Cea de a treia expozitie din ciclul „Odoare dintr-un sipet nestiut” (mici expozitii temporare tematice, centrate pe un anume tip de obiect etnografic, care pun in valoare si aduc in atentia publicului bucurestean mici comori etnografice ascunse in colectii particulare raspandite in intreaga tara) este dedicata obiectelor casnice si produselor mestesugaresti obtinute in Valea Ierului prin impletirea fibrelor vegetale provenite din plante de balta, paie sau nuiele. Exponatele fac parte din Colectia etnografica particulara „Kéri Gáspár” din Sacueni, judetul Bihor.
Colectia sa de obiecte impletite este alcatuita din impletituri vegetale pentru uz casnic, gospodaresc, dar si pentru constructii, precum si din mobilier cioplit din lemn despicat si legat cu impletitura de rogoz. Aceste mobile cu impletitura (in general scaune – scaun de tesator, scaun de precupeata, corsecuri de diferite tipuri – dar si paturi sau mese de jitei sau sezatori pentru caruta) sunt remarcabile prin varietatea modelelor si a tehnicilor de lucru folosite.
Usoare si delicate, rezistente si neasteptate ca textura, mladioase si pline de caldura degetelor care le-au framantat, impletiturile taranesti din fibre provenite din materii vegetale – rogoz, papura, rachita, salcie, stuf, salcie, panusa sau paie – sunt stralucit reprezentate in toate provinciile romanesti.
Arta impletiturilor, una dintre cele mai vechi indeletniciri omenesti, precedand atat arta tesutului, cat si pe cea a ceramicii, a fost la origine mestesug de rabdare si perseverenta, dar si de munca migaloasa, util si frumos.
in Valea Ierului, te poti odihni si astazi in scaune impletite.
Expozitia va putea fi vizitata la Muzeul National al taranului Roman, pana pe 26 iulie 2015, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Intrarea este libera.
. |