Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Cea mai frumoasă ie a fost aleasă, la Sibiu
(Viață)
Cand a aparut, nu se mai stie. Candva, prin secolul al XVII-lea, probabil, sau cel putin de atunci dateaza cele mai vechi costume populare achizitionate de muzee.
Camasa populara, cu semnele ei sofisticate si cu uluitoarea ei estetica, a spart acum un secol hotarul satului, a devenit vesmant regal gratie reginelor Romaniei, apoi a ajuns sa fie purtata de celebritati din toata lumea, inspirand o serie de creatori de moda cu notorietate, ca Tom Ford si Yves Saint Laurent. Cu respect si cu dragoste pentru camasa traditionala, dorind sa-i faca reverenta cuvenita pentru gramatica ei complexa si pentru legendele pe care le-a purtat cu ea in lunga-i istorie, dar si cu dorinta de a-i gasi locul in lumea urbana contemporana, sfarsitul de saptamana i-a fost dedicat iei romanesti in Transilvania, la Sibiu si Baia Mare, unde au avut loc colocvii, targuri, concerte, expozitii si intalniri publice dedicate. La Targul de tara, gazduit de Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, cel mai mare muzeu in aer liber din Europa, se va incheia, astazi, seria evenimentelor organizate pentru a marca Ziua Universala a Iei, sarbatoare pe care Sibiul a organizat-o, anul acesta, in parteneriat cu evenimentul similar de la Baia Mare. Pe langa colocvii privind temele folclorului autentic sau ateliere de consultanta despre ingrijirea iei, coordonate de restauratori, la Muzeul Astra se va alege astazi cea mai frumoasa ie. 

Camasa romaneasca, cu simbolurile ei, cu legendele si povestile ei si cu profundele ei semnificatii, este sarbatorita in intreaga lume la 24 iunie, un eveniment initiat, in urma cu trei ani, de comunitatea online «La Blouse Roumaine», condusa de Andreea Tanasescu. 

Baia Mare de Sanziene_Foto Catalin Pop

Baia Mare de Sanziene Foto Catalin Pop

Propunerea de a sarbatori camasa romanesca imediat dupa Noaptea de Sanziene, preluata cu entuziasm in comunitatile romanesti la nivel international si in cele ale iubitorilor de traditii din tara, este o initiativa din 2013 a comunitatii IA Sibiu, in parteneriat cu La Blouse Roumaine si cu Muzeul Astra din Sibiu.

Biciclete cochete, aplaudate de sportivii inscrisi in turul ciclist al Sibiului. Imbracate in camasi populare, purtand flori de sanziene si margarete in par, comunitatea Biciclete Cochete, a traversat, ieri, Sibiul, in aplauzele trecatorilor, pornite din Piata Mare pentru a deschide targul mesterilor e la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului. Ia-ti rochita si bicicleta la catwalk pe doua roti! - este motto-ul uneia dintre cele mai colorate si mai inchegate comunitati sibiene, sute de femei cu biciclete la moda care se intalnesc regulat si pedaleaza sub diverse sloganuri, intr-un Sibiu cosmopolit si cu o viata culturala intensa, care gazduieste probabil cele mai importante evenimente publice la nivel national. Fetele cochete au fost aplaudate si aclamate de sportivii veritabili, biciclistii care au pedalat ieri in Cursa Sponsorilor din cadrul Turului Ciclist al Sibiului 2016 si care, pe la amiaza, s-au oprit pentru a admira convoiul colorat si galagios care anunta sarbatoarea iei in Dumbrava si cel mai mare picnic organizat anul acesta in imprejurimi.

Biciclete Cochete a sustinut IA Sibiu in actiunile sale de a promova traditiile si portul nostru minunat, in special IA, cu care ne mandrim. Eu am purtat cu mandrie IA strabunicii mele, o ie de nunta, pe care ea a purtat-o cand a fost mireasa. Am primit camasa aceasta ca zestre de la ea, are peste 100 de ani vechime si e bine intretinuta. Imi aduc aminte cu drag cum imi povestea strabunica de dragostea de tara, vorbea cu mult patos despre ea, despre iubirea ei,

spune una dintre participante.

Biciclete cochete Sibiu1
Biciclete cochete Sibiu

Mocanita a fluierat pe Valea Hartibaciului, dupa 12 ani de tacere. A existat un apel public pentru salvarea mocanitei de pe Valea Hartibaciului, un trenulet care fluiera, candva, voios, pe sinele sale inguste, intre Sibiu si Agnita. Povestea mocanitei de pe Valea Hartibaciului a inceput in jurul anului 1895, cand Societatea Cailor Ferate Locale Sighisoara - Sibiu a demarat constructia liniei, la Sighisoara. In ciuda unui sezon cu inundatii, muncitorii au reusit atunci sa instaleze 48 km de cale ferata, pana in Agnita, munca finalizata in 1898. in 1910, linia a fost prelungita cu inca 62 km, pana in Sibiu, ocazie cu care a fost data in folosinta ramura Cornatel - Vurpar, la insistenta comunitatii locale. Asa, i s-au mai adaugat 13 km lungimii liniei. Astfel, a ajuns sa aiba 123 km, fiind, dupa razboi, cea mai lunga cale ferata ingusta din Romania. Mocanita si-a incheiat existenta in anul 2001, singura pereche de trenuri mixte pe zi fiind retrasa, din cauza lipsei fondurilor pentru intretinerea locomotivelor. intre timp s-au gasit, insa, multi prieteni ai mocanitei, care i-au organizat chiar si un festival dedicat in 2015. Un grup de initiativa, format din sase ONG-uri si Directia Judeteana de Cultura Sibiu, au lansat o campanie de sustinere publica pentru deblocarea proiectelor de restaurare si dezvoltare a liniei de mocanita de pe Valea Hartibaciului. De cateva luni, trenul copilariei suiera din nou pe sinele lui inguste, ce-i drept doar la final de saptamana, dar asociatia care se ocupa de intretinerea ei doreste sa dezvolte programe turistice care sa aduca banii necesari pentru sustinerea acestui trenulet pe termen lung si pentru a cumpara o locomotiva noua. incarcata cu fete cu altita si flacai cu camasi albe, mocanita a pornit ieri inca o data din Cornatel catre Hosman. Distanta de opt kilometri intre cele doua puncte este parcursa in 45 de minute, iar pretul unui bilet este de 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii.

Anul acesta, am sarbatorit Ziua Universala a Iei alaturi de oameni dragi, in cele doua orase ce-mi sunt casa, Baia Mare si Sibiu. in 24 iunie, alaturi de Iulia Gorneanu, Peter Hurley, minunatele zane de la Skirt Bike Baia Mare, Ansamblul Transilvania si echipa Baia Mare 2021, am dus (des)cantecul Sanzienelor in Parcul Regina Maria din Baia Mare, urmand apoi drumul spre Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, acolo unde am initiat proiectul IA Sibiu in urma cu trei ani, alaturi de Andreea Tanasescu – La Blouse Roumaine, Mirela Iancu – Muzeul Astra si Raluca Medesan. IA Sibiu este cantecul bunicii si sunetul fluierului la Fantanele, initierea in semiotica semnelor stravechi, in limbajul universal al feminitatii si bucuria comunitatii regasite,

spune Andreea Ciortea, fondator al comunitatii IA Sibiu si unul dintre initiatorii proiectului Ziua Universala a Iei.

Iulia Gorneanu Baia Mare Sanziene_Foto Catalin Pop
Iulia Gorneanu Baia Mare Sanziene. Foto Catalin Pop

Iulia Gorneanu la Baia Mare de Sanziene_Foto Catalin Pop
Iulia Gorneanu la Baia Mare de Sanziene. Foto Catalin Pop
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate