Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Expoziția Insula Eternei Primăveri s-a întors în Portugalia
(Arte vizuale)
Pe 29 iulie 2015, la sediul ICRL din Lisabona a avut loc deschiderea expozitiei de pictura Insula Eternei Primaveri.
Expozitia, rod al taberei de creatie din Madeira organizata in cadrul proiectului Contemporanii in  luna martie 2014, reuneste un fond de 30 de lucrari pictura semnate de sase artisti, nume definitorii pentru contextul cultural romanesc si international: Dorin Coltofeanu, Teodora Coltofean, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Christian Paraschiv, Mihai Sarbulescu.

Expozitia “Insula Eternei Primaveri” a fost deschisa de Radu Boroianu, Presedintele Institutului  Cultural Roman, Daniel Perdigao, Reprezentantul Institului Camoes din Bucuresti si Maria Pasc, curatorul expozitiei.

Aceasta expozitie a fost gazduita de Biblioteca Nationala a Romaniei in perioada 17 iunie – 1  septembrie 2014 si de spatiul expozitional din Turnul BRD Groupe Société Générale in perioada   11 noiembrie – 15 decembrie 2014.

Aduc multa intelegere sistemelor de rezidenta si taberelor si cred in aceasta capacitate de a te lasa starnit, fie ca esti in grup, fie ca esti in alt spatiu decat cel obisnuit. Numai ca, in ultima vreme, n-as putea spune ca vreuna din aceste intamplari au avut efecte atat de benefice, atat de profunde ca aceasta de fata (...) Cand am aflat ca exista o asociatie care se numeste Fauritori, si un proiect care se numeste Contemporanii (....) am realizat  ca acestea corespund unor nevoi ale noastre: am avea nevoie ca fauritorii adevarati sa fie luati in seama, am avea nevoie sa ne dam seama ce contemporani avem. Aceasta expozitie ma convinge ca asociatia, proiectul Contemporanii, ca Maria Pasc, impreuna cu toti colaboratorii ei, isi doresc sa faca ceva, iar acel ceva incepe sa se simta. Dupa aceea, in spatele lor, ca intotdeauna trebuie sa stea si oameni care ofera mijloace materiale. si acestea sunt speciali in cazul acesta.(....) Punand la fel cum face orice galeristet etichete fiecarei lucrari, imi permit sa pun o eticheta, desigur foarte reductiva  pe fiecare dintre expozanti. Mihai Sarbulescu este un maestru al redarii sumei dintre stare si realitate prin expresia directa, puternica a materiei picturale si a culorilor. Teodora Coltofean este pasiunea implinirii desenului prin lumina si culoare intr-o traditie postimpresionista. La Dorin Coltofeanu aburul misterios pluteste, intriga si incorporeaza diferit de contemplarea lui Horea Pastina, pentru ca, la Dorin Coltofeanu totul este intamplare. Ruxandra Grigorescu avea dintotdeauna o densitate a culorii care aminteste de Constantin Flondor, caruia i se adauga un plus de senzualitate. inchinarea diferita, dar egala, in febrilitatea cautarilor. Spiritualitate ca sens profund multitudinea formelor si materiei supuse de artisti, iata ce i-ar caracteriza, atat de diferiti dar in acelasi timp, atat de asemanatori pe Christian Paraschiv si pe Ion Grigorescu.”– Radu Boroianu, cuvinte rostite in cadrul  discursului de deschidere al expozitiei “Insula Eternei Primaveri” 17 iulie 2014, Biblioteca Nationala a Romaniei.

________________________________
Contemporanii este un proiect initiat si derulat de Asociatia Fauritori care isi propune valorizarea culturii romanesti actuale prin favorizarea actului de creatie, abordat intr-o perspectiva unitara cu creatorul. Proiectul Contemporanii are ca obiectiv organizarea si sustinerea de activitati artistice si socioculturale: schimburi culturale internationale, tabere de pictura, expozitii, pentru educarea sensibilitatii estetice a publicului.

contemporanii_expozitie_lisabona_pt_Maria_Pasc
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate