Inovatie prin structura
Proiectul Taietura perfecta este construit in jurul unui dialog-experiment intre trei artisti, pictorul stefan Caltia si designerul vestimentar Valentina Vidrascu, intalnire mediata de interventiile vizuale si explicatiile teoretice oferite de stilistul Marian Palie.
Proiectul Taietura perfecta este inovator prin structura de lucru pe care o propune. Premisa acesteia este ca intalnirea si dialogul dintre trei artisti care iau contact pentru prima data cu lucrarile celorlalti in aceasta formula, dau nastere unor interpretari si solutii creative originale. Palie aduce laolalta doi artisti cu viziuni asemanatoare fata de respectul si necesitatea traditiilor in crearea noului, iar mestesugul pensulei lui Caltia este reinterpretat in croiala, taieturi, texturi, culori si concepte, un altfel de colaj initiat de lumea lui Caltia.
Valentina Vidrascu
Cel de-al treilea artist din ecuatia proiectului Taietura perfecta este Valentina Vidrascu, care din 1999, cand a lansat prima colectie inspirata de costumul traditional romanesc, a continuat sa creeze cu reverenta colectii care valorifica portul national si simbolurile acestuia, daruind o noua identitate unor piese vestimentare ca ia, catrinta, bundita, braul.
Lucrate prin metode traditionale, iile si rochiile-ii se impun ca elemente definitorii pentru universul creatoarei Valentina Vidrascu. in toti acesti ani, designerul basarabean a perseverat in a realiza ii si rochii-ii stilizate, oferind tuturor iubitorilor de frumos un produs care respira autenticitate si modernitate rafinata.
Creatiile Valentinei Vidrascu pastreaza traditia, fiind lucrate manual si doar din materiale naturale, dar adauga accente moderne iei clasice prin utilizarea inventiva a unor materiale pretioase precum dantela, matasea, catifeaua etc.
Ia a fost creata si cizelata timp de secole de simtul artistic al tarancii romance. Mi-as dori ca fiecare romanca sa aiba in garderoba sa o ie, nu numai ca o forma de apartenenta la traditia si spatiul romanesc, ci si ca un element de autenticitate si inedit in peisajul contemporan.- Valentina Vidrascu.
Astfel ca povestile spuse de Caltia sunt recontextualizate in materiale precum matase, catifea, dantela si borangic. Rezultatul este un altfel de produs textil, un obiect vestimentar prin care Vidrascu realizeaza cunoasterea artistului de langa ea, este traducerea unui gest, este un act artistic prin excelenta. De data aceasta se produce inversarea de intentie cand creatia vestimentara nu este justificata de comercial, de tendinte, ci primeaza gestul original de cunoastere, de apropiere.
Taietura perfecta – obiecte vestimentare si o carte in editie limitata
Initiativa de a lega spatii creative diferite, pictura si design-ul vestimentar, este una noua si interesanta pentru piata artistica romaneasca. Designer-ul integreaza colectiei toamna-iarna paltoane din jacquard cu elemente florale luxuriante, rochiile de matase cu print digital si aplicatii de margele, iile reinterpretate cu elemente decorative metalice si margele.
Colectia care va fi expusa in cadrul proiectului Taietura perfecta cuprinde trei obiecte vestimentare unicat inspirate de lucrarile lui Stefan Caltia, precum si alte trei obiecte care isi vor continua declinarea in forme si culori prin alte tinute.
Colectia paradisiaca a Valentinei Vidrascu este completata in acest an de o carte-obiect in editie limitata de 200 de exemplare care isi propune sa arhiveze si organizeze memoria de creatie a designerului basarabean in contextul cultural, axiologic si prezent: lucrari de stefan Caltia, gradini paradisiace, arbori seculari, ierni siberiene, siluete á la Tolstoi, poezii si ganduri de jurnal.
Evenimente complementare
Proiectul este completat printr-o expozitie de colaje realizate de Marian Palie si expuse in spatiul Galeriei Posibila, demers ce a fost explicat printr-o conferinta ce a avut loc pe 22 octombrie la UNA Galeria, in prezenta lui Stefan Caltia si a Valentinei Vidrascu.
Pentru a face subiectul proiectului si mai accesibil publicului larg, Galeria Posibila organizeaza o serie de ateliere gratuite pentru scolile din cartier in care elevii vor putea sa se familiarizeze cu spatiul galeriei, sa afle despre dialogul dintre moda si pictura, sa experimenteze tehnicile folosite de artisti prin propriile lor colaje. Prin aceasta latura a proiectului, galeria urmeaza strategia educationala constanta trasata in ultimii ani in care expozitiile galeriei au fost mereu insotite de ateliere educative pentru copiii din cartier, strategie detaliata pe platforma online Copii Creativi http://copiicreativi.blogspot.ro/ .
Pentru mai multe detalii despre evenimentele proiectului, intrati pe pagina Galeriei Posibila.
Realizarea intregului proiect este posibila datorita finantarii oferite de ARCUB prin programul “Esti Bucuresti 2015”, Primariei Municipiului Bucuresti, dar si prin sprijinul urmatorilor parteneri strategici: Valentina Vidrascu, Square Media, UNArte, Universitatea de Arta si Design Cluj Napoca, Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala, Asociatia MetruCub – “Cultura in educatie”, Asociatia 37.
. |