Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 noiembrie 2024
1473 • Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor)
1843 • Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale
1859 • A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882)
1901 • Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901)
1915 • Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945)
1941 • Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film
Recomandări
Proză cu vedere spre sala oglinzilor – Uși, ferestre și alte proze
(Literatură)
Fiecare dintre noi a experimentat, macar o data, acel sentiment ciudat de teama-placere care te apropie de cineva sau de ceva.  Intelegerea totala ti-e straina, lipsa de intelegere in profunzime iti sta in coasta, nu esti stapan pe ceea ce ti se intampla, inima iti bate tare, creierul iti transmite semnale contradictorii, dar, totusi, se produce o empatie, o empatie intre tine si autor, daca este vorba despre lectura unei carti, si iti testezi limitele.
Poate sa fie un personaj feminin inexistent si acolo, infipt in randurile prozei ca stalpul unei case, o Fata Morgana de imprumut, poate sa fie un paragraf care te face sa simti fizic un gust salciu sau o tristete care nu este doar a ta, ci a catorva generatii, impulsul. Important este sa te lasi “piscat” de senzatii.

Un autor care prin scrierile sale are un asemenea impact este Dorin David, publicat in 2014 de catre Editura Adenium din Iasi cu volumul de proza scurta Usi, ferestre si alte proze. Inca din primele randuri ale cartii lui Dorin David, o colectie de texte aparute de-a lungul timpului in reviste culturale ca Vatra, Tribuna, Astra. Literatura, arte si idei si nu numai, razbate aura filosofica pe care acesta si-a intarit-o si prin studiile pe care le are. Astfel, Dorin David a absolvit Facultatea de Filosofie si Masteratul in Filosofia Umanului la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, si-a dat doctoratul la Universitatea “Transilvania” din Brasov, a participat la stagii de cercetare in Departamentele de Studii Religioase din cadrul Universitatilor din Groningen si Zurich si este fascinat de scrierile lui Mircea Eliade si ale lui Ioan Petru Culianu. Mai mult, se poate afirma chiar, fara teama de a gresi, ca Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu sunt unii dintre prietenii sai cei mai buni de joaca pe tarlaua constructiei narative. Lumea aceea din spatele lumii materiale, lume pe care nu o putem palpa si nici atesta prin dovezi concrete, ci doar prin semne, iti sufla in ceafa prin intermediul personajelor pe care le anima Dorin David in Usi, ferestre si alte proze. Constructia narativa, in aparenta simpla, de care acesta se foloseste, are la baza propozitii taioase ca un cutit proaspat ascutit, descrieri de un realism tipator si un fir care se incalceste pe parcurs. “Usile” si “ferestrele” lui Dorin David sunt punti de trecere dintr-o lume in alta, din real in magic si din magic din nou in real. Stranietatea fiecarei intamplari care se lasa spusa in cartea Usi, ferestre si alte proze, uneori si in 3-4 pagini, persista mult dupa terminarea lecturii, iar fenomenele paranormale, lumea de dincolo, iluzoriul fac din aceasta lectura una incarcata de semnificatii care transced filosoficul si religiosul, deopotriva. 

Fie ca este vorba despre universul virtual, cel  posibil odata cu progresul tehnologic, fie ca este vorba despre o simpla calatorie intr-o alta tara, de un jurnal secret, de locurile copilariei, de o iubire neinteleasa, de o stare spirituala care afecteaza si materialul, fie ca este vorba despre atractia sexuala sau de lumea creeata de un scriitor, Dorin David reuseste sa puna totul sub semnul intrebarii, sa reflecte materalialul narativ in oglinzi care dau senzatia de iluzoriu, de incredibil, de numar de magie, de “uite-o, nu-i”. Chiar daca un personaj de-al sau traieste pret de 3-4 pagini, detaliile prin care il construieste si precizia cu care pune la locul sau fiecare element desprins din real si fiecare pata de magic il face un personaj extrem de puternic. Este suficient sa citesti o singura proza de-a lui Dorin David pentru a ramane marcat. Poate nu rezonezi cu ce ti se spune in Amicul meu, in Amorteala, in Ascunzatoarea, dar esti atras de lumea din CityPower, din Darul, din Desertul, din Expeditia sau din Ieri. Sau poate, dimpotriva, ai ramas infipt in paginile rezervate pentru Inscriptia, Insomnia, Insula verde, Intalnirea, Jocul, Jurnalul pierdut, Mahmureala, Marturia, Noaptea, Pe carare, Piesa de teatru, Planeta virtuala, Povestirile, Strania intamplare petrecuta dupa vizionarea filmului, Usa. Oricum ar fi, vei purta amprenta prozei lui Dorin David in palma. Si, mai are o calitate acest autor. Te face sa iti doresti sa te metamorfozezi intr-un cautator de comori ascunse ale subintelesurilor. Iar colegii sai de maidan literar, Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, nu il lasa o clipa singur. 

De la prima pana la ultima pagina, Usi, ferestre si alte proze se dovedeste a fi o lectura-capcana, o lectura din care, odata prins, nu mai reusesti sa iesi mult dupa ce ai calcat apasat pe punctul ultim, chiar daca te tragi pe branci. Dar nici nu iti doresti sa iesi. Cunoscandu-i puterea, Dorin David se foloseste de timpul prezent, un prezent din care nu stii daca te vei trezi in viitor sau in trecut la final, pentru a-si duce personajele pe carerea dintre real si iluzoriu, dintre concret si spiritual. Asa ca, daca iti vine sa ai o discutie prietenoasa, cu glas tare, cu o fantoma din trecutul tau sau cu o prezenta in spirit a cuiva drag in viata ta actuala, dupa ce bifezi la categoria vazute si pagina cu numarul 179 a cartii aparute in 2014 la Editura Adenium din Iasi, sa nu te mire, nici sa nu te sperie. Este unul dintre cele mai firesti lucruri pe care le-ai putea face. 

1836872_636709506404141_7911860901362655505_o


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate