Cand e ceva de lamurit, lamureste. Comunica atent si deplin, iti capteaza cu usurinta atentia si devine extrem de pasional cand vorbeste despre activitatile lui profesionale. Nu se teme de nimic pentru ca se stie curat. Ar accepta sa stea oricat in arest, in exil sau intr-un turn de fildes doar pentru a-si apara principiile.
Domnule Ciureanu, ce inseamna de fapt platforma de e-learning? Poate fi considerat acesta ca fiind cel mai important proiect al dumneavoastra?
Cel mai important nu. In primul rand nu este proiectul meu, este al unei echipe conduse de domnul profesor Astarastoae. Este adevarat ca, fiind unul cu componenta tehnologica majora, contributia mea este consistenta, dar cu siguranta nu mi-l pot atribui in totalitate. Ce inseamna? Pe scurt, e o banala sincronizare a scolii de medicina din Iasi cu lumea civilizata. Tehnic, e o colectie de pacienti si profesori virtuali organizata pentru ca multi studenti reali sa devina mai buni stiutori de carte si mai experimentati in a recunoaste boli la fel de reale si cu consecinte nefaste, potential fatale, prin accesul la mii de imagini video, de inregistrari audio, de prezentari interactive si de mecanisme de evaluare complexe. Ce trebuie sa contina platforma? Intreaga experienta academica a scolii noastre.
Cum s-a lucrat la acest proiect si pentru cat timp? Se mai lucreaza?
La proiectul asta se lucreaza de la inceputul anului 2008, inca se mai lucreaza si se va mai lucra fiindca invatatul de carte este nesfirsit, iar de lucrat s-a lucrat cu multa cunoastere si multa pasiune, dar poate uneori cu mai putina rigoare si cu mai putina experienta in managementul unui astfel de proiect extrem de dens (implementarea unei platforme de 1,5 milioane de Euro in noua luni).
Cum ati descrie cel mai bine echipa implicata?
Brava. O mana de oameni indrazneti si foarte cunoscatori intr-ale lor, cu stiinta redusa intr-ale gestiunii proiectelor de acest gen si total lipsita de anticorpii naturali impotriva nimicniciei si minciunii.
Care era numitorul comun al acestei echipe, factorul care i-a motivat?
Ambitia de a fi mandri de ce-au realizat.
Care au fost dificultatile pe care le-ati intampinat in realizarea proiectului?
Cu siguranta timpul prea scurt si lipsa de experienta in managementul unui proiect atat de ambitios.
Ce le spuneti celor asemenea dumneavoastra care se lovesc de atatea bariere incat sunt pe punctul de a se descuraja?
Sa aiba grija ca nicio fapta buna nu ramane nepedepsita.
Ce cuvant sau valoare va caracterizeaza in cea mai mare masura?
Dorinta de a ctitori.
Membri ai echipei care au realizat acest proiect sunt anchetati. Pe baza caror date si informatii a fost declansata aceasta ancheta?
Pe baza unor minciuni generate de niste insi frustrati fiindca in viata lor n-au construit nimic si nu le-a ramas altceva de facut decat sa distruga ce-au reusit altii. Sunt cei care n-au depasit mintea copiilor de pe plaja care, dupa ce descopera ca au facut un castel urat si meschin, il distrug pe cel frumos, facut de altul, iar asta le creeaza o mare satisfactie. Vorbesc aici de oamenii mici... foarte mici... si rai... foarte rai.
Dincolo de acuzatiile formulate de catre DNA, exista lacune ale dumneavostra, puncte nevralgice sau erori in implementarea platformei?
In cele zece bibliorafturi cu acte sunt mari sanse sa existe nereguli, dar cu siguranta nu fraude. Restul e zgomot, e minciuna, rautate si prostie.
Cui foloseste de fapt acest scandal? Ce repercusiuni credeti ca va avea?
Celor care vor sa faca si ei la fel (sa scrie si sa implementeze proiecte) si pe care domnia cretinilor complexati ii poate descuraja. In realitate, va folosi celor care mai aveau indoieli ca retraim anii ‘50, cand se faceau anchete la comanda, instrumentate superficial sau rauvoitor, in urma carora oamenii sufereau pe viata (daca mai traiau). Si mai foloseste celor care inca nu se lamurisera ce presa de mahala plina de imbecili avem. Comentariile din media, asemanatoare scriiturilor de pe peretii latrinelor, ar trebui interzise fiindca ele nu fac alceva decat sa permita celor care nu-s in stare de nimic sa supravietuiasca psihologic in forul lor interior prin improscarea cu laturi a celor din preajma. Repercusiuni? Unii vor plati, iar aceia nu vom fi noi, inculpatii de astazi. Vor plati cu varf si-ndesat incompetentii, mincinosii... si delatorii. Va trebui odata si-odata ca societatea sa primeasca exemplul pedepsirii celor care vor s-o distruga, a celor care-si bat joc de meseria lor, care baga in puscarii oameni cinstiti, care iau salarii pentru a-si “rezolva” inamicii din lista personala, a lor sau a sefilor lor.
Cine se teme de examenele de tip grila, de evaluarea online, de modificarile pe care le aduce aceasta platforma in viata studentilor, a profesorilor de la UMF Iasi?
Ca intotdeauna, se teme cel care nu intelege, fie ca nu poate fiindca-i prost - in cele mai multe cazuri -, fie ca nu vrea, atunci cind rautatea e mai ampla decat prostia. Si, din pacate, in tara asta, prostii si incompetentii conduc.
Ce credeti ca se va intimpla?
Strict ce vom merita, iar asta depinde major de cat de inteleapta va fi comunitatea academica din universitate. Practic, la alegerile pentru functia de rector, va avea loc poate ultima batalie intre modernisti si trogloditi. Eu, unul, sper ca vor invinge primii, prin profesorul Astarastoae.
Sentimentul unora, pe de o parte, este acela de frica: se tem sa aiba o pozitie publica asupra evenimentelor, puncte de vedere contrare puterii, sub amenintarea institutiilor care ii pot aresta si discredita pentru totdeauna. Pe de alta parte, opinia publica - doar pentru faptul ca sunteti anchetati - va considera vinovati. De ce credeti ca s-a ajuns aici?
Cred ca e o problema de perceptie determinata de faptul ca oamenii decenti sunt rezervati, facand astfel loc tembelismului agresiv, iar motivele pe care doar le pot banui tin de lipsa de educatie, de cronicizarea nefericirii, de lipsa sperantei si, in consecinta, de apatie si dezgust.
Este evident ca in cazul acesta presa este instrumentul prin care cineva duce la indeplinire o misiune: tinta este rectorul Astarastoae. Dar, paradoxal, desi le-a fost atrasa atentia asupra neconcordantelor din articolele publicate, nu s-au oprit. Pierderile sunt considerabile si pentru imaginea Universitatii de Medicina iesene, si pentru dumneavoastra, si pentru profesorul Astarastoae ori Daniela Drugus. Exista vreo solutie? Cum explicati virulenta acestor atacuri?
Pierderi? Ce pierderi? Pentru cei care conteaza pentru mine am ramas acelasi Adi Ciureanu si, asa cum ii stiu pe colegi, si in cazul lor are loc acelasi fenomen. Credeti ca dau doi bani pe ziarul ala condus de un patru-clase ajuns la suprafata numai prin barbotarea malului? Cine sa conteste corectitudinea si cinstea Danei Drugus sau a profesorului Astarastoae? Un "ziar de nisa" care tinteste prostii inzestrati cu rautate, satisfacandu-le apetitul pentru barfa, mahala, minciuna, can-can? Un om trimis de netrebnici in misiune sa maculeze imaculatul? Asadar, pentru mine si ai mei, pierderile sunt nule fiindca cei care ma cunosc stiu ca n-am abdicat de la valorile care m-au guvernat pana astazi si ca nu m-am schimbat fata de cum ma stiau. Acum, virulenta atacurilor o consider a fi o banala consecita a marii densitati de curve din spatiul carpato-danubiano-pontic... Alea de l-au facut pe Mazare sa gaseasca solutii turistice...dar nu numai alea, ci si cele intelectuale care SE vand fiindca n-au altceva ce “vinde” (minte, munca, bun simt, cunoastere, vointa si alte calitati pe cale de disparitie in natia asta cu institutiile fundamentale total sleite: familie, scoala, biserica. Iar cele care decid viata oamenilor, sanatatea si justitia, total aservite - din cauza banilor multi aflati in joc - intereselor individuale si de gasca si, in plus, condusa de canalii dominate de prostie, rautate, primitivism. Eu, unul, m-am cam saturat de “primitivi"...
Intr-un interviu, seful DNA, Daniel Morar, sustinea ca dosarul nu este public, doar judecata este publica. Iar daca dosarul nu este public, nu trebuie ca acele interceptari sau orice alte mijloace de proba, declaratii ale diverselor persoane sa apara in presa. Cu toate acestea, in presa s-au scurs informatii din dosare. Cum va explicati asta?
E boala lunga si grea... De sute de ani, in tara asta, fiecare "Ion, ca si el e om" face exact ce-l taie capul si, tot de sute de ani, natia asta naste canalii care sunt capabile de toate ticalosiile ca sa ajunga pe functii cat mai inalte doar pentru a abuza de prerogativele pe care le dobandesc. E un blestem care ne urmareste de dinainte de 1711. Asta e!... Din pacate inca nu s-a nascut romanul care sa pedepseasca un procuror care trimite acte din dosar tuturor membrilor Senatului sau un procuror general despre care au aparut in presa informatii ca a trimis rechizitoriul in cazul Vantu lui Mircea Marian de la “Evenimentul Zilei”. Iar daca nu va fi roman, poate veni-va un strain, un olafel, un cedouas, ceva... "poate un tigru o sa apara din padurea tutelara"... cum spunea Toma Caragiu...
Interviul a fost publicat in data de 4 decembrie 2011
.
|