Sedu-te pentru a seduce | |
(Literatură) |
Cartile de dezvoltare personala incep sa isi gaseasca din ce in ce mai des locul si rostul in “societatea celor mereu pe fuga” in care traim. Nu ai timp sa stai sa meditezi la greselile pe care le faci pe plan profesional sau personal? O astfel de carte iti poate trata nelinistea si te poate ajuta sa iti stabilesti o lista scurta cu prioritati si cu trucuri universal valabile pe care sa le personalizezi pentru a imbunatati aspectele din viata ta care te nemultumesc. |
Gasite de multe ori vinovate de generalizari, cartile de dezvoltare personala au, totusi, cel putin un rol de inceput de schimbare, te pun pe ganduri, daca unele aspecte din viata ta te nemultumesc sau sa te nelinistesc.
Editura Adenium din Iasi a publicat in Colectia Equilibrium una dintre cartile care se hranesc din generosul material al relatiilor dintre barbati si femei, al jocului seductiei, “Lectii de seductie: o reflectie profunda, din perspectiva celei mai intime fatete personale”, semnata de catre una dintre cele mai cunoscute autoare de carti de dezvoltare personala din America Latina, Pilar Sordo.
Lectiile de seductie pe care Pilar Sordo ni le preda in cele peste 100 de pagini ale cartii sunt construite pe “metoda calendarului”. Astfel, psiholoaga din Chile propune cate o tema de meditatie si de lucru cu sine pentru fiecare luna a anului, pe perioadele cele mai fertile, atat pentru cei singuri, cat si pentru cei aflati intr-o relatie, fie ea abia la inceput sau consolidata printr-o casatorie.
Inca din primele randuri, autoarea ne avertizeaza ca nimic nu are cum sa functioneze in procesul de seductie, daca nu ne seducem mai intai pe noi insine, daca nu ajungem sa ne cunoastem foarte bine si sa ne iubim pentru ceea ce suntem, indiferent de imperfectiunile care ni se arata in oglinda. De altfel, fiecare luna din calendarul lui Pilar Sordo corespunde unei etape care trebuie parcursa pentru a ajunge irezistibili, atat in ochii nostrii, cat si in ochii celorlalti: in luna ianuarie specialista in relatii ne spune ca autoacceptarea este prima provocare, pentru ca in februarie sa ne invite la o discutie despre femeia buna si femeia rea, in martie provocarea nu este de a privi numai in oglinda, ci si putin mai departe, aprilie vine cu indemnul de a-ti asuma propriile trairi, in mai esti pe drumul autoseductiei, in iunie este necesar sa constientizezi ca nu intotdeauna obiectivul este celalalt, iulie te imbie sa indraznesti sa te joci, in august este bine sa stii cum functioneaza jocul puterii in seductie, in septembrie ti se serveste avertismentul conform caruia, daca dai ordine sau le executi, nu seduci, in octombrie nu ar fi rau sa-ti explorezi fanteziile si sa lasi garda jos, in noiembrie este obligatoriu sa iti asculti inima, iar in luna decembrie tragi linie si iti dai seama ca vrei sa arati in afara cum esti pe dinauntru.
Calendarul din “Lectii de seductie” sarbatoreste in fiecare luna, pana la urma, libertatea de a fi tu, neingradit, de a vorbi cu tine insuti si treptat de a-i prinde in dialog si pe cei cu care intri in contact in fiecare zi. Pilar Sordo, desi are experienta unui psiholog si scoate, din loc in loc, din buzunarul halatului sau de specialist, teorii care tin de relationare si dezvoltarea personala, iti vorbeste si ca un prieten, astfel incat familiaritatea se amesteca cu profesionalismul in cartea sa. Desi schimbarea anotimpurilor la care face referire in fiecare capitol nu coincide cu schimbarea anotimpurilor asa acum o percepe un cititor din Romania, intrucat aceasta traieste pe un alt continent, in emisfera sudica, sfaturile pe care le extrage din sertarul experientelor sale de femeie si psiholog, pot fi aplicate in orice moment, in orice colt de lume. In pasajele in care se adreseaza exclusiv femeilor, Pilar Sordo da o mare importanta lenjeriei intime, simbol al respectului fata de sine si al increderii. De asemenea, specialista in dezvoltare personala incurajeaza jocul, lipsa de inhibitii, comunicarea, asumarea deciziilor, a relatiilor, dar si a singuratatii. Singuratatea, in acceptiunea sa, nu este o perioada de ratacire a sinelui, ci dimpotriva, o perioada in care iti consolidezi relatia cu tine, stai in fiecare zi cu tine si te alinti, te rasfeti, te critici si te iubesti ca si cum ai fi cu cineva.
“Vreau sa va propun sa experimentam un drum al autocunoasterii, reusind astfel sa ne desprindem de tot ceea ce ne-a privat de libertatea de a ne bucura de grija pentru noi insine, de delectarea impartasita cu celalalt. De asemenea, vreau sa va provoc sa invatati iubirea de sine in toata plenitudinea, din interior”, isi motiveaza autoarea cartii aparuta la Editura Adenium alegerea subiectului pus in discutie.
Adepta lectiilor de viata care te pot invata mai multe despre tine si despre ceilalti, Pilar Sordo face din “Lectii de seductie” un ghid de supravietuire cu seducatorul din fiecare dintre noi, indiferent de situatie. La finalul fiecarui capitol din carte, autoarea isi sintetizeaza ideile in teme pe care le da cititorului, transformandu-si astfel scriitura intr-una dinamica, interactiva.
Cu accentul pus pe felul in care tratam lenjeria intima, neglijandu-i de multe ori rolul in jocul seductiei, pe greselile din viata sexuala si emotionala, in capcana carora cadem in momentul in care cautam si alegem un partener, cu atentia axata nu numai pe nevoile femeilor, ci si pe cele ale barbatilor, “Lectii de seductie” de Pilar Sordo, aparuta la Editura Adenium din Iasi poate fi o lectura de vacanta, dar si o invitatie de zi cu zi pe canapeaua unui specialist in relatii, o lectura care se recomanda nu doar femeilor, asa cum s-ar putea deduce, ci si barbatilor atenti la detalii si la greselile care se fac in relatii. Este drept, insa, ca pentru a te bucura de o astfel de lectura nu trebuie sa vii cu idei preconcepute in ceea ce priveste cartile de dezvoltare personala, care pentru unii seamana cu semipreparatele pe care doar le pui la cuptorul cu microunde si obtii o masa din care te hranesti, apoi, cu pofta celui infometat si incapabil sa isi gateasca ceva de unul singur. Dar, atata timp cat nu isi ia ca aliati categoricul, generalizarea ca regina incoronata a adevarului suprem, o astfel de carte se poate dovedi a fi utila, chiar si pentru simplul motiv ca te ajuta sa te accepti ca fiind diferit sau un practicant constiincios al supunerii la normele sociale, sa iti faci curatenie in sifonier si sa scoti de acolo scheletul pe care l-ai ascuns nici tu nu mai stii de cand.
.
| |
|
|