”
Ce este miscarea?
Metoda Feldenkrais porneste de la intrebari adresate corpului si considera miscarea un puternic instrument de cunoastere, parte a unui fenomen complex care inglobeaza emotiile si gandirea. A schimba felul obisnuit in care ne miscam inseamna de fapt a schimba tiparele de gandire si cele emotionale.
Cum putem deveni mai constienti de noi insine prin miscare?
Fiecare dintre noi are o modalitate unica de a se misca si detine un potential infinit de actiuni, insa fara o explorare constanta si fara constiinta corporala, aceste posibilitati de actiune nu se concretizeaza niciodata.
Simtim inainte de a intelege.
Metoda ne invata: creativitatea, miscarea si sensibilitatea in ceea ce facem schimba felul in care gandim si ne comportam.
Pentru Feldenkrais gandirea, perceptia si emotia sunt toate prezente in timp ce actionam.
Ce vom face la curs?
Metoda mizeaza pe o invatare organica si se adreseaza oricarei persoane care doreste sa se cunoasca: de la tineri la mame, tati si bunici, de la dansatori la psihologi si fizioterapeuti, de la profesionisti de diverse specialitati la atleti. Printr-o serie de lectii care eviscereaza infinitele combinatii si componente ale actiunii, vom ajunge sa reinventam schemele neuromotrice abituale printr-o explorare ludica si creativa. in aceasta deconstructie a schemelor de actiune, muschii agonisti si antagonisti se echilibreaza si, odata ce dispar tensiunile, se manifesta emotii, imagini, idei si alte asocieri. in acest context, fiecare ajunge sa se elibereze de tipare, de anxietate, de starile emotionale conflictuale, accesand propriul potential si o modalitate de a fi armonioasa si pozitiva.
Obiective:
Intregul curs va fi ca si cum am invata a doua oara intr-o forma infinita de feluri, dincolo de obiceiuri si de blocaje cu care ne identificam. Fara modele exterioare si prin senzatiile noastre, vom deveni capabili sa ne debarasam de tensiunile inutile, de o respiratie dezorganizata, de graba, de nevoia de a multumi pe cineva. Feldenkrais spune:
„Noi nu ne cunoastem. De fapt, si va veti da seama in cateva minute, felul in care ne cunoastem nu ne permite sa avem un control real asupra noastra. (…) Nu sunteti voi cei care actionati, ci durerile voastre, bolile voastre, inabilitatile voastre, lucruri vechi invatate, care nu mai stiti ce au fost – acestea dicteaza actiunile voastre.”
Informatii utile:
Modul de 5 sedinte.
Taxa de participare: 250 RON
Taxa de participare pentru studenti: 200 RON
Plata se face in prima zi de curs.
Este posibila si achitarea taxei in doua transe: 50% in ziua primului curs, 50% in ziua a 4-a de curs.
Program atelier:
Luni: 2, 16, 23, 30 martie | 19:00 – 21:00
Joi: 12 martie | 19:00 – 21:00
Cursantii sunt rugati sa aduca cu ei o saltea subtire sau o paturica.
Numarul participantilor este limitat.
inscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mentiunea: iNSCRIERE SOFT INSIDEOUT.
Temen limita: 28 februarie 2015.
Valentina de Piante | BIO
Valentina de Piante Niculae este coregraf si dansator, doctor in artele spectacolului. Este profesor asistent la sectia de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucuresti. in postura de coregraf studiaza co-prezenta diferitelor inteligente ale corpului, un traseu de la biologic la imaginar, integrand diferite nivele ale constiintei: emotionale, senzoriale, cognitive.
A participat la cursuri si ateliere cu Lola Keraly, Yasuko Yokoshi, D.D. Dorvillier, Miguel Gutierrez, Ori Flomin, Gwen Welliver, Serenella Fonzar, Laura Aris, Odette Guimond, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlstorfer, Yvan Wolf, Joseph Nadj, Anouk Van Dijk, Abbondanza-Bertoni, Roberto Galvan, printre altii.
Este profesor invitat in diferite universitati si institutii de cercetare. in 2009 a participat la seminarul TTT- Teaching The Teachers – Bucuresti, alaturi de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp si Jennifer Lacey. Din toamna 2013 a inceput cursuri de formare in metoda Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano pentru a deveni practicianul metodei.
. |