Absolvent al Academiei de Arta iesene , specializarea in artele focului, cu un masterat in Italia, Iulian Bordianu este ”figlio d’arte” dupa cum ii place sa spuna. In Italia i-a convins pe maestrii din Murano sa-l lase sa lucreze in atelierele lor, desi muranezii isi pastreaza secretele artei lor doar pentru cei din familie.
Cand a inceput pasiunea pentru arta, arta prelucrarii sticlei?
De mic copil vizita fabrica de sicla Stipo din Dorohoi, pe vremea cand tatal meu era Maestru Sticlar la Atelierul de Creatie.
Cum ti-ai ales cariera? De unde vine atractia ta catre zona asta?
Am crescut in atelierul tatalui meu , sub fascinatia sticlei, pe langa marii artisti romani. Drumul a fost ales...
Ce, cine te inspira?
Inspiratia vine din viata reala, din fantastic, din interiorul propriu... lucrarile fiind unicate, lucrate manual la temperaturi depasind 1200 grade celsius, in lupta cu focul si incandescenta sticlei.
Care este cea mai importanta realizare a ta, in arta?
In anul 2013 a intrat cu expozitii permanente in celebrele galerii muraneze Orovetro, Murano-Venetia.
A fost munca asidua sau noroc?
A fost o munca continua si persuasiva pe parcursul a multor ani de stagiatura in atelierul tatalui meu si in atelierul lui Adriano Berengo de la Murano.
Ai facut compromisuri? Cand ajunge un profesionist sa accepte compromisuri?
Drumurile neintrerupte in cautarea de locuri noi pentru a expune, solutii de promovare si elemente noi in vederea inbunatatirii tehnicilor de lucru.
Exista ceva pe plan profesional ce ti-ai dorit sa realizezi si nu s-a implinit?
O galerie personala in Romania.
Care este partea cea mai frumoasa a muncii tale si care cea mai grea?
Cea mai grea este lupta cu focul , iar cea mai frumoasa parte sunt creatiile obtinute in urma multor zile si nopti de munca continua.
Ce-ti promiti pentru anii ce vin? Gasesti cai de realizare a visurilor tale aici, in Romania?
Sa ajung la New York. Da, dar arta sticlei este prea putin apreciata in Romania.
Care ar fi ingredientele unei expozitii de succes?
Un cuptor mobil, cu care sa poata realiza o demonstratie impreuna cu asistenitii sai si in acelasi timp o demonstratie spectaculoasa privitorilor .
Exista diferente intre lucrarile izvorate in solitudinea atelierului si cea desfasurata alaturi de un colectiv?
Normal, cea de grup are amprenta mai multor persoane dar arta sticlei impune prezenta mai multor persoane pentrut realizarea unei creatii. Personal prefer o lucrare de grup.
Operele lui Iulian Sebastian Bordianu, cele mai multe obiecte de interior, fac din fantezie cheia de bolta a intregului discurs plactic. Colaborarea dintre artist si materia incandescenta, translucida, ii permite sa uzeze cu masura de conceptul initial si sa accepte provocarile mereu insolite lae materialului mineral. Astfel, pe parcursul elaborarii formei ideea initiala suporta imprevizibile schimbari, astfel incat hazardul poate fi controlat, dar si supus unor libertati acceptate.
.
|