Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
16 aprilie 2024
Recomandări
Instrucţiuni de folosire a originalităţii în istoriografie - Istoria de sub covor. Dezbateri istoriografice
(Istorie)
Cand spui istorie, gandul te duce la o insiruire de ani, de momente si de personalitati care au schimbat destinul omenirii, la nivel micro sau la nivel macro. Dar, de putine ori, asociezi istoria si studiul sau cu ironia, cu umorul si cu originalitatea.
Cand pui mana, insa, pe o carte care te indruma pe o cale mai putin batuta in incercarea de a intelege trecutul, nu o mai lasi. Poate ca nu iti sunt cunoscuti toti autorii la care face referire, poate ai mai tras chiulul de la cateva ore de istorie pe parcursul anilor de studiu, dar, zau, nu e nici o problema, pare sa iti faca autorul unei astfel de carti cu ochiul. Este suficient sa vrei sa intelegi niste legaturi, sa vii cu un bagaj strict necesar de cunostinte si sa te imprietenesti cu notele de subsol sau cu indicele de nume de la final. 

Pe autor il poate chema Ovidiu Pecican. Si asta ti-ar conveni de minune. In primul rand, pentru ca este roman si ceva din structura sa interna ai putea regasi si la tine. Apoi, pentru ca este un nume destul de cunoscut in domeniul istoriografiei si competenta nu ii este straina. Asa ca, hai sa presupunem ca ai dat peste Istoria de sub covor. Dezbateri istoriografice a lui Ovidiu Pecican. Ce ar trebui sa stii despre aceasta carte aparuta in 2013 la Editura Adenium din Iasi, in Colectia Anthropos. Istorie? Pai, nu ar trebui sa iti scape faptul ca este o colectie de articole semnate de autor pentru Observator cultural, in perioada 2011-2013, articole care au vanat cam tot ce a aparut la noi, si nu numai, in domeniul la care facem referire si nu depasesc 5-10 pagini, fiecare. De asemenea, retine ca Ovidiu Pecican, un fin cunoscator si practicant al criticii istoriografice, te scuteste de efortul de a-ti intocmi singur lista de lecturi, daca esti interesat sa studiezi trecutul, de pe la noi sau de pe la altii, intrucat iti face sugestii de lectura pentru cateva luni si, chiar, pentru cativa ani, timp sa ai. Cam asa ar arata zoom out-ul acestei recomandari. Daca ti-a starnit suficient interesul, trebuie sa recunosti ca si un zoom in ti-ar fi util. Macar pentru a avea ce contrazice dupa ce dai gata cele 367 de pagini ale Istoriei de sub covor. Dezbateri istoriografice. Nu ti se cere sa fii un atent observator, pentru a intelege de unde sa pornesti cu asteptarile. Insusi titlul ales de Ovidiu Pecican, absolvent al Facultatii de Istorie-Filosofie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj, doctor in istorie, in prezent profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, precum si cercetator la Institutul de Antropologie Culturala din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj, Istoria de sub covor. Dezbateri istoriografice, te duce cu gandul la informatii care nu pot fi accesate la o prima vedere, la ce se afla dedesubt si iti face pofta de noutate, de o alta perspectiva asupra unor intamplari oricum acolo, in analele istoriei. Cu un acut simt al analizei si al sintezei, cu umorul si ironia accesorizandu-i sacoul de profesor universitar si critic, autorul publicat de Editura Adenium din Iasi reuseste sa depaseasca prejudecati, sa starneasca semne de intrebare, fara a pune la bataie, insa, agresivitatea. Asa cum marturiseste chiar dumnealui: “Toate aceste contributii vorbesc despre dorinta de a face din critica istoriografica o participanta asidua si neobosita la actualitatea vietii noastre culturale, ca exercitiu al spiritului critic si ca manifest profesional personal, si afirma nevoia de asigura o receptare sustinuta productiei relevante pentru cercetarea istoricului actual din Romania.

Cartea lui Ovidiu Pecican strabate multe perioade istorice, sare de la un secol la altul, de la un segment la altul al societatii pe care o ia in discutie, amesteca delicios politica cu economia, PR-ul cu istoria mijloacelor de comunicare, Vestul cu Estul, se mai apleaca si asupra desfiintarii unor mituri, atat cat sa nu te piarda ca cititor si sa te faca sa iesi din zona de confort a informatiilor gata digerate, sintetizeaza foarte bine figuri legendare, subiecte delicate pentru orice istoric, momente definitorii pentru poporul din care se trage. De la folclor, la blazoane si criptografie, la Evul Mediu si securitatea modernitatii, la strategiile de PR din vremea lui Petru Rares, la fosta Uniune Sovietica, la istoria undelor sonore, la psihologie si freudanism, la filozofie si religie, Istoria de sub covor. Dezbateri istoriografice se apleaca, atat asupra unor subiecte in tendinte, cat si asupra unor new entry-uri. Deopotriva, educativa si incitanta, recapitulare si lectie neinvatata, avand la baza o reteta clasica, dar intotdeauna eficienta, 50% cultura generala, 50% specializare pe un domeniu, plus inteligenta, simt acut al observatiei, atentie la detalii si nonconformism pe post de condimente, aceasta aparitie editoriala nu se adreseaza unui public restrans, ci are toate atuurile pentru a intra in cat mai multe cercuri de lectura. 

istoria-de-sub-covor-dezbateri-istoriografice-pecican

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate