Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 aprilie 2024
Recomandări
Două momente istorice. De la aurul dacic la limuzina lui Ceaușescu
(Istorie)
Nici anul acesta Artmark nu se abate de la traditie, Licitatia de Craciun fiind un prilej deosebit de a incepe putin mai devreme sarbatorile de iarna si, implicit, de a te bucura mai mult de aceasta perioada speciala. In fond, a sarbatori prin arta este cadoul ideal pentru iubitorii de frumos.
Editia curenta aduce, pe langa varietatea de bijuterii, colectii de vinuri, arta plastica importanta, jucarii si obiecte religioase, doua vestigii ale unor epoci marcante in istoria romanilor: un set de artefacte din aur dacic din sec II – III e.n. si limuzina Hillman Hunter (Chrysler) a lui Nicolae Ceausescu.

Descoperite in primii ani ai secolului XX, in zona Abrud din judetul Alba, cel mai bogat patrimoniu arheologic al tarii si nucleu al descoperirilor istorice despre populatia geto-daca, Placutele lui Bitus reprezinta, pe langa valoarea istorica incontestabila, o situatie extrem de rara in randul colectiilor romanesti. Transmise din generatie in generatie si scapand de auspiciile nationalizarii comuniste, artefactele sunt un caz cu totul deosebit in istoria colectionismului romanesc, ramanand pana in prezent singurele placute votive din aur aflate intr-o colectie privata. 
Cele trei placute clasate in categoria Tezaur sunt realizate prin turnare in matrite din lemn si confectionate din aur probabil aluvionar data fiind puritatea foarte mare (de aproape 100%). Tehnica folosita si materialele redau o imagine clara a acelei epoci in care administratia romana monopoliza extragerea aurului din mine, iar adunarea aurului aluvionar era specifica perioadei dacice, putand fi practicata si dupa cucerirea Daciei in schimbul unui impozit. 
Descoperiri similare au avut loc la sfarsitul anilor ’80, pe teritoriul asezarii romane de la Germisara (Geoagiu Bai, jud. Hunedoara), cand s-au descoperit alte cateva placute votive din aur, care se pastreaza astazi la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. Valoarea istorica a Placutelor lui Bitus este apropiata de cea a publicizatelor bratari dacice, care au fost furate de catre vanatorii de comori si recuperate recent printr-un proces dificil din Statele Unite ale Americii, Franta, Elvetia si Germania. 

pic 5


Atentia colectionarilor a fost starnita si de limuzina Paykan Hillman Hunter din 1974 care a apartinut dictatorului Nicolae Ceausescu. Primita cadou de acesta de la sahul Mohammad Reza Pahlavi al Iranului, cu prilejul alegerii lui Nicolae Ceausescu drept Presedinte al R.S.R., aceasta marca de masina (Paykan) reprezenta un simbol national al Iranului si un icon pentru intreaga industrie iraniana de automobile. Relatiile dintre Romania si Iran erau initiate inca din 1966, cand au fost deschise relatiile economice cu statul din Orientul Mijlociu si tot astfel a inceput intre conducatorul roman si sahul Iranului o relatie stransa atat la nivel personal, cat si diplomatic. Masina se afla in stare foarte buna, are un motor in 4 cilindri in linie, 54 CP, transmisie manuala iar viteza maxima pe care o poate atinge este de 145 km/h. Pretul de pornire al limuzinei Hillman Hunter este de 4.000 euro. 

Expozitia Licitatiei de Craciun (9 decembrie, Athénée Palace Hilton) poate fi admirata pana luni, 8 decembrie, la sediul Artmark


pic 1


pic 3


pic 2


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate