Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Excelenţa în educaţie - Gala FIE 2013
(Editoriale)
Festivalul International al Educatiei (FIE) desfasurat in perioada 14-24 iunie la Iasi, a demonstrat, prin prima sa editie, cea din 2013, ca este asemeni unui student extrem de talentat si de ambitios, dar aflat in primii ani de studiu. Si-a propus multe, a excelat prin diversitate, indrazneala, creativitate, dar si-a supraestimat resursele de energie.
Spre norocul sau, insa, ochiul format al specialistilor din educatie si cultura l-a ajutat sa faca fata obiectivelor propuse si sa nasca noi asteptari pentru anul urmator.

FIE 2013 a avut de toate, muzica, teatru, carte, arte vizuale, dezbateri stiintifice si a pus mult accentul pe excelenta in diverse domenii ale educatiei si cercetarii, excelenta atinsa la nivel national, dar si la nivel international. De aceea a mizat pe simetrie, prin acordarea unor premii de excelenta in educatie, atat pentru profesori marcanti ai vietii universitare iesene, din diverse domenii, cat si pentru elevi si studenti cu merite deosebite, in deschiderea, dar si la finalul sau. 

Astfel, pe 14 iunie, in seara Galei Festivalului International al Educatiei si-au primit aplauzele, premiile si recunoasterea profesorii universitatilor de prestigiu din Iasi, veteranii excelentei in educatie si cercetare, iar pe 23 iunie, la Gala Clasic 300, a venit randul celor tineri, inca in cautare si formare, sa surprinda in ochii publicului aprecierea pentru munca lor si sa isi primeasca diplomele si recompensele financiare. 


Retrospectiv privind, pe 14 iunie, in prima zi de festival, covorul rosu intins pe scarile de la intrarea in Sala Mare a Teatrului National “Vasile Alecsandri” Iasi isi astepta invitatii de onoare si premiantii, viitorii spectatori si protagonisti ai fiecarui moment, ai fiecarui spectacol, ai fiecarei lansari de carte si ai fiecarei conferinte din programul FIE: politicieni, reprezentanti ai administratiei centrale si locale, reprezentanti ai mediului de business, reprezentanti ai societatii civile si ai mass-media, profesori, elevi, studenti, personalitati din lumea culturala, actori, scriitori, muzicieni, oameni obisnuiti interesati de viata culturala a orasului. Si ei au inceput sa soseasca pana spre ora 20.00 si sa isi ocupe locurile in stal, la loja sau la balcon, ajutati de voluntarii FIE, dupa ce au trecut prin detectorul de metale si dupa ce si-au demonstrat nevinovatia si buna intentie din posete si din buzunare.

Emotia de a-i sti in loja pe presedintele de onoare al festivalului, maestrul Radu Beligan si pe invitatul special, lordul David Trimble, Laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1998 a starnit discutii dintre cele mai diverse pe culoarele teatrului inainte de inceperea spectacolului. Camerele de filmat ale televiziunilor acreditate vanau orice personalitate care se oprea la un fursec sau la un pahar cu apa sau cu sampanie, reporterii isi tineau microfonul mai aproape decat pe cel mai bun prieten, cunostintele care nu se mai vazusera de ceva vreme se salutau cordial si incercau sa recupereze din timpul pierdut, premiantii isi repetau in gand discursurile si multumeau din priviri celor care ii recunosteau. Dupa ce forfota din sala s-a stins treptat, a inceput si Gala propriu-zisa. Moderatorul, actorul Adrian Paduraru, cu un aer relaxat si intr-o forma foarte buna a facut mai usoare trecerile de la un moment la altul. Intr-un decor cu accente de epoca romana, insufletit de un personaj omniprezent, indiferent de moment, muza, intruchipata de catre actrita Teatrului National “Vasile Alecsandri” Iasi, Oana SanduGala FIE si-a desfasurat cele doua parti mizand pe un mix de emotii, discursuri de gala, muzica, teatru. In prima parte, dupa discursul impresionant al maestrului Radu Beligan, presedintele de onoare al festivalului, s-au dat multe premii, s-a vorbit mult despre cultura si educatia ieseana si au fost si cateva scurte numere artistice, o intepretare la pian a compozitorului Romeo Cozma si un scurt recital al band-ului Jazz for Souls. Pe scena si-au facut aparitia, pe langa premianti, si oamenii care au contribuit la materializarea festivalului: directorul FIE, Florin Mindirigiu, primarul municipului Iasi, Gheorghe Nichita si reprezentanti ai partenerilor si sponsorilor principali.

Academicianul Viorel Barbu, lector dr. Catalin Bogdan Gales, cercetatorul stiintific al anului, prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, presedintele Senatului Universitatii Politehnice din Bucuresti, prof. univ. dr. Ursula Helena Stanescu, profesor consultant la Facultatea de Farmacie, membru în Comisia medicala permanenta a ARACIS, doctor Dan-Radu Rusu, cercetator la Institutul de Chimie Macromoleculara “Petru Poni” al Academiei Romane, prof. univ. dr. dr. H. C. Ioan Avarvarei, de la Facultatea de Agricultura, profesorul Vasile Sorohan, coordonator al Centrului de Excelenta al Judetului Iasi, profesor de chimie la Colegiul “Costache Negruzzi” Iasi, profesorul Jean Marius Rotaru, profesor de fizica la Colegiul National Iasi, profesorul coordonator la Centrului de Excelenta Fizica clasa a XII-a si a XI-a, conf. univ. dr. Matei Bejenaru si scriitorul Spiridon Vangheli sunt numele care au fost aplaudate in seara de 14 iunie pentru activitatea de execeptie de catre publicul prezent la Gala FIE. Rezultate remarcabile stiute sau uitate au fost mentionate pentru a starni mandria si respectul posesorilor de invitatie din Sala Mare a Teatrului National “Vasile Alecsandri” Iasi. Nu au lipsit nici momentele in care o gluma buna a salvat o situatie care putea fi stanjenitoare. Relevant s-a dovedit a fi momentul care poate fi clasat fara remuscari la categoria “sa traducem dintr-o limba in aceeasi limba”. Astfel, dupa ce discursul invitatului de onoare, lordul David Trimble, a fost tradus din engleza in engleza de catre un translator mult prea emotionant si evident nu foarte experimentat, moderatorul, actorul Adrian Paduraru a stiut sa faca trecerea, pe un ton ironic si jucaus, spre un alt moment. 

Partea a doua a Galei a pregatit auditoriul pentru cealalta gala programata spre finalul FIEGala Clasic 300.  Dupa o pauza de cateva zeci de minute, pauza de tigara, de conversatie, de respirat aer curat cu miros de ploaie sau de gasit drumul spre casa, cei care au mai ramas in sala si-au bucurat urechile si sufletele cu arii celebre interpretate de corul Operei Nationale Romane Iasi

Si astfel, s-a dat startul sirului de evenimente culturale demne de un festival international al educatie. S-a ras mult, s-a aplaudat pe saturate, s-a gustat din meniul complex de emotii pe care un astfel de eveniment il presupune, s-a pasit in fata pentru aprecieri, s-a exprimat recunostinta si s-au facut promisiuni. Cuvintele intelepte ale maestrului Radu Beligan au plutit in aer mult timp de la rostirea lor si au protejat aura de pozitivism a intregii desfasurari de forte. In cele din urma Gala FIE, cu peste 500 de personalitati din toate domeniile la bord, a fost un eveniment bifat de catre toti sustinatorii culturii si educatiei iesene.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate