Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Laboratorul de Creație @Wasp
(Arte vizuale)
Growasp - Ground for Research and Education continua cu noi ateliere de formare dedicate profesionistilor din domeniul artelor performative contemporane. Astfel, incepand cu 27 mai, pornim Laboratorul de Creatie - un format gratuit initiat si coordonat de catre directorul artistic Andreea Capitanescu si dezvoltat impreuna cu invitati speciali ai WASP – Working Art Space and Production printr-o serie de ateliere intensive.
Fiecare atelier va avea un numar maxim de 6 participanti ce vor explora noi metode de cercetare si productie artistica, fiind astfel provocati sa testeze noi formate de solo performance. 

TARA NIMANUI : LABORATOR DE SOLO PERFORMANCE 

Laboratorul intensiv propune explorarea de catre participanti, pe propria piele, a Live Art-ului [1] si a Action-Performance-ului, privite ca fiind unele dintre cele mai vitale si nodale spatii artistice ale momentului. 
Artistii tineri care nu se inscriu in zone sigure ale artelor performative gasesc mai greu teritorii care sa le valorizeze explorarile. Laboratorul are o structura care ia in considerare autenticitatea si individualitatea artistilor participanti, punandu-i, in acelasi timp, in mod natural in contact colaborativ. Vor fi selectati 6 artisti care, alaturi de artista Ioana Paun, vor explora zone de risc si tabu (personale, colective, din sfera actual sociala sau politica, etc) si le vor atinge ”punctele nevralgice” prin actiuni peformative. Pe parcursul laboratorului, fiecare va concepe un solo, care va fi prezentat in cadrul WASP intr-un eveniment public.
Directiile de lucru in laborator sunt: corp, prezenta, rezistenta, relatia cu publicul, propriile istorii, limite si riscuri. Sunt incurajati sa aplice artisti care, intr-o era suprasaturata mediatic, isi centreaza practica pe mijloace proprii si directe. Conceptul laboratorului – tara  Nimanui - se refera literalmente la acel spatiu neocupat sau aflat sub disputa, in care nimeni nu patrunde din cauza incertitudinii.
[1] Live-Art-ul a aparut ca si concept in anii ‘80 in Anglia, combinand dansul, teatrul, actiunea intr-o forma de expresie axata pe corpul artistului si, spre deosebire de Performance Art care a derivat din arta vizuala, se naste din creatiile avangardiste ale artistilor de spectacole. 

Desfasurare
Primele 5 ateliere se vor desfasura colectiv, urmand ca urmatoarele 3 sesiuni sa cuprinda grupuri de 1-2 participanti care lucreaza la propriul solo si isi ofera feedback alaturi de coordonatoare. Grupurile de lucru vor fi definitivate in functie de zone comune de interes si de comunicare. Ultimul laborator aduce impreuna intreg grupul de artisti pentru a viziona lucrarile solo si a realiza sesiuni de feedback. in cadrul atelierelor colective se vor explora teritorii de expresie individuala, se vor viziona documentari ale unor productii solo recente, internationale si vor avea loc discutii in grup pe teme precum: statutul artistelor si artistilor emergenti, oportunitati si rezidente de performance si arte emergente, productia de solo art. WASP ofera tuturor participantilor acces liber la mediateca si la biblioteca. 
Inscriere
Pentru a va inscrie trimiteti un CV si un link video (vimeo, youtube sau link de download) cu un video al unei lucrari personale care se inrudeste cu Performance Art-ul la adresa contact@waspmagazine.com.
Program:
Luni: 1, 8, 15 iunie
Miercuri: 27 mai;  3, 10 iunie
Vineri:  29 mai ;  5, 12 iunie
Intervalul orar va fi stabilit de organizatori impreuna cu cei selectati.
Ioana Paun | BIO
Ioana Paun (n. 1984, Romania) este regizor care lucreaza si cerceteaza international, avand educatie in teatru si performance la UNATC Bucuresti si Goldsmiths. Artista este interesata de subiecte legate de comportamentele turbo-capitalismului. Proiectele Ioanei Paun au fost vizibile in Romania, Palestina, USA, Marea Britanie, Franta, Austria, Romania, Cehia, Grecia, Germania, Suedia si Italia in spatii precum: Theatre Royal Stratford East Londra, Teatrul Schaubühne, Muzeul National de Arta Contemporana Bucuresti, Teatrul National din Iasi, Teatrul Foarte Mic, Kunstraum Lakeside, Live Art Development Agency, WASP Bucuresti, CEC ArtsLink, MAXXI Roma, Onassio Centre Atena, Fabrica de Pensule, Cinema Elvira Popescu.
Din 2012, Ioana a lucrat la o platforma de vizibilitate prin teatru pentru cele care muncesc in ”industria afectiunii”, alaturi de artiste, jurnaliste, bone si menajere din Mexic, Filipine, Romania sau Puerto Rico, printre cele mai recente creatii fiind spectacolul Produse Domestice. Proiectele recente ale regizoarei confrunta distopiile contemporane si imagineaza situatii in care participantii ajung sa negocieze atitudini si politici de co-existenta.
Ioana Paun a predat si a facilitat ateliere de Performance Art in cadrul Ashtar Theatre din Palestina, Atelier 35, UNATC, Universitatea Babes Balyiai – Departamentul de Teatru, Live Art Development Agency Londra si The Academy of Performing Arts din Praga.


Laborator de solo dance performance | Andreea Capitanescu, invitat: Valentina de Piante

Laboratorul propune realizarea in regim de mentorat a unor lucrari de solo dance performance ce vor fi prezentate la final intr-un eveniment deschis publicului, sustinand astfel debutul artistic al tinerilor creatori. Sub indrumarea Andreei Capitanescu si a invitatilor sai, participantii selectati vor fi sprijiniti in realizarea unor productii personale, fiind incurajati sa isi exploreze identitatea, dar si sa acumuleze notiuni de baza ale coregrafiei si dramaturgiei contemporane.
Astfel, plecand de la corp si prezenta sa in spatiu, participantii vor fi ghidati in descoperirea unor modalitati personale de comunicare performativa. Prima parte a cursului va fi condusa de Valentina de Piante avand ca scop descoperirea unor limbaje de miscare personale, prin potentarea bagajului fizic si emotional al fiecaruia. Exercitiile propuse de Valentina se vor axa pe accesarea memoriei corporale si descoperirea unor modalitati autentice de expresie, trecand de la gandire catre sensibilitate, in incercarea de a accesa noi cai de cunoastere si comunicare.
In cea de-a doua parte, cursantii vor acumula notiuni de dramaturgie si performativitate, fiind ghidati de Andreea Capitanescu in constructia unui continut coregrafic coerent, inteligent si relevant in raport cu ideile si temele pe care isi propune sa le atinga. Se vor analiza si discuta modalitatile de a alege in ceea ce priveste posibilitatile de punere in scena,  de selectare si structurare a materialului coregrafic, de adaugare a noi straturi de sens si continut, de asociere si disociere intre ele. La finalul atelierului, fiecare participant va prezenta un solo dance performance. Lucrarile vor fi analizate in perspectiva contextului creativ international.
Program:
Luni: 8, 15, 22, 29 iunie | 10:00 – 14:00
Vineri: 5, 19, 26 iunie; 3 iulie | 10:00 – 14:00 
Inscriere: pe baza de CV la contact@waspmagazine.com. Termen limita: 2 iunie. Persoanele selectate vor fi anuntate prin e-mail pana la data de 4 iunie. Participarea este gratuita.
Andreea Capitanescu | BIO
Andreea Capitanescu este director artistic si curator al eXplore dance festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, presedinte al Asociatiei 4Culture si curator WASP – Working Art Space and Production. Din 2008 este manager de proiect in cadrul mai multor proiecte europene coordonate de catre 4Culture: Foreign Bodies (2015-2016), Life Long Burning (2013-2018), Jardin d'Europe (2008-2013), eXplore dance festival (2011-2013). Initiaza si conduce proiecte precum: Platforma X, Platforma Romaneasca de Dans Contemporan si Performance, Austrian Dance Days, Balkan Dance Platform, PerForming the body, 4Projects, rezidente si productii internationale anuale.
In anul 2015 este membru in board-ul curatorial ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival, 8:tension Series (Viena).
In anul 2013 a fost membru in juriul DIORAPHTE CINEDANS JURY AWARD, in cadrul editiei a 10-a CINEDANS - Dance on Screen Festival (Amsterdam).
In 2009 a fost membru in board-ul de selectie al Balkan Dance Platform.
Este membru co-fondator al Asociatiei ArtLink, iar intre 2005-2010 a fost director artistic al asociatiei.
Intre 2006-2007 a participat in calitate de coregraf in cadrul Programului de rezidente ArtistNe(s)t (Bacau) si in calitate de performer in cadrul proiectului European “Migrant body” (Bucuresti, Bacau, Rotterdam, Liverpool, Bassano del Grappa, Venezia), 
In 2006 a beneficiat de bursa danceWEB Viena, participand la workshopuri, proiecte de coaching conduse de Hooman Sharifi si Xavier le Roy, si mentorship oferit de Mathilde Monnier si Loic Touze, in cadrul ImPulsTanz Festival.
Din 2003, Andreea Capitanescu conduce ateliere de dans contemporan in cadrul unor programe si ateliere de dans organizate de Pro-Helvetia, Unesco, Centrul National al Dansului Bucuresti, SCOALA MEA, WASP-Working Art Space and Production.
in perioada 2004 - 2005 a fost profesor de dans contemporan la Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” si preparator univ. in cadrul U.N.A.T.C. “I.L.Caragiale”, Facultatea de Teatru, sectia Coregrafie. in perioada 1999 - 2005 a fost angajatã a companiei “Orion Balet”- Bucuresti. 
A absolvit Liceul de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucuresti (1999) si UNATC I.L.Caragiale – Facultatea de Teatru, sectia Coregrafie (licenta 2004). Intre 2004-2006 a urmat cursurile de Master  - Regia Spectacolului Contemporan, din cadrul UNATC.   
Valentina de Piante | BIO

Valentina de Piante Niculae este coregraf si dansator, doctor in artele spectacolului. Este profesor asistent la sectia de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucuresti. in postura de coregraf studiaza co-prezenta diferitelor inteligente ale corpului, un traseu de la biologic la imaginar, integrand diferite nivele ale constiintei: emotionale, senzoriale, cognitive.
A participat la cursuri si ateliere cu Lola Keraly, Yasuko Yokoshi, D.D. Dorvillier, Miguel Gutierrez, Ori Flomin, Gwen Welliver, Serenella Fonzar, Laura Aris, Odette Guimond, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlstorfer, Yvan Wolf, Joseph Nadj, Anouk Van Dijk, Abbondanza-Bertoni, Roberto Galvan, printre altii.
Este profesor invitat in diferite universitati si institutii de cercetare. in 2009, la invitatia Andreei Capitanescu, a participat, in cadrul proiectului european Jardin d’Europe, la seminarul TTT - Teaching The Teachers – Bucuresti, alaturi de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp si Jennifer Lacey. Din toamna 2013 a inceput cursuri de formare in metoda Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano pentru a deveni practicianul metodei.
Din 2012 sustine in mod regulat ateliere de dans la WASP – Working Art Space and Production.
Laboratorul de creatie este un format initiat si coordonat de catre directorul artistic Andreea Capitanescu si dezvoltat impreuna cu invitati speciali ai WASP – Working Art Space and Production printr-o serie de ateliere intensive.
Fiecare atelier va avea un numar maxim de 6 participanti ce vor explora noi metode de cercetare si productie artistica, fiind astfel provocati sa testeze noi formate de solo performance. WASP ofera participantilor spatiu, cursuri, acces la mediateca si suport tehnic, iar elementele de productie pentru fiecare solo (daca vor exista) sunt responsibilitatea fiecarui participant. 

Laboratorul de creatie este un format gratuit oferit de catre WASP - Working Art Space and Production si partenerii sai, in cadrul GROWASP – Ground for Research and Orientation, un Program de Formare Profesionala in Domeniul Artelor Performative Contemporane. Proiect cultural finantat de AFCN, Life Long Burning si Programul Cultura al Uniunii Europene.

_MG_5934_0990


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate