Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Scriitorul Dan Lungu, directorul FILIT: “E vorba de niște reglări de conturi între taberele politice, iar FILIT-ul e folosit în această luptă”
(Literatură)
Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), considerat de presa straina drept unul dintre cele mai importante din Europa si sustinut pentru primele doua editii, cea din 2013 si cea din 2014, de Consiliul Judetean Iasi, isi suspenda cea de a treia editie. Printr-un comunicat de presa, organizatorii au anuntat ca editia din 2015, care ar fi trebuit sa se desfasoare in perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015, nu se va mai tine, in principal din cauza amestecului politic.
Scriitorul Dan Lungu, directorul FILIT detaliaza motivele pentru care Iasiul va fi privat de festival in acest an.

321165_2282004882089_1823372172_n

Dan Lungu - foto: Didier Ruef


Domnule Dan Lungu, am aflat cu totii, deja, cititori, scriitori, autoritati locale, jurnalisti ca FILIT-ul din acest an se suspenda. Pentru a incerca sa digeram informatia, spuneti-ne care a fost picatura care a umplut paharul?

Picatura a fost faptul ca am pierdut doua proiecte europene, pe fonduri norvegiene. Data fiind aceasta campanie de denigrare, cu foarte multe documente, ori trunchiate, ori false, ori manipulate s-a creat o suspiciune continua in jurul FILIT-ului si a Muzeului Literaturii, astfel incat cele doua proiecte ale noastre “FILIT fara frontiere”, unul la Basarabeasca si unul la Balti, au ramas suspendate. Dupa ce au fost demarate, am scos la licitatie organizarea de evenimente, pe site-ul Consiliului Judetean, pe site-ul nostru, conform procedurilor. Dar nu s-a prezentat nimeni. Am crezut ca nu am promovat noi bine. Si am promovat mai mult. La fel, nu s-a prezentat nimeni. Am inceput sa sun fosti colaboratori, cunoscuti si sa ii intreb daca nu au vazut anuntul. Si cei cu firme mi-au raspuns ca nu vor probleme, cu DNA-ul si Curtea de Conturi pe urmele noastre. Atunci am realizat un lucru inspaimantator, ca aceasta campanie de denigrare ne poate pune in imposibilitatea de a avea un castigator la licitatie. Am pierdut 30.000 de Euro, trebuie sa ii dau inapoi, pentru ca nu mai putem termina proiectul asa cum ne-am propus noi. Acum trebuie sa facem documentele de returnare a banilor europeni, bani pe care ii castigasem. Prima transa a si venit. Neavand cum sa ii cheltuim cu organizarea, ii dam inapoi.

Cum explicati implicarea politicului in decizia pe care ati luat-o?

De multa vreme suntem atacati, dar la cote suportabile, pana acum, pentru “sensibilitatea” noastra de scriitori. Insa, in ultimul timp s-au inmultit atacurile si sunt din ce in ce mai murdare. Circula tot felul de minciuni: ca organizatorii vor fi saltati de DNA, ca exista un raport al Curtii de Conturi cu niste prejudicii uriase. Fals. E un raport contestat. Apoi se spune ca exista un raport al auditului la Consiliul Judetean, privind FILIT-ul din 2013, care e dezastruos. Fals. Noi am avut un singur audit de la Consiliul Judetean pe care l-am tinut eu cand am venit la Muzeul Literaturii ca manager si care s-a axat pe patrimoniu. E adevarat ca nu am primit acel raport de audit nici pana acum, dar este exclus ca el sa fie despre FILIT, pentru ca a avut loc cu luni bune inainte de fi prima editie FILIT.
Orice audit se face pe baza unei misiuni de audit. Exista un regulament: un ordin de audit semnat de presedintele Consiliului Judetean, o inregistrare a acelui ordin, o serie de documente care se intocmesc. Daca exista un raport in absenta unui audit, ar fi interesant de aflat cum este posibil. Tot prin aceasta campanie de denigrare, imi sunt intimidati si angajatii. Ei sunt foarte speriati. Exista tot felul de proceduri care trebuie urmate pentru organizarea unui eveniment: se face un referat de necesitate, pentru achizitiile mici ai nevoie de o comisie din interior, care sa analizeze ofertele, sa stabileasca cine este castigator. Dar, lumea nu mai vrea sa faca referate sau sa fie in comisia de achizitii. Imi spun angajatii ca le este frica, ca mai bine intra in concediu medical. Sunt blocat cumva si in interior. Iar eu nu vreau sa fiu zbir si sa ii fortez. Luand in considerare toate aceste aspecte, am avut o revelatie. Am muncit atat de mult, am renuntat la scris, am facut doua editii FILIT despre care unii spun ca au fost splendide ca sa ajung in siuatia asta? Trebuie o lectie. Trebuie o reactie pe masura consecintelor. Si atunci am luat impreuna cu oaganizatorii aceasta decizie, de a suspenda in acest an FILIT-ul in semn de protest fata de ingerintele politicului in cultura, fata de campaniile de denigrare nascute tot in urma unor conflicte politice. E vorba de niste reglari de conturi intre taberele politice, iar FILIT-ul e folosit in aceasta lupta.

Credeti ca ar trebui sa se gaseasca pentru festival fonduri  din alte surse decat cele care tin de administratia locala, pentru a evita astfel de campanii de denigrare?

Aici vad doua solutii. Fie sa se mearga pe strangere de fonduri private si atunci esti ferit de aceste presiuni politice, de tentativele de confiscare politica a festivalului, fie sa se creeze o institutie in care autoritatile politice pot fi tinute putin la distanta, dupa modele importate, nu inventate de mine acum, respectiv o fundatie dedicata festivalului, cu mai multi membrii fondatori, cu drept de vot si diferiti intre ei. Doi membrii ai acestei fundatii ar trebui sa fie Primaria si Consiliul Judetean, iar restul personalitati culturale legate de FILIT si intreprinzatori privati. 

Veti face ceva concret pentru a infiinta o astfel de fundatie?

Da, eu cred ca asta este solutia pentru anul urmator. Anul acesta nu mai este timp pentru a o aplica. Am avut discutii si cu domnul Victorel Lupu si cu domnul Mihai Chirica, doua persoane cu care am constatat ca se poate colabora. Eu raman un om politicos, chiar si cand sunt nervos. Si cred ca impreuna cu Primaria si Consiliul Judetea putem construi aceasta fundatie. 

Anul acesta se va mai marca cumva FILIT-ul?

Eu am declarat pentru presa ca nu renuntam la protest, deci FILIT-ul ramane suspendat, dar, ca sa aratam ca suntem deschisi, ca lasam o cale de dialog, ca ne pasa, ne gandim sa facem un eveniment simbolic in toamna care sa confirme continuitatea festivalului. Inca nu am stabilt cum sa arate. Oricum, anul acesta nu mai exista cale de intoarcere, pentru ca noi am anuntat autorii ca nu mai tinem festivalul. Ar fi hilar sa le spunem acum ca ne-am razgandit. 

Credeti ca sustinatorii care va trimit acum mesaje, ar fi dispusi sa iasa in strada la toamna, pentru a protesta pasnic impotriva suspendarii FILIT-ului?

Cu siguranta. Nu stiu cati ar fi, dar de ordinul sutelor, cred. Numai la mine la o lansare vin in jur de 200 de persoane. Nu imi imaginez ca daca noi, cei trei scriitori implicati in organizarea FILIT-ului i-am chema pe fanii nostri in strada, nu ar veni.

Multi sustin ca, totusi, FILIT-ul a avut un buget mare pentru un festival de literatura din Romania. 

Eu ii invit sa compare talia festivalului, calitatea, organizarea cu a altor festivaluri din tara de aceeasi anvergura. E usor sa compari bugete, dar nu poti sa compari un bilet de autobuz pana la Botosani, cu un bilet pana la New York sau Paris. Una este sa aduci oameni din regiune, cel mai departe de la Chisinau si de la Cernauti si alta este sa aduci oameni din toata lumea. Si onorariile sunt altele si transportul e altul. Eu zic ca cel mai onest este sa fie comparate cheltuielile festivalului nostru cu cele de la festivaluri de aceeasi relevanta: TIFF, Festivalul de Teatru de la Sibiu sau Festivalul George Enescu. S-ar constata ca in timp ce FILIT-ul a avut un buget de 420.000 de Euro pe executia anului trecut, dintre care 120.000 de Euro sunt cheltuieli fixe, TIFF-ul a avut la dispozitie 1.620.000 de Euro, iar Festivalul International de Teatru de la Sibiu 8 milioane de Euro.

In ce masura ajuta FILIT-ul Iasiul in incercarea sa de a castiga titlul de Capitala Culturala Europeana?

Eu cred ca FILIT-ul poate contribui la asta, chiar daca nu e elementul hotarator. Ajuta mult la conturarea imaginii Iasiului in exterior, din ce am inteles din reactiile pe care le-am avut la cele doua editii, si la stimularea turismului cultural. De la an la an, isi anunta prezenta tot mai multi particiapanti la FILIT, si din tara, si din strainatate. 

Ce le transmiteti sustinatorilor si fanilor Festivalului International de Literatura si Traducere de la Iasi (FILIT)?

Le spun sa nu isi piarda increderea in noi, sa fie alaturi de noi in acest protest, sa inteleaga ca e din motive foarte intemeiate. Stiu ca e dureros, dar daca pentru ei e dureros o data, pentru noi e dureros de cinci ori. A fost extrem de greu sa luam aceasta decizie. Insa, pe masura ce trece timpul, imi dau seama ca a fost foarte inspirata. Promitem ca vom face tot ce putem pentru a reveni cu acelasi FILIT pe care il stiu, in 2016.

11066087_10205809443727783_8586931545397788172_n


.

expo02:25 / 28.06.2015Dar de ce ati fost pnl-isti initial? Sau Johanisti sau Basisti? De ce nu independenti cu adevarat? Stim de ce, nu e nevoie sa raspundeti! Demisie colectiva, singura solutie! Care Cantic? E vechi si nearmonic cu viitorul!
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate