Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Sărbătoarea internațională dedicată lui William Shakespeare, gata să încânte milioane de oameni
(Arte vizuale)

• British Council si campania GREAT Britain anunta evenimentul Shakespeare Lives, un program global de mare anvergura ce va sarbatori operele lui Shakespeare si influenta acestuia asupra culturii, educatiei si societatii. Programul se va desfasura pe tot parcursul anului 2016, cu ozacia implinirii a 400 de ani de la moartea marelui scriitor britanic.
• Milioane de oameni din peste 140 de tari vor avea ocazia de a participa activ la aceasta manifestare si de a face cunostinta cu operele lui Shakespeare prin noi reprezentatii ale pieselor sale, prin filme, expozitii si resurse educationale si mediul online. 

British Council si campania GREAT Britain au placerea de a anunta Shakespeare Lives, un program global ce va sarbatori opera lui Shakespeare si influenta lui de-a lungul timpului, urmand sa inceapa in ianuarie 2016 si sa continue pana in luna decembrie a aceluiasi an. 

Ministrul pentru Cultura, Media si Sport din Marea Britanie, Rt Hon John Whittingdale, a declarat: „Shakespeare este unul dintre cele mai de succes exporturi culturale din lume – la 400 de ani de la moartea acestuia, operele lui continua sa incante un public variat din intreaga lume si reprezinta o sursa de inspiratie pentru regizori, scriitori, artisti si multi altii. Sunt incantat ca Shakespeare Lives va celebra unul din cei mai cunoscuti scriitori ai lumii.

Partenerii campaniei GREAT Britain implicati in organizarea programului Shakespeare Lives sunt British Council, Education UK, Foreign and Commonwealth Office, UK Trade and Investment si VisitBritain.

Piesele de teatru scrise de Shakespeare servesc drept inspiratie pentru generatii intregi – lideri mondiali, scriitori, cineasti, artisti, compozitori si interpreti le-au folosit pentru a reflecta asupra vremii, asupra propriilor vieti si pentru a schimba cursul istoriei. 

William Shakespeare este unul dintre cele mai solide exemple de relatii culturale de mare impact. Opera sa, pe langa faptul ca a inspirat cel mai larg spectru de miscari artistice si a motivat schimbari politice, le-a si oferit oamenilor o baza pentru a se exprima, prin geniul limbajului sau. Colaborand cu diversi parteneri, British Council va ajuta intreaga lume sa redescopere si sa sarbatoreasca impactul sau la nivel global, prin intermediul programului Shakespeare Lives” a declarat  Sir Ciarán Devane, Chief Executive la British Council.

Shakespeare Lives va explora mostenirea globala a influentei scriitorului si va continua sa arate cum povestile, temele si limbajul sau sunt relevante in zilele noastre si trebuie sa ramana un punct de reper in viata pentru generatiile viitoare.

Acest program global este posibil datorita unui numar de parteneriate si colaborari fara precedent intre British Council, partenerii campaniei GREAT Britain si alte organizatii inclusiv BBC, BFI (Institutul Britanic de Film), Teatrul National din Marea Britanie, trupa Royal Shakespeare, consortiul Shakespeare 400, trustul Shakespeare Birthplace si Shakespeare Globe.

Principalele activitati ale programului din 2016:

Campania digitala de amploare, Play Your Part, care va fi lansata in a 12-a noapte de ianuarie in 2016, menita sa sprijine efortul depus de organizatia VSO (Voluntary Services Overseas), partenerul acestui program, si munca lor in domeniul educatiei;

Un turneu global, in parteneriat cu Institutul Britanic de Film (BFI), cel mai mare organizat pana acum de catre British Council, cuprinzand 20 de interpretari pentru cinema ale operelor lui Shakespeare, din arhiva nationala a Institutului, incluzand „Silent Shakespeare”, „Hamlet” (1948) al lui Laurence Olivier, „Romeo si Julieta” (1968) al lui Zeffirelli si „Richard III” (1995) cu Ian McKellen care este si varful de lance al sezonului de film dedicat lui Shakespeare;

Filmele din seria National Theatre Live Shakespeare vor fi disponibile la nivel global impreuna cu proiectii inovatoare si apreciate de a lungul timpului ale productiilor shakespeariene. Manifestarea va include premiera internationala a lui Hamlet pusa in scena de teatrul Manchester Royal Exchange, avand-o ca protagonista pe Maxine Peake;

British Council si departamentul de Arta al BBC colaboreaza cu actorii principali de pe scena culturala pentru a aduce operele lui Shakespeare mai aproape de publicul de peste hotare. Printre altele, un festival online va fi organizat pe durata a sase luni, precum si o zi dedicata bardului, pe 23 aprilie 2016, cand, prin intermediul internetului, piesele sale vor fi aduse mai aproape de iubitorii de cultura din toata lumea;

Dezvoltarea unui ghid destinat scolilor, creat in colaborare cu trupa de teatru Royal Shakespeare, ce va fi disponibil si in limba romana. Prin intermediul pieselor lui Shakespeare, elevii vor fi incurajati sa dezbata teme actuale, precum egalitatea de sanse, justitie, identitate, leadership si putere. Ghidul va fi distribuit in 32.000 de scoli din Marea Britanie, precum si in 100.000 de institutii internationale de invatamant si va contine, printre altele, reprezentatii video ale companiei de teatru RSC;

Metode interactive noi menite sa ii ajute pe cei care invata limba engleza, indiferent de varsta, printre care si seminarul online de tip MOOC (Massive Open Online Course) la care vor lua parte reprezentantii organizatiei Shakespeare Birthplace Trust, institutie ce se ocupa de promovarea operelor bardului in toata lumea. Astfel, vom explora relevanta lui Shakespeare in societatea de azi, prin intermediul platformei FutureLearn.

O serie de eseuri scrise de lideri contemporani vor explora importanta si relevanta lui Shakespeare atat in zilele noastre, cat si pentru generatiile viitoare. 


O mare parte dintre activitatile incluse in programul global Shakespeare Lives vor avea loc si in Romania, pe tot parcursul anului 2016, de la proiectiile de filme din Arhiva Nationala a Institutului Britanic de Film si premiera internationala a filmului „Hamlet”, in interpretarea actritei Maxine Peake, pana la cursurile online de limba engleza cu tematica shakesperiana si materialele educative pentru scoli, care vor explora teme de cetatenie globala, atat de prezente in lucrarile lui Shakespeare si, in acelasi timp, foarte actuale. 

De asemenea, British Council Romania a pregatit un program vast de evenimente si activitati locale ce se vor desfasura in mai multe orase din tara noastra, in parteneriat cu organizatii si institutii din domeniul culturii si al educatiei. 

Alas-poor-Yorick



Sprijinul acordat de-a lungul timpului Festivalului International Shakespeare din Craiova se va concretiza si in anul 2016, iar evenimente precum Noaptea Institutelor Culturale, Ziua Europeana a Limbilor, Noaptea Literaturii Europene si alte asemenea, vor purta amprenta marelui scriitor britanic.
Detaliile programului din Romania vor fi facute publice la inceputul lui 2016 si pe intreg parcursul anului.        

Pentru mai multe informatii despre proiectul global Shakespeare Lives, va rugam sa vizitati website-ul http://www.britishcouncil.org/shakespearelives  sau sa ne urmariti online folosind hashtag-ul #ShakespeareLives.

    ##

Nota pentru editori:

Partenerii in programul Shakespeare Lives sunt:

 
BBC
BFI
Bloomsbury Press
Film London
Graeae Theatre Company
King’s College London
Manchester Royal Exchange Theatre
National Theatre Live
Royal Shakespeare Company
Royal Society for Literature
Shakespeare’s Globe Theatre
Shakespeare Birthplace Trust
Shakespeare Institute
Shakespeare Memorial Library
Shakespeare Schools Festival (SSF)
Shakespeare 400 Consortium
The Poetry Archive (at the South Bank)
University of Birmingham
University of East Anglia
Voluntary Services Overseas (VSO)
Women in Film & TV
World Shakespeare Congress
Writer’s Centre Norwich 

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate