Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Concurs Ceașca de cultură și Editura Meteor Press (16)
(Literatură)
Sfantul Antonie cel Mare in Razboiul nevazut
Autor: A. Pascu.
Sarbatorit pe 17 ianuarie, Cuviosul Antonie cel Mare este considerat incepatorul pustnicilor. Nu pentru ca nu ar mai fi fost si inaintea sa credinciosi care sa-si fi dedicat viata lui Dumnezeu, traind la marginea societatii, ci pentru ca el a fost primul care s-a retras in pustie, folosind singuratatea, asprimea vietii si a climei, monotonia ocupatiilor, pentru a-si desprinde sufletul de lume si a-l lipi numai de Dumnezeu. 

Spune un proverb ca pomul se cunoaste dupa roade, iar omul, dupa fapte. Prin exemplul Sfantului Antonie, pustia a devenit o gradina duhovniceasca, doar ca roadele ei au fost nenumaratii sfinti ce s-au nevoit acolo. Fara numar au fost cei ce au ales, incurajati de exemplul sau, aceasta cale de mantuire. Se spune chiar ca, la un moment dat, a avut peste 20 000 de ucenici risipiti prin pustiu! Cu aceasta, aparent, singuratatea sa s-a sfarsit, dar acum Sfantul purta pustia in inima sa. Traia intre ucenicii sai ca in cea mai deplina singuratate, unit in inima cu Domnul, biruind lumea cu ajutorul Sau si dupa modelul Sau... Pe drept cuvant a fost numit Parintele Monahilor!

Cuviosul Antonie s-a intalnit odata cu toti ucenicii sai si le-a vorbit (prin talmaci, el nestiind decat limba egipteana), marturisindu-si incercarile si impartasindu-le din bogata sa experienta a luptei celei bune, dusa de atatea decenii in pustie...
... In primul rand, Cuviosul i-a indemnat pe ucenici sa nu slabeasca nevointele, ci in fiecare zi sa-si mareasca eforturile, de parca ar fi prima zi a ostenelilor lor. Cu alte cuvinte, sa puna inceput bun sarguintei lor in fiecare zi. Sa aiba in vedere faptul ca viata omului este scurta, dar rasplata este viata vesnica.
In acelasi timp, sa nu se lase inselati de iluzia vredniciei eforturilor proprii, adica de slava desarta, caci nu merita ostenelile unei vieti de nevointe sa primeasca slava vietii viitoare ca rasplata. Nici daca ar stapani tot pamantul si s-ar lepada de el, nu e lucru vrednic pe langa imparatia cerurilor.” 

____________________________________________________________________

Pentru a participa la concurs trebuie sa scrieti intr-un comentariu raspunsul la intrebarea Care este cartea ta preferata?

Pentru a intra in posesia premiului, cei anuntati ca fiind castigatori vor trimite un email pe adresa ceascadecultura @gmail. com, continand adresa postala si un numar de telefon. E-mail-ul trebuie trimis intr-un interval de maximum 10 zile de la anuntarea castigatorilor.

Concursul se desfasoara in perioada 23 - 28 ianuarie 2016.


Antonie cel Mare

.

Oana Popescu23:33 / 31.01.2016"Jurnalul" Oanei Pellea
Radu Dobre14:42 / 31.01.2016Anii romantici, Gabriela Adamesteanu
Mihai Tanasie14:39 / 31.01.2016Rosu si Negru, Stendhal
BARCA CARMEN ELENA13:14 / 31.01.2016CHARLES DICKENS - "MARILE SPERANTE "
Florin Tudose11:10 / 31.01.2016Cartea sau Scrierile Lui Enoch
Georgiana11:03 / 31.01.2016Idiotul- F.M. Dostoievski
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate