Desi, initial trebuia sa se desfasoare in aer liber, in Piata Palatului Culturii, pe 22 iunie, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, concertul de gala a fost amanat pentru ziua de 23 iunie si sustinut in interiorul Salii Polivalente din Iasi.
Dupa ora 20.00, pe o scena montata in 16 ore, dar a carei montare, ne-au asigurat organizatorii, ar fi durat in mod normal 3 zile, concertul vocal-simfonic a adunat la un loc orchestra si corul Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iasi, pe mezzo-soprana Viorica Cortez, pe tenorul Calin Bratescu, pe violonistul Remus Azoitei, pe soprana Elena Mosuc si pe tanarul solist la fagot, elevul Traian Petroniu Sturza. Insa, inainte de inceperea spectacolului propriu-zis, dupa un scurt discurs al moderatorului, actorul Adrian Paduraru, au fost premiati, pe repede-inainte, elevii si studentii din varful invatamantului iesean. Rand pe rand au urcat pe scena pentru laudatio, invatatei din domeniul stiintelor umane, stiintelor exacte si artelor plastice. Distinctiile au fost acordate astfel:
Din partea Inspectoratului Scolar Judetean Iasi
-Cozma Mihai Catalin – Liceul cu Program Sportiv Iasi, clasa a XII-a
-Calin David Cristian – Colegiul National „Costache Negruzzi” Iasi
-Pasa Andrei – Colegiul National Iasi
-Ropota Daniel – Colegiul National de Arta „Octav Bancila” Iasi
Din partea Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi
-Mihai Barzu – Facultatea de Informatica, master, anul I
-Tiberiu Ghiurau – Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, master, anul I
-Alexandru Lukacs – Facultatea de Fizica, licenta, anul al II-lea
-Iulia Catalina Plesca – Facultatea de Matematica, licenta, anul al III-lea
-Angela Morosanu – Facultatea de Educatie Fizica si Sport
Din partea Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi
-Georgiana Ancuta Sofragiu – Facultatea de Inginerie Electrica, Energetica si Informatica Aplicata
-Gheorghe Panaghiu – Facultatea de Automatica si Calculatoare
-Vlad Alexandru Vornicu – Facultatea de Mecanica
-Matei Lache, Vlad Panaite, Alexandra Cojocaru – castigatorii celei de-a XIX-a editii a Competitiei Internationale ICAMES, de la Facultatea de Constructii si Instalatii si Facultatea de Arhitectura „G. M. Cantacuzino”
-Florin Ilies, Vlad Azoitei, Ionut Ionita – castigatorii Premiului Special CONTINENTAL la concursul Microcontrolere si Aplicatii – Mihai Konteschweller 2013, de la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei
Din partea Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi
-Chiorascu Ioana – Facultatea de Medicina
-Chis Anca – Facultatea de Medicina
-Ribeiro de Sousa Camano Orlando Miguel – voluntar, Portugalia
-Panaite Irinel – Facultatea de Medicina Dentara
-Burlec Flavia – Facultatea de Farmacie
-Orasanu Ionut – Facultatea de Bioinginerie Medicala
Din partea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”
-Andrei Mihai Gafencu – Specializarea Agricultura
-Monica Larisa Gramaticu – Facultatea de Medicina Veterinara
-Ana Luca – Specializarea Peisagistica
-Mariana Zagorodniuc – Specializarea Control si Expertiza Produselor Alimentare
-Elena Adelina Lupu – Specializarea Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole
Din partea Universitatii de Arte „G. Enescu”
-Mihaela Balan – Facultatea de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice
-Florin Guzga – Facultatea de Interpretare, Compozitie si Studii Muzicale Teoretice
-Bogdan Palie – Facultatea de Teatru
-Florin Bisca – Facultatea de Arte Vizuale si Design
-Vatavu Emil Daniel – Facultatea de Arte Vizuale si Design
Dupa aceasta infuzie de tinerete, inteligenta, emotie, aplauze dezlantuite si diplome la purtator, in supraincalzita si suprasolicitata Sala Polivalenta din Iasi, cu eleganta, maiestrie si talent peste medie, invitatii speciali ai Galei „Clasic 300”, mezzo-soprana Viorica Cortez, tenorul Calin Bratescu, violonistul Remus Azoitei si soprana Elena Mosuc, prezentati publicului de catre acelasi Adrian Paduraru, amfitrionul tuturor spectacolelor de referinta din cadrul FIE, au interpretat, acompaniati de catre orchestra Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iasi, arii si partituri muzicale indragite de iubitorii muzicii clasice. Dupa introducerea facuta cu o compozitie a lui George Enescu, Rapsodia a II-a, a venit randul greilor muzicii clasice universale sa ii emotioneze pe cei prezenti, uneori pana la lacrimi. Desi viteza cu care erau stimulate evantaiele din mana fiecaruia dintre spectatori putea diminua gradul de atentie, acest lucru nu s-a intamplat decat pe alocuri. Locatia nepotrivita si caldura capricioasa si insistenta au intensificat parca experienta. Au rasunat, rand pe rand, in sala in care, de obicei, se striga gol!, aria Dalilei din Samson et Dalila de Camille Saint-Saëns, in interpretarea magicei Viorica Cortez, aria lui Mario Cavaradossi din Tosca de Giacomo Puccini, in interpretarea tenorului Calin Bratescu, valsul Julietei din Romeo et Juliette de Charles Gounod, in interpretarea sopranei Elena Mosuc, Introducere si Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns in ritmul de vioara impus de Remus Azoitei, duetul Lakme-Malika din Lakme de Leo Delibe, sustinut de catre cele doua soprane cu voci sfasietoare, Viorica Cortez si Elena Mosuc, Balada pentru vioara si orchestra de George Enescu, sub arcusul aceluiasi Remus Azoitei, Dor pribeag dupa o orchestratie de Constantin Bobescu, in interpretarea Vioricai Cortez, aria Magdei din La Rondine de Giacomo Puccini, prin glasul inconfundabil al Elenei Mosuc, Andante et Rondo ungarese op.35 de Carl Maria von Weber, cu Traian Petronius Sturza la fagot, Intermezzo-ul din Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Noaptea de Anton Rubinstein, Norma de Vicenzo Bellini, Vals din Suita de jazz de Dmitri Sostakovici, duetul Hanna Glawary-Danilo Danilovich din Vaduva vesela de Franz Lehar, sustinut, cu o forta extraordinara, de catre Viorica Cortez si discipolul sau Calin Bratescu, Uvertura din Nabucco de Giuseppe Verdi, duetul Gilda-ducele de Mantua din Rigoletto de Giuseppe Verdi, Marsul triumfal din Aida de acelasi Verdi, aria O, vagabonda steli d’ori din Adriana Lecouvreur de Francisco Cilea si aria Nessum dorma din Turandot de Giacomo Puccini.
Desi, in programul initial era prevazuta si o pauza, iar repertoriul abordat structurat in doua parti, in cele din urma, pentru a castiga timp, si pentru a nu lungi cu mult in noaptea cu luna plina oglindita in geamurile Salii Polivalente durata Galei „Clasic 300”, acesta a curs fara intrerupere. Vocile care l-au insufletit, Viorica Cortez, Elena Mosuc si Calin Bratescu, sosite din mari orase ale Europei, respectiv, Paris, Zurich si Londra, au dovedit o data in plus ca se identifica cu structura emotioanala a poporului in mijlocul caruia au crescut. A stiut, ca nimeni altul, sa ii acompanieze cu orchestra sa pe acesti mari artisti dirijorul Filarmonicii din Iasi, Vlad Conta. Acesta a declarat pentru organizatori si pentru public, in egala masura: „Ma bucur enorm sa particip la acest festival prestigios, in compania unor artisti desavarsiti. Sunt profund atasat de Iasi, de incarcatura sa culturala, de creativitatea pe care o intalnesti la tot pasul. Ma leaga de Iasi in mod nemijlocit Filarmonica „Moldova”, cu care am impartit de-a lungul timpului momente muzicale splendide.”
Tarziu, poate deshidratati, dar cu siguranta fericiti si induiosati, toti cei prezenti in neincapatoarea Sala Polivalenta la spectacolul de gala ”Clasic 300”, dupa o lunga sesiune de aplauze, accesorizata cu bisuri, si-au cautat drumul spre iesire in acordurile imnului FIE lasat pentru final ca un punct pe portativ, atat pentru voluntarii energici si entuziasti, cat si pentru toti cei care s-au bucurat de delicatesele festivalului.
.
|