Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 mai 2024
Recomandări
De-a v-aţi ascunselea prin ţară
(Literatură)
Putini sunt cei care, atunci cand isi propun sa calatoreasca in locuri in care nu au mai fost, nu cauta informatii care sa ii ajute sa ia mai usor decizia sau care sa ii familiarizeze cu clima, cu oamenii, cu peisajele pentru a sti ce sa isi puna in valiza si pentru ce subiecte de conversatie sa fie pregatiti. 
De obicei, ne dorim sa mergem intr-un anumit loc din cauza unei serii de “pentru ca-uri”.
Cat de multe si de variate sunt aceste “pentru ca-uri” tine de gust, de educatie, de starea de spirit, de cei pe care ii alegem sa ne insoteasca.

Oricum, un lucru este cert. Cautam noul, cautam experienta. Iar daca ne place sa ascultam, daca oamenii si povestile lor, misticismul si ineditul unor locuri ne fac sa vibram a “hai sa incerc”, recomandarile de calatorie “altfel”, cele care nu intra in ghidurile clasice, sunt exact ce ne trebuie.

La Editura Adenium din Iasi, in colectia Punct Ro. Reportaj, a aparut un astfel de ghid, “Tara ascunsa. Un ghid turistic alternativ al Romaniei”, o carte semnata de George Dragan care oscileaza intre literatura si jurnalism, intre realitate si fictiune si care prezinta intr-o lumina inedita locuri din Romania de care multi nici nu au auzit, poate, vreodata: gara Grindu din Ialomita, Cetatea de Sare pierduta undeva prin largul Marii Negre, localitatea Bulduc din judetul Alba, Guranestii din Tara Hategului si altele asemenea. 

In scrierile lui George Dragan, nu locurile sunt importante, ci legendele legate de acestea, intamplarile si oamenii care, la un moment dat, le-au scos din anonimat. In 172 de pagini de lectura intri intr-o altfel de Romanie, Romania povestilor locale, a locurilor “sfintite” de oameni si “vizitate” de sfinti, a curiozitatilor ramase pe jumatate nelamurite. 

Tara ascunsa. Un ghid turistic alternativ al Romaniei” este o carte care se citeste atat cu placerea calatorului prin lume, dornic sa acumuleze noi experiente, cat si cu placerea initiatului in tehnica lecturii dincolo de stratul de suprafata. 

Frazele lui George Dragan sunt incarcate de detalii, de date exacte, dar si de originalitate. Ele dezvaluie un narator cu experienta, un narator care trece, cand de partea scriitorului, cand de cea a jurnalistului pentru a da istorisirilor sale doza de credibilitate si de inedit, de mister de care au nevoie pentru a tine cititorul pana la final, pentru a-i intoarce curiozitatea pe toate partile. Tocmai de aceea, perpectiva din care sunt prezentate fapte, intamplari, oameni, tinuturi este si personala si dublata de declaratii, marturisiri, trimiteri la surse istorice si literare.

Citind cartea lui George Dragan, aparuta la Editura Adenium din Iasi, ajungi sa te intrebi daca Romania de care acesta vorbeste este si Romania ta, daca, intr-adevar, ai stat sa intelegi Romania batuta la pas, de fiecare data cand ai mers intr-o calatorie prin tara. 

George Dragan iti starneste o pofta greu de domolit de a merge intr-un loc in care nu ai mai fost pana acum din propria tara, intr-un loc uitat de lume pentru a privi oamenii in ochi, pentru a-i descoase pana dai de suflet, pentru a te rataci printr-o padure si a gasi un copac pe care e scrijelit un chip de sfant sau un nume cu o semnificatie de mult pierduta, pentru a te ruga intr-o biserica dintr-un varf de deal, cu inca doi credinciosi plini de Dumnezeu pana in maduva oaselor si de o varsta incerta, pentru a rasfoi documente vechi intr-o biblioteca care incepe sa miroase a mucegai pe la colturi.

Este suficient sa dai, din intamplare, intr-o librarie, intr-o pauza intre doua activitati, de un fragment din “Tara ascunsa. Un ghid turistic alternativ al Romaniei” pentru a-ti dori sa treci prin experienta lecturii unui “altfel de ghid turistic”, ajutandu-te de scrisul lui George Dragan. Ar putea fi acest fragment cel care te atrage in “capcana”: “Atunci, in noaptea fosnitoare de munte, unul cate unul, sfintii si-au desprins de pe zidurile bisericii trupurile din vopsea scorojita si au iesit. Dupa ce s-au strans toti in curte, au pornit, nesimtiti de nimeni, printre soldati dormind, piramide de pusti si ghiulele, printre tunuri si cai care ciuleau nelinistiti urechile, au trecut prin albia paraului fara sa tulbure apele, au urcat costisa si au luat-o pe deal, spre padure.” Sau ar putea fi oricare altul. Urmarea va fi aceeasi: iti vei dori mai mult.

Tara ascunsa. Un ghid turistic alternativ al Romaniei” este o carte care, pe scheletul unui ghid turistic, dezvaluie o Romanie revendicata de altii, o Romanie pierduta, o Romanie pe care ai vrea sa o faci si a ta, o Romanie cu un aer ce aminteste de Gabriel Garcia Marquez, cu oameni, legende, intamplari si locuri ce isi gasesc adevaratul sens doar in misticism. 

Dumnezeu, credinta, straniul, uitarea, inchipuitul se amesteca in tara ascunsa a lui George Dragan si te prind intr-un du-te-vino al imaginatiei si al realitatii care nu iti da ameteli, ci doar dor de duca, de aventura, dor de viata ascunsa in cele mai mici cotloane ale unei tari ce poate fi aratata pe harta cu degetul, dar inteleasa cu adevarat doar senzorial. 

tara-ascunsa-un-ghid-turistic-alternativ-al-romaniei_1_fullsize
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate