorii, stabilirea de legaturi intre cultura si societate prin activarea unor geografii, generatii si sfere politice diferite. Fiecare tranzit opereaza intr-o varietate de contexte locale culturale si sociale, folosind diferite formate si metode pentru a contextualiza, genera si gazdui dezbateri teoretice, artistice si activiste in jurul unor subiecte importante ale prezentului.

tranzit.ro are caracterul specific de a fi la randul sau o retea. Înfiintata in 2012 la Iasi, Asociatia TRANZIT.RO este activa in patru orase din Romania (Bucuresti, Cluj, Iasi, Sibiu), cu trei spatii permanente si numeroase colaborari nationale si internationale.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate