Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 iulie 2024
Recomandări
Hamlet de W. Shakespeare în regia Adei Lupu Hausvater și pe muzică Subcarpați, un spectacol-eveniment pe scena Naționalului timișorean
(Teatru)
Shakespeare ne este vesnic contemporan, peste secole, peste generatii. E o realitate pe care Teatrul National din Timisoara o afirma deschis prin noua sa montare cu Hamlet, in traducerea si adaptarea „remix” a lui Peca Stefan, si in directia de scena a Adei Lupu Hausvater.
 
Spectacolul Nationalului timisorean, ale carui repetitii sunt in plina desfasurare in aceasta perioada, cerceteaza in interiorul binecunoscutei povesti destinul unui om neintoxicat de mizantropie, compromisuri si meschinarii, intr-un context socant de asemanator cu cel al cotidianului imediat. Acestui Hamlet al anului 2016 ii raspunde live muzica trupei Subcarpati, intr-o intalnire in care ritmurile ultracontemporane si liniile melodice autentice romanesti traduc sensurile profunde ale unui text esential pentru cultura universala.

Spectacolul Nationalului timisorean calibreaza in spatiul Salii Mari dilemele unei generatii pentru care firescul a devenit un obstacol de netrecut in aproape toate aspectele existentei. Hamlet insusi este doar un om tanar, solar, inteligent, firesc si cu simtul umorului, pus intr-o serie de situatii strambe, de mari compromisuri, iar noua realitate in care se trezeste constrans sa traiasca este ca o cutie a Pandorei pe care el o refuza, dar care totusi este deschisa de minciunile, lasitatile, oportunismul, comoditatea si mai cu seama de refuzul celor din jurul sau de a-si asuma responsabilitatea pentru actiunile pe care le fac. 

„Hamlet este un manifest pentru dreptul neingradit al oamenilor de a fi autentici, pentru dreptul de a ramane ei insisi, pentru dreptul de a-si pastra vocea distincta in societate.  Cred ca generatiile care vin au nevoie sa-si descopere echilibrul si ca societatea, de asemenea, trebuie sa restabileasca un adevar fundamental  – acela ca putem exista doar in firescul, in  naturaletea unei vieti curatate de teama, de jumatati de masura, de minciuna si de amoralitate”, 

declara Ada Lupu Hausvater, directorul de scena al spectacolului. 


Echipa care lucreaza la acest spectacol ii reuneste pe actorii Matei Chioariu, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Marius Andrei Alexe, Doru Iosif, Victor Manovici, Ramona Dumitrean / Cristina König, Flavius Retea, Catalin Ursu, Bogdan Spiridon, Adrian Jivan, Florin Ruicu, Costel Tovarnitki, Raul Bastean, Benone Viziteu, Romeo Ioan, Claudiu Dogaru, Ionut Iova si Marius Lupoian. De asemenea, este important de mentionat ca in distributia spectacolului il regasim pe Marius Andrei Alexe, cunoscut publicului si ca MC Bean, caruia i se alatura Valentin Popescu (Vali Umbra). 

Muzica este semnata de Subcarpati, un fenomen muzical descris ca „manifest cultural contemporan”, un proiect care mixeaza muzica electronica, ritmurile hip-hop si dubstep, cu teme din folclorul romanesc, intr-o suprapunere eclectica, elaborata si, in egala masura, accesibila si acrosanta pentru public.

Decorurile si costumele apartin Iulianei Valsan, unul dintre cei mai prolifici si premiati artisti vizuali din noul val, artista reunind in portofoliul sau numeroase scenografii, picturi, instalatii etc. Nu in ultimul rand, efectele video sunt realizate de KOTKI visuals, un studio creativ preocupat de implementarea tehnologiilor multimedia in artele spectacolului, colaborand cu artisti contemporani si festivaluri din Romania, Bulgaria, Austria, Elvetia, Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie etc.

Prima reprezentatie, in avanpremiera, a spectacolului Hamlet este programata marti, 10 mai, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului National, fiind urmata miercuri, 11 mai, de la aceeasi ora, de premiera oficiala. Biletele se pot achizitiona la Agentiile Teatrului National (Agentia „Marasesti”, str. Marasesti nr. 2 si Agentia „Sala 2”, Parcul Civic), orar marti-duminica, orele 11-19, sau online pe www.tntimisoara.com.

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

04


hamlet -repetitie03


hamlet -repetitie06


hamlet -repetitie16


hamlet -repetitie24


hamlet -repetitie26


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate