Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
VIRGILIU PARGHEL - "Tușuri, creioane, pasteluri și pânze"
(Arte vizuale)
In perioada 16 iunie – 9 iulie 2015, ELITE ART GALLERY prezinta expozitia personala a artistului Virgiliu Parghel, intitulata "Tusuri, creioane, pasteluri si panze". Expozitia face o trecere in revista a variatelor explorari artistice ale pictorului, consacrat mai ales prin uleiurile sale marcate de tuse dinamice si abundenta a culorii dar care da dovada de virtuozitate si entuziasm pentru experiment in variate alte tehnici cum ar fi desenul in tus si creion, pastelul si instalatia.
Selectia de lucrari prezentata ne demonstreaza ca artistul se exprima in tehnicile desenului cu aceeasi maiestrie si spontaneitate care ii este caracteristica in culoare. in lucrarile lui Virgiliu Parghel linia prinde viata si traseaza cu energie imagini pline de dinamism iar culoarea este folosita fara rezerve, in tuse groase, incarcate atat din punct de vedere cromatic cat si fizic, construind texturi bogate si adaugand dimensiune imaginii.

Pentru Virgiliu Parghel arta este mai mult decat o vocatie, a picta pentru el inseamna a trai, lucru evident din vitalitatea impresionanta a expresiei sale plastice. El declara: “Nu flatez, ci modulez, in culori spectrale, viata, in toata splendoarea ei. Pictorul este preocupat de adevarul picturii, singurul care transcende timpul, castigand neincetat in valoare. Astfel se nasc, de fiecare data, portrete-constiinta, portrete care spun ceva despre natura umana, despre dragoste, despre durere, despre suferinta, despre viata. Astfel se naste picturalitatea, dincolo de vederea ieftina a unui cadru fotografic.’’ (Virgiliu Parghel, martie 2014)

Artistul este un fin observator al surselor sale de inspiratie, studiind dincolo de forma pentru a captura esenta. Nu se lasa ingradit de reguli, dand frau liber exprimarii plastice si transpunand lumea inconjuratoare sincer si spontan, intr-o sarbatoare cromatica.  ,,Motivul: vederea unei case. Fac mai intai inconjurul cladirii cu creionul si carnetul de desen. Pe o suprafata bidimensionala, doua panze, o tentativa riscanta de a aseza in acelasi plan doua sau mai multe vederi. Ochiul pictorului pluteste, filmand din unghiuri diferite. O vedere curioasa cerceteaza, postmodern concavitati, convexitati… planurile urca si coboara, inconjurand de la stanga la dreapta, de jos, in etaje, pana sus, un camp de cald si rece bine temperat. Tonul romantic ar putea fi ocazia unei derapari spre dulceag. Pictura depaseste la limita fiecare capcana intinsa. Zone care povestesc alterneaza cu altele abstracte, sufletul compozitiei fiind cel al pictorului respirand cu lacomie aerul proaspat al locului. Un Eden al culorilor pulseaza muzical.” (Virgiliu Parghel, iunie 2010)

Virgiliu Parghel s-a nascut pe 2 mai 1954 la Iasi. Intre 1969 si 1973 a studiat la Liceul de Muzica si Arte Plastice “Octav Bancila” din Iasi unde i-a avut profesori pe Liviu Suhar, Mihai Ispir si Nicolae Ghiligor in 1979 a absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, sectia Pictura, clasa maestrului Corneliu Baba.
Intre anii 1979 si 1990 a fost profesor de pictura in Suceava iar intre 1990 si 1993 asistent la Conservatorul de Muzica si Arte Plastice “George Enescu” din Iasi. Din 1993 pana in 2006 a fost lector la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. Din anul 2006 a renuntat la cariera academica si s-a dedicat total picturii.
Intre anii 1974 si 2014 a avut numeroase expozitii personale in tara si in strainatate, avand de asemenea lucrari in colectii din Romania si din afara tarii.
 

Afis expo Virgiliu Parghel 1 small


Expozitia va fi deschisa publicului in intervalul 16 iunie – 9 iulie 2015, in fiecare zi de luni pana vineri in intervalul orar 11:00 – 19:00, iar sambata in intervalul 11:00 – 17:00, la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15, Sector 1, Bucuresti.
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate