Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Calea minorităţilor etnice – un traseu tematic multicultural în Muzeul ASTRA
(Arte vizuale)
In perioada iunie – octombrie, in cadrul proiectului Patrimoniu Deschis, Muzeul ASTRA deruleaza programul de animatii culturale al carui scop il reprezinta facilitarea accesului publicului larg la patrimoniul multietnic material si imaterial al muzeului, prin punerea in valoare a monumentelor si obiectelor din circuitul tematic Calea minoritatilor etnice.
Asadar, in aceasta perioada publicul vizitator se va putea implica in scenarii educationale cu diverse tematici sau va putea alege intre vizitele ghidate, ocazie cu care le va fi prezentata multietnicitatea si multiculturalitatea in spatiul romanesc si zonele experimentale amenajate in Muzeul in aer liber care le vor oferi posibilitatea dezvoltarii cunostintelor despre mestesuguri, arte si comunitati.
Valorificarea patrimoniului imaterial va fi asigurata prin organizarea de ateliere cu tema generala Mestesugurile si mestesugarii de altadata.

In acest prim week-end, programul de animatii culturale va avea in centrul atentiei etniile roma si lipoveneneasca. Rudaresele Dudea Maria si Stancu Stana din Babeni, judetul Valcea vor lucra linguri de lemn, argintarii Radu Danut si Cristea Ionut din Alexandria, judetul Teleorman vor lucra inele si bratari din argint, in timp ce caldararii Caldarar Traian, Ciurar Nicolae si Caldarar Itoc din Brateiu, judetul Sibiu vor lucra ibrice si vor face demonstratii de batut arama la cald si la rece. Mesterii romi vor fi prezenti in muzeu vineri, 19 iunie, intre orele10-16, in zona scenei de pe lac si sambata si duminica, 20 si 21 iunie, intre orele 10-18 in zona bordeiului de rudar si a corturilor. In plus, vineri 19 iunie, un batran caldarar le va povesti vizitatorilor despre viata la cort.

Scoala de vara - etnia rroma - T-AVES BAXTALO (162)


Ansamblul Sinicika din localitatea Mila 23 va prezenta muzica si dansul specific lipovenilor. Vor avea loc scenarii de prezentare a costumului traditional, cu participarea a peste 20 de actanti si scenarii de pescuit, cu pescari din Delta Dunarii, in zona lacului. 
La Targul de tara va asteapta ateliere de gastronomie traditionala pe baza unor retete lipovenesti. 

Un element de noutate il reprezinta spatiile de interactiune create pe baza recuzitei specifice si amenajate la Gospodaria de rudar din Poiana, Perisani (corturi traditionale, caruta cu coviltir, strung), la Gospodaria de pescar din Mahmudia (barci de pescar din Delta Dunarii, instrumentar de pescuit), la Targul de tara (caruta cu coviltir, banc de lucru, strung de lemn), la Etno-Tehno Parc (vatra de gatit, banc de lucru, caruta cu coviltir), in lunca Muzeului (gard traditional din impletitura din lemn, gradina de flori specifica sasilor si landlerilor).

????????????????????????????????????


Derularea programului de animatii culturale este posibila datorita proiectului predefinit Patrimoniu Deschis. Cresterea accesibilitatii publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA, finantat prin Granturile SEE 2009-2014 (Islanda, Liechtenstein si Norvegia) in cadrul programului PA16/RO12 „Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural”.

Detalii despre proiect sunt disponibile la adresawww.patrimoniudeschis.ro

????????????????????????????????????


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate