Te invitam marti, 26 aprilie, de la 18:30, la Hanul lui Manuc (str. Franceza, nr. 62), sa stai la povesti cu oamenii care nu mai pot sta deoparte. Patru organizatii comunitare locale din Eselnita, Arcani, Corbeni si Malu Mare vin sa ne impartaseasca din experienta si provocarile lor.
10 povesti pe care Oana Sandu si Ani Sandu (Decat o Revista) le-au scris se transforma in carti postale, imaginile lui George Popescu si Petrut Calinescu se transforma intr-o expozitie cu vanzare, iar Ansamblul “Doruletul” din Lupsa de Jos (Mehedinti) aduce dansul de la sat in Bucuresti.
Oamenii sudului este un proiect care a inceput in martie 2015. Sudul Romaniei este una dintre cele mai sarace zone din tara, insa oamenii sunt cea mai importanta resursa.
Echipa fundatiei PACT, Oana Sandu si Ani Sandi (Decat o Revista), George Popescu si Petrut Calinescu au mers pe teren pentru a documenta prin povesti, fotografie si materiale video comunitati mici din sud. In paralel, in Eselnita, Corbeni, Malu Mare si Arcani am sustinut 16 ateliere de identificare nevoi si planuri de actiune pe comunicare si strangere de fonduri. Mai mult, ei au invatat sa identifice povesti locale intr-un atelier de storytelling si cum sa evalueze munca lor prin metoda „Most Significant Change”.
La aceste ateliere au participat constant 20 de persoane, iar numarul oamenilor implicati direct in actiunile celor 4 organizatii comunitare este de peste 200 de persoane.
„Proiectul Oamenii sudului s-a concentrat mai mult pe asistenta si formare in comunicare si strangere de fonduri, in 4 comunitati care au un istoric local si sunt active, fata de celelalte proiecte ale fundatiei PACT unde accentul este pe dezvoltare comunitara. In plus, este pentru prima data in Romania cand folosim o metoda de evaluare participativa in proiecte. Am adaptat metoda „Most Significant Change” pentru a vedea care este cea mai importanta schimbare petrecuta in comunitate, in ultimii patru ani. Am analizat ce a contat pentru ei, cum putem interveni si noi, si ei, mai bine in satele si orasele mici in care lucram”,
declara Georgiana Cune, manager de proiect.
In plus, echipa fundatiei PACT a facut 20 de vizite de consultanta pentru a sustine activitatile celor 4 organizatii pe comunicare si strangere de fonduri. In Corbeni, oamenii au organizat o cafenea publica, o Gala a Voluntariatului in Eselnita, o campanie de Informare in Arcani si o campanie de recrutare de voluntari in Malu Mare pentru a aduna comunitatea si a strange resurse locale.
Toate materialele sunt disponibile pe platforma online – www.oameniisudului.com
Fundatia PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara si Transformare este activa de 10 ani in domeniul dezvoltarii comunitare in 19 judete din sud-vestul, sudul si sud-estul tarii. Credem ca fiecare comunitate are curajul, increderea si capacitatea de a avea un rol activ in a-si construi propriul viitor. Echipa noastra sprijina oameni cu initiativa din comunitatile mici din sudul Romaniei sa construiasca o viata mai buna pentru membrii lor, prin facilitare, instruire, consultanta si finantare. Cetatenii din aceste comunitati formeaza organizatii comunitare care identifica si mobilizeaza resurse si actioneaza local pentru a rezolva probleme cu care se confrunta ei insisi si concetatenii lor. Mai multe detalii despre proiectele Fundatiei PACT se regasesc pe www.fundatiapact.ro si www.facebook.com/FundatiaPACT.
.
|