Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 ianuarie 2020
Recomandări
MNLR Iași va inaugura un nou punct muzeal, dedicat lui Ionel Teodoreanu
(Istorie)
Muzeul National al Literaturii Romane Iasi si Primaria Comunei Golaiesti anunta deschiderea punctului muzeal „Ionel Teodoreanu” la Golaiesti, jud. Iasi, comuna in care se afla legendara mosie a Medelenilor.
Punctul muzeal „Ionel Teodoreanu” va fi inaugurat pe data de 21 mai 2016, cu ocazia „Noptii internationale a muzeelor”, fiind al treilea punct muzeal inaugurat de MNLR Iasi, dupa cele dedicate lui Cezar Petrescu (Cotnari) si Dimitrie Anghel (Miroslava), si cel de-al 15-lea obiectiv aflat in componenta Muzeului National al Literaturii Romane Iasi

Expozitia documentara reconstituie viata si activitatea scriitorului Ionel Teodoreanu si cuprinde fotografii de familie, carti cu autograf, volume, corespondenta, replici dupa manuscrise, carti postale etc, valorificand creativ fondul patrimonial al MNLR Iasi.

Despre inaugurarea punctului muzeal „Ionel Teodoreanu”, primarul comunei Golaiesti, Mihai Bizdiga, a declarat: „Am raspuns cu mare bucurie la propunerea domnului Dan Lungu de a infiinta un punct muzeal dedicat scriitorului care a fermecat generatii.  Dorim sa contribuim la punerea in valoare a operei lui Ionel Teodoreanu si a potentialului turistic din zona si nu exista un loc mai potrivit de a mentine vie memoria culturala decat in apropierea satului care a inspirat cel mai cunoscut roman al copilariei.

„In masura in care ii sta in putere, Muzeul National al Literaturii Romane Iasi incearca sa imbogateasca harta culturala a Iasului. Cum casa de pe ulita copilariei a disparut in negurile tranzitiei, ne-am gandit sa ne apropiem de mirifica mosie a Medelenilor. Este minunat ca am gasit intelegere la nivelul autoritatilor locale si, iata, deschidem un punct muzeal. De fapt, este mai mult decat atat, e o poarta a timpului prin care Ionel Teodoreanu se intoarce acasa.”

a declarat Dan Lungu, director al MNLR Iasi.


Satul Medeleni, din comuna Golaiesti, a dat denumirea cunoscutei trilogii a lui Ionel Teodoreanu. Cu toate acestea, autorul precizeaza ca a fictionalizat locul: „Mosia Medeleni, in care si in jurul careia graviteaza actiunea celor trei romane, nu este si n-a fost mosia parintilor mei.[...] Singura mosie care a apartinut cuiva din neamul meu nu este o mosie de pamant arabil, ci o mosie de hartie tiparita: am numit romanul Medelenilor, nu mosia Medelenilor.” (Ionel Teodoreanu, Cum am scris „Medelenii”)

Curatorii expozitiei sunt reprezentantii MNLR Iasi: Iulian Pruteanu, Oana Melinte si Corina Irimita. Mai multe detalii despre muzeele literare iesene si activitatea Muzeului National al Literaturii Romane Iasi: www.muzeulliteraturiiiasi.ro

Ionel Teodoreanu


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate