Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Unii dintre cei mai buni grafferi ai lumii fac artă murală pe pereții Sălii 2
(Arte vizuale)
Cu o saptamana inainte de a celebra arta spectacolului, in cadrul singurului Festival European al Spectacolului, Teatrul National din Timisoara sarbatoreste arta in deplinatatea ei. Cum ii sta bine unei adevarate institutii de cultura, care-si asuma rolul in comunitate, teatrul timisorean a pus la cale coeziunea dintre arte.
Pe scena se repeta si se joaca, iar de jur imprejulul Salii 2 skaterii improvizeaza acrobatii, in timp ce hip-hoperi adolescenti exerseaza freestyle. Uneori vedem si tineri care recita poezii, sau care canta la chitara. 

Pe peretii Salii 2 in aceste zile se nasc peisaje urbane, pictate de doi dintre cei mai bine cotati grafferi ai lumii, spaniolii Iker Muro (Murone) si Txemy. Acestia participa la cea de  a cincea editie a  Festivalul International de Street Art (FISART), eveniment organizat de Fundatia EnduRoMania in colaborare cu Facultatea de Arte si Design a Universitatii de Vest Timisoara si cu sprijinul Primariei Timisoara.

Murone si Txemy fac parte din grupul de artisti care au urmat initiativa dezvoltatorului imobiliar Tony Goldman, de a transforma o zona industriala dezafectata si rau famata din Miami numita Wynwood. Goldman a reusit ca in numai 4 ani de la initierea proiectului in 2009, sa creeze acolo zona cu cea mai mare concentratie de arta murala din lume. Importanta artei murale in dezvoltarea urbanistica nu mai este un secret si astfel de exemple sunt vizibile in toata lumea, inclusiv in Europa unde, in Berlin si Lodz se poate constata o dezvoltare urbanistica si economica notabila datorita realizarii consecvente de proiecte de arta murala in spatiul public. Trebuie sa tinem cont si in Timisoara ca aplicarea de arta murala este mult mai economica si se realizeza intr-un timp mult mai scurt decat renovarile traditionale si utilizarea acestor metode ar putea fi o adevarata sansa pentru multe zone de a ajunge la o regenerare urbana notabila in viitorul apropiat. Ne bucura faptul ca Timisoara este deschisa fata de acest tip de arta, care din 2011 se practica consecvent si cu rezultate notabile. Ne deranjeaza ca exista in paralel actiunile ”mazgalitorilor”, care nu tin cont de nicio regula de bun simt si degradeaza cladirile provocand mari pierderi materiale si de imagine orasului. Suntem foarte satisfacuti cu primele lucrari care au luat nastere in cadrul FISART 2015 si de faptul ca artistilor spanioli le place Timisoara si  ca vor sa se intoarca cat de curand cu alti colegi care fac parte din elita mondiala a artistilor murali, pentru a continua traditia stabilita in acest domeniu”, spune Sergio Morariu, presedintele EnduRoMania.      

11351117_702020226587532_4810618663663212716_n


Managementul Teatrului National din Timisoara a incercat de la deschiderea Salii 2 sa consacre locul drept unul dedicat mai ales tinerilor. Asa se face ca, printre altele, de la Sala 2  toti cei care vin in zona au wi-fi gratuit. Iar cu ”altele” facem referire la arta murala, pe care Teatrul a adus-o pe peretii din Parcul Civic, de anul trecut.

Sala 2 poarta oportunitatea noilor expresii ale artelor spectacolului, este un spatiu destinat avangardei. Peretii exteriori, prin FISART, devin purtatorii de cuvant ai nonconformistilor frumosi, creatori”, arata Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului National Timisoara.

Foto: FISART 2015

19517_702020256587529_5835308773307417873_n


10429370_702020309920857_5927647322217902675_n




.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate