CUIB - Centrul Urban de Iniţiative Bune | |
(Editoriale) |
Traim intr-o lume din ce in ce mai marcata de limitele pe care le impun resursele naturale epuizabile, de consumerism, de artificial. Produsele de laborator sunt astazi pentru multi un dat, un mod de viata. |
Insa, boala, lipsurile, uratul, imbatranirea prematura, scaderea sperantei de viata ne forteaza sa luam atitudine si sa constientizam pe propria piele ca fiecare gest, fiecare alegere conteaza si ca schimbarea chiar se produce prin fiecare dinte noi. Esential este sa ne implicam in viata comunitatii in care traim, in primul rand, pentru a-i intelege mai bine pe cei langa care traim, cu care impartim acelasi aer, mai mult sau mai putin poluat, aceeasi apa, aceleasi cladiri, aceleasi strazi, aceeasi istorie si apoi pentru a identifica asemanari si deosebiri.
In Iasi, una dintre asociatiile care isi doreste sa se implice in viata comunitatii si sa ii incurajeze pe cat mai multi sa o faca este Asociatia Mai Bine. Daca dam un google, pe pagina sa oficiala aflam exact pentru ce militeaza. “Mai bine valoreaza, intr-o ordine aleatoare: toleranta, solidaritatea inter- si intranationala, altruismul, echitatea, nonviolenta, protectia naturii, respectarea drepturilor naturii, ale omului, ale animalelor si demnitatii umane, diversitatea culturala, diversitatea etnica, libertatea de exprimare, transparenta, simplitatea, simtul umorului, responsabilitatea, spiritul civic, voluntariatul, creativitatea.” Recent, mai exact pe 7 decembrie 2013, Mai Bine si-a valorificat un proiect de multa vreme pus pe hartie, unul dintre cele mai indraznete si mai ample proiecte ale sale, Centrul Urban de Initiative Bune – CUIB. CUIB-ul, situat pe Strada Gavriil Musicescu nr. 14, se doreste a fi un spatiu pluridimensional in care membrii asociatiei incearca integrarea viziunii lor cu privire la “o lume mai buna, guvernata de norme si principii etice solide, sustenabila din punct de vedere ecologic si echitabila din punct de vedere social.” Initiativa unica in Romania, CUIB este prima intreprindere sociala care are ca misiune promovarea teoretica si practica a consumului sustenabil. “Prospectul” CUIB-ului, respectiv o discutie libera cu oricare dintre oamenii care l-au initiat, ii lamureste pe neinitiati: “Dezvoltam alternative pentru minimizarea impactului negativ asupra naturii si pentru maximizarea impactului pozitiv asupra comunitatii. In plus, CUIB este spatiul in care, deopotriva, spiritul civic si buna dispozitie sunt incurajate si incubate.”
Construit cu drag de viata sanatoasa si cu atentie la detalii, cu un design care mizeaza pe imaginatie si pe transmiterea cate unui mesaj in fiecare coltisor, deschis de la 10 dimineata pana la 10 seara, Centrul Urban de Initiative Bune imbraca forma unei cafenele primitoare. La inaugurarea sa, intr-o zi de sambata destul de friguroasa, toti cei prezenti au asistat la avanpremiera a ceea ce se va intampla si consuma la CUIB. Consumul local, tot ceea ce inseamna acasa definesc acest loc cu atitudine sociala. De la mancare, pana la bautura, toate produsele care se vor consuma aici, vor fi de la producatori locali, din Romania. Apa la sticle de plastic, E-urile sunt straine CUIB-ului. In schimb, apa de larg consum, filtrata, va fi prezenta pe mesele centrului la discretia celor care aleg sa ii treaca pragul. Prietenie, natural, echilibru, moderatie, un mod de viata, toate se regasesc la Centrul Urban de Initiative Bune din Iasi. Indrazneste sa te numeri si tu printre sustinatorii sai, pentru a-i valida sau invalida existenta.
.
| |
|
|