Acum niște ani |
24 noiembrie 2024 |
1473 • |
Stefan cel Mare cucereste Cetatea Dâmbovitei (Bucurestilor) |
1843 • |
Mihail Kogalniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie nationala" la Academia Mihaileana din Iasi, în care defineste istoria si rolul ei în cristalizarea constiintei nationale |
1859 • |
A fost publicata "Originea Speciilor" controversata lucrare a naturalistului englez Charles Darwin (1809-1882) |
1901 • |
Se naste Henri de Toulouse-Lautrec, pictor francez (d. 1901) |
1915 • |
Se naste Ion Diaconescu, pictor român (d. 1945) |
1941 • |
Se naste Emil Hossu, actor român de teatru si film |
|
|
O ieşeancă studentă în Anglia, premiată de National Geographic, „vede“ în sufletul oamenilor cu ajutorul aparatului foto: „În România nu aş fi reuşit“ | | (Arte vizuale) | Ieseanca Alecsandra Raluca Dragoi, absolventa a unei facultati de fotografie in Marea Britanie, a castigat locul intai la un concurs al revistei "National Geographic" cu o fotografie realizata in judetul Bacau. In prezent, tanara urmeaza cursurile unui masterat de fotojurnalism tot in Marea Britanie. | Alecsandra Raluca Dragoi (21 de ani), o tanara nascuta in Iasi, a devenit cunoscuta in intreaga lume dupa ce a castigat locul intai la „Travel Photography Competition 2015“ (n.r. – „Competitia fotografiilor de calatorie“), categoria „People“ (n.r. – „Oameni“), concurs de fotografie organizat de faimoasa revista „National Geographic Traveller“. Romanca a castigat concursul cu o imagine realizata in Comanesti, judetul Bacau, care surprinde traditiile de Anul Nou. La varsta ei, tanara are, deja, un CV impresionant: face un master in fotografie la Universitatea Westminster din Londra, iar imaginile care ii poarta semnatura au aparut in publicatii importante, printre care „The Guardian“, „The Independent“ si „Daily Mail“. Ieseanca a pus pentru prima data mana pe un aparat de fotografiat in clasa a IV-a, in timpul unei excursii cu Scoala Waldorf, la care a studiat pana in 2011. A fost o simpla joaca la inceput. Prin clasa a X-a, insa, Alecsandra a devenit din ce in ce mai pasionata de captarea imaginii. Initial, s-a inscris la un curs de fotografie in Iasi.
„Nu am luat aceasta pasiune in serios pana in anul final de liceu, cand mi-am spus ca as putea sa o duc la un alt nivel. A fost momentul in care am decis sa urmez o facultate de fotografie in Marea Britanie“, spune Alecsandra.
"JOACA" DE-A FOTOGRAFUL DIN ROMANIA
Premiile au inceput sa vina pentru Alecsandra, inca din 2009, pe cand manuia aparatul de fotografiat in Romania. Astfel, in 2009 a luat premiul intai la Fotomaratonul organizat de Centrul Cultural Francez din Iasi. In anul urmator, isi imbogateste CV-ul: premiul intai la Concursul Infoturism, premiul intai la Concursul National de Fotografie DigiPhoto, premiul al doilea la Workshop-ul de Fotografie din Vama Veche, categoria Fashion. Cand a inceput sa faca propriile fotografii, din dorinta de a se specializa in arta fotografica, Alecsandra Dragoi i-a avut ca mentori pe fotografii ieseni Dan Mititelu si Ozolin Dusa. „Pe parcursul liceului si anilor de facultate, artistul Ozolin Dusa mi-a fost alaturi de multe ori in deciziile pe care le-am luat, si m-a sfatuit in multe momente“, marturiseste tanara. De asemenea, ea recunoaste ca admira multi fotografi, ca a fost influentata de multi si ca a incercat sa „fure“ putina meserie de la fiecare.
MARCATA DE „FATA AFGANA“
Prima imagine care i-a marcat si i-a deschis calea spre pasiunea pentru portret si povesti, pasiune care se observa cu insistenta in fotografiile sale, este „Fata afgana“, probabil unul dintre cele mai cunoscute chipuri din lume, imagine realizata de Steve McCurry. O fotografie care a facut inconjurul lumii prin expresivitate si, cu timpul, prin povestea si istoria sa. Imaginea i-a marcat viata fotografului Steve McCurry si munca pentru „National Geographic“. De altfel, pasiunea pentru portret si povesti se observa si in fotografia cu care Alecsandra Dragoi a castigat „Travel Photography Competition 2015“: un baiat imbracat in blana de urs, prezent la un festival din judet, intr-o ipostaza extrem de expresiva.
Baiat imbracat in blana de urs, fotografia care i-a adus Alecsandrei Dragoi locul intai la „Travel Photography Competition 2015“ FOTO Arhiva personala
LEGATURA CU IMAGINEA
Daca un fotograf ar surprinde-o pe Alecsandra Raluca Dragoi, asa cum ea insasi o face, cu zoom in sau zoom out, ar imortaliza-o uitandu-se cu bucurie la oameni, ascultandu-le povestile, citind, calatorind si jucandu-se cu obiectivul aparatului de fotografiat, care ii este cel mai bun prieten in multe momente. „Legatura intre mine si fotografie este foarte stransa, fiindu-mi intotdeauna alaturi pe drumul maturizarii. A fost alaturi de mine la bine si la greu, ajutandu-ma in anumite momente sa arat ceea ce simteam si ceea ce nu reuseam sa exprim prin intermediul cuvintelor, mi-a oferit prilejul sa intalnesc oameni pe care nu m-as fi gandit ca voi ajunge sa-i cunosc si, in primul rand, m-a invatat sa ma cunosc mai bine“, povesteste Alecsandra. Ambitia ii anima Alecsandrei personalitatea. Si-a dorit cu adevarat sa reuseasca in aceasta lume a fotografiei, unde concurenta este la tot pasul, a luptat pentru a-si implini visele, s-a inscris la concursuri fotografice din intreaga lume pentru a fi cat mai vizibila, a avut rabdare si a asteptat momentul potrivit pentru a iesi pe podium. „Sa fii promovat este foarte important si acest lucru am incercat intotdeauna sa-l am in vedere“, marturiseste tanara.
BURSIERA IN MAREA BRITANIE
Fiind atrasa foarte mult de domeniul artei, al fotografiei, Alecsandra a dezvoltat o pofta pentru a calatori si pentru a descoperi cultura altor tari. Si, incet-incet, pasii au purtat-o pe drumul spre Marea Britanie, tara care i-a oferit oportunitatea sa intalneasca noi realitati. In septembrie 2011, tanara a inceput cursurile de fotografie la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie. Iar din septembrie 2014, a fost acceptata cu o bursa care ii acopera o parte din taxa de scolarizare la Universitatea Westminster. De aceasta data, a decis sa urmeze un curs mai complex, un master prin care sa-si extinda mai mult cunostintele in fotojurnalism si fotografia documentara. In ultimii sapte ani, a dezvoltat o pasiune pentru povesti, portrete si fotografie sociala, iar despre experienta ei la universitate spune ca ii da in prezent libertatea sa exploreze domeniul si, in acelasi timp, sa intalneasca profesionisti.
Fotografie realizata de Alecsandra Dragoi in 2013 la "Carnavalul de la Venetia" FOTO Arhiva personala
„Am plecat cu gandul ca Anglia mi-ar oferi mai multe oportunitati pe domeniul ales fata de Romania. Marea Britanie mi-a dat ocazia sa ma fac mai mult cunoscuta si acesta este un lucru extrem de important in domeniul fotografiei“, rezuma Alecsandra Dragoi.
NU-SI STERGE FOTOGRAFIILE
Alecsandra evita, intotdeauna, butonul „Delete“ de pe aparat. Sunt rare momentele in care sterge o imagine, deoarece cu anii poate avea o alta perspectiva asupra acelei imagini. „O fotografie reusita este cea care transmite un mesaj prin impactul vizual creat. In momentul in care reusesc sa transmit starea personajului sau emotiile evenimentului, atunci pentru mine fotografiile vor fi reusite. Cred ca unicitatea imaginii si impactul vizual au facut ca imaginea mea sa primeasca locul intai in cadrul competitiei organizate de «National Geographic Traveller»“, concluzioneaza Alecsandra.
Lucreaza la „marele proiect“
In prezent, pe langa studiul fotografiei documentare la Universitatea Westminster, Alecsandra Raluca Dragoi experimenteaza in lumea de freelancer si lucreaza la „marele proiect“ pe care fiecare artist il are in minte. Daca nu va reusi sa-si atinga obiectivele, dupa cum singura recunoaste, se va indrepta inspre lumea educatiei. „Mi-as dori sa predau fotografia la un nivel inalt, la o universitate sau in cadrul unor cursuri private de fotografie“.
Freelancer pentru „The Guardian“
Din momentul in care tanara a ales sa traiasca si sa locuiasca in Anglia, s-a inscris la cele mai importante concursuri internationale de specialitate si au inceput sa apara si premiile. In 2013, Alecsandra Raluca Dragoi a devenit primul fotograf roman care a castigat un trofeu la gala „Sony World Photography Awards“, la sectiunea „Youth“, dedicata tinerilor fotografi in varsta de pana la 19 ani, iar in 2015 a venit si premiul intai la „Travel Photography Competition“. In momentul in care castigi un concurs important, evolutia profesionala se poate produce brusc. Si pentru romanca de 21 de ani s-a intamplat la fel. In urma concursului „The Guardian Student Media Awards“ (noiembrie 2014), in cadrul caruia a castigat locul al doilea la sectiunea de fotografie, i s-a propus sa lucreze pentru „The Guardian“, timp de o saptamana. Dupa terminarea acestui internship, a devenit fotograf freelancer pentru publicatie.
Sarbatorile de Iarna in Romania vazute prin obiectivul Alecsandrei Dragoi FOTO Arhiva personala
Dupa cum ea insasi recunoaste, un singur lucru o tine in Marea Britanie: cariera. „Tot ceea ce am realizat pana acum nu as fi reusit in Romania, in special sa ajung sa lucrez la unul dintre cele mai mari ziare din lume, «The Guardian». Aceasta tara are cele mai mari oportunitati pe toate domeniile, dar in acelasi timp competitia este foarte mare. Nu am o legatura foarte stransa cu Anglia si, daca vreodata voi avea vreo oportunitate sa plec in alta tara, o voi face“, explica Alecsandra.
„APARATUL FOTO MA APROPIE DE OAMENI“
Prin fiecare fotografie pe care o face, Alecsandra Raluca Dragoi se apropie de oameni si transmite un mesaj dinspre ei inspre lume. Intrebata daca nu cumva fotograful este doar o oglinda a lor, un intermediar intre ei si propriile sentimente, emotii, stari, actiuni, Alecsandra spune ca fotografia este un fel de a relationa: „Aparatul de fotografiat ma apropie de oameni si intotdeauna incerc sa mentin aceasta legatura si dupa imaginea creata. Este un efort din ambele parti. incerc sa arat cat mai mult realitatea si starea personajului si sa capat increderea lui in a imortaliza cel mai bun moment al actiunii“. Pentru Alecsandra, cautarea inspiratiei a devenit un obicei de zi cu zi, un simt in plus. Gaseste inspiratie in fiecare pas pe care il face, in oamenii pe care ii intalneste, in lucrurile pe care le atinge, le miroase, le gusta, in tot ce aude sau vede. De asemenea, o inspira cartile pe care le citeste si alti artisti, intrucat „propria arta o intelegi prin munca si un studiu profund al lucrarilor celor care au trecut pe acolo inaintea ta“.
.
| |
|
|
|
|