Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Concurs Ceașca de cultură și Editura Meteor Press (18)
(Literatură)

Parintele nostru Dumitru Saniloae
sau
Viata ca Teologie.
de Costion Nicolescu.
Parintele Dumitru Staniloae a fost un om asupra caruia Dumnezeu si-a revarsat darul Sau din preaplin. In plus, Parintele a stiut sa fie de o trezvie extraordinara, a stiut sa primeasca darul si sa-l sporeasca cu o rodnicie rara. Teologia sa este o continua convorbire prieteneasca cu Dumnezeu. 
Scrierile Parintelui Staniloae vor ramane mereu un izvor de buna mireasma teologica, intaritor intru cunoasterea si pastrarea neabatuta a dreptei credinte. Ramane ca noi sa nu risipim aceasta mostenire care poate fi cuprinsa, pe scurt, in aceste cuvinte: un duh filocalic. Filocalia va trebui sa continue, iar volumul al XIII-lea sa fie neaparat cu extrase din scrierile Parintelui Dumitru Teologul.
Aceasta carte cuprinde evocari, cateva studii si un interviu, care, foarte probabil, este ultimul acordat de Parintele Dumitru Staniloae.

Cu multa fascinatie se apleca Parintele Dumitru asupra reliefarii unor aspecte specifice ale limbii, limba formata prin trairea taranilor in Biserica. Ortodoxia a coborat in graiul national o putere sfintitoare. Nicaieri nu poate fi aflata mai deplin starea spirituala a unui neam decat in limba de care se slujeste spre comunicare: Ce e mai intim, mai cotidian, mai esential vietii sufletesti a omului decat graiul matern? si precum e graiul, asa e si omul. Omul curat foloseste cuvinte curate si le incarca de intelesuri curate ale sufletului propriu. Cuvintele merg in suflet si cum sunt ele, asa se face si sufletul. Ortodoxia intrebuintand la slujba cuvintele de fiecare zi ale omului, le purifica de sensurile impure, le imbraca in vraja evocarilor din lumea cereasca, il pune pe om sa le exprime in dispozitiile cele mai elevate ale vietii sale si omul, intrebuintandu-le dupa aceea in viata zilnica, va fi influentat de aceste curpinsuri ale lor, va avea in aceste sensuri o frana, va avea in aceste sensuri o frana a gandurilor sale si icoane ceresti de contemplare. Ca urmare exprimarea romanului este ocolita si imbunata, marcata de admirabila si specifica pudoare, niciodata vulgara.” („Ortodoxia, modelul spiritualitatii romanesti”, in Gandirea, nr. 6, 1940)

______________________________________________________
Pentru a participa la concurs trebuie sa scrieti intr-un comentariu raspunsul la intrebarea Care este cea mai recenta carte pe care ati citit-o?

Pentru a intra in posesia premiului, cei anuntati ca fiind castigatori vor trimite un email pe adresa ceascadecultura @gmail. com, continand adresa postala si un numar de telefon. E-mail-ul trebuie trimis intr-un interval de maximum 10 zile de la anuntarea castigatorilor.

Concursul se desfasoara in perioada 7- 11 februarie 2016. 


Pr. Dumitru Staniloae_Coperta 1

.

Pintilii Emanuel15:23 / 12.02.2016Ultima carte citita : Ascetica și Mistica Bisericii Ortodoxe- Dumitru Stăniloaie
Radu Voica00:43 / 12.02.2016Ultima carte citită este "Mărturisiri din mlaştina disperării", avându-l ca autor pe Dumitru Bordeianu, mărturisitor al temniţelor comuniste.
Emanuela23:30 / 11.02.2016Ultima carte citita este Fata din tren, de Paula Hawkins
Mihaela Bucur13:35 / 08.02.2016Ultima carte citita, in 2016, este: Oana Pellea - Jurnalul 2003-2009
Anca Cretu00:33 / 08.02.2016Ultima carte citita e "Bucuria de a trai" al carei autor este Emil Zola
Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate