Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Video. Confirmări, promisiuni – despre muzică cu un acordeon și un spectacol de operă
(Muzică)
Luna august – timp de relaxare, vacanta, lenevie (pentru cei care nu si-au luat deja concediul). Si timp de reflectie si noi descoperiri, inclusiv muzicale; luna cand se anunta si evenimentele toamnei.
Pentru mine, prilej de a o descoperi pe Ksenija Sidorova, o femeie tanara si frumoasa care canta la ... acordeon.

O alaturare incendiara – Carmen si acordeonul

Ei bine, un acordeon care sa cante muzica lui Georges Bizet, sub degetele unei femei frumoase care seamana foarte bine cu temperamentala Carmen, era ceva greu de imaginat inainte de aparitia Ksenijei Sidorova pe scenele internationale de concert.  si nu e de mirare ca a ajuns in atentia unei casei importante de discuri, mai ales ca pentru Deutsche Grammophon constat ca este o politica promovarea tinerelor talente care realizeaza majoritar productiile noi, in completare venind reeditarile cu nume faimoase din trecut. in plus, tot ce este neobisnuit atrage atentia, cu atat mai mult o femeie frumoasa care canta la un instrument mai rar intalnit in muzica culta.


Deci, la 28 ani, letona Ksenija Sidorova era o candidata perfecta pentru un profil de artist Deutsche Grammophon. A studiat acordeonul de la 8 ani; este absolventa a prestigioasei Academii Regale de Muzica din Londra, iar debutul pe o scena importanta s-a produs in 2009, la Wigmore Hall din capitala Marii Britanii. De atunci, a cantat cu importante orchestre europene, in primavara lui 2016 aparand pentru prima data si pe scene americane, ca partenera de scena a lui Avi Avital, un alt muzician altfel, care a adus mandolina la rangul de vedeta.

Albumul Carmen semnat de Ksenija Sidorova, primul aparut in cadrul contractului semnat cu Deutsche Grammophon in martie 2016, este cu siguranta si o incercare de atragere a unui public mai larg, mai putin familiarizat cu opera si muzica clasica, in general. si as zice ca este un pariu castigat, pentru ca nu e nimic kitsch in aceasta reinterpretare a temelor din opera Carmen de Georges Bizet; unele dintre piesele de pe album sunt tratate 100% in stil clasic, fiind inregistrate de Sidorova in compania Orchestrei Filarmonice Borusan din Istanbul, cu Sascha Goetzel dirijor (acesta din urma este frecvent si invitat al Orchestrei Nationale Radio din Bucuresti); altele au o alura jazzy-world music, Sidorova aparand in compania ansamblului Nuevo Mundo, a chitaristului Reeentko Dirks si a percutionistului Itamar Doari.


In 52 minute, Sidorova rezuma opera Carmen pe intelesul celor care poate nu s-ar gandi sa intre vreodata intr-o sala de opera; este o calatorie sonora placuta, cu un aer estival, avand-o in prim plan pe aceasta minunata letona frumoasa si pasionala care canta foarte bine la acordeon.

...si o opera in original

Pentru cei care prefera originalul, o alta propunere care poate parea mai serioasa: opera “Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, de pe un album lansat tot de casa Deutsche Grammophon pe 8 iulie 2016.
Productiile cu opere integrale pe disc sunt din ce in ce mai rare – costurile sunt mari si vanzarile nesigure. O reteta castigatoare poate fi asocierea cu un festival din care se inregistreaza spectacole live si, eventual, un sponsor important. Asa s-a intamplat si in cazul actualei productii: o inregistrare din festivalul de la Baden Baden din 2015 si finantare din partea Rolex, sponsorul, printre altele, si al concertului de Anul Nou de la Viena. Evident, reteta trebuie sa includa si nume de vedeta; si a fost respectata, din moment ce in distributie regasim nume de super-vedete precum tenorul Rolando Villazon, baritonul Thomas Hampson, baritonul Luca Pisaroni, mezzosoprana Anne Sofie von Otter si, nu in ultimul rand, mai tinerele voci ale sopranei Christiane Karg, mezzosopranei Angela Brower si a sopranei  bulgara Sonya Yoncheva care a primit de altfel cele mai multe aprecieri din aceasta distributie, pentru interpretarea rolului Contesei.

Nu mai putin importanta mi se pare contributia orchestrei, Chamber Orchestra of Europe, si a dirijorului, Yannick Nezet Seguin, care dincolo de urmarirea atenta a vocilor soliste, aduc o nota de autentic in interpretarea muzicii mozartiene, fara a lasa senzatia unui muzeu de instrumente.


Mi se pare meritorie si initiativa lui Rolando Villazon de a inregistra alaturi de Yannick Nezet Seguin sapte dintre operele mozartiene: pana in prezent au aparut patru – Don Giovanni, Cosi fan tutte si Rapirea din serai. Rolando Villazon, o veritabila vedeta a operei timpurilor noastre, un tenor mexican de 42 ani care in ultimul timp s-a ocupat si de regia de opera: in mod cert, nu doar ca are o voce frumoasa, dar si o inteligenta vie care a contribuit important la edificarea carierei sale de cel mai inalt nivel.
Mozart a fost un subiect important pentru Villazon in ultimii trei ani: a inregistrat nu doar aceste patru opere, ci si un album cu arii de concert semnate de Mozart, un repertoriu mai rar abordat, desi lucrarile au valoarea indubitabila a marilor opusuri create de Mozart.

Figaro-800x800


Voci frumoase, cu stiinta cantului muzicii mozartiene, diferit de orice altceva din domeniul operei, o gandire muzicala alerta si proaspata – cam asa cred ca ar trebui sa arate o “Nunta a lui Figaro” in prezent la nivel strict auditiv. si asa este si este in versiunea de pe albumul aparut pe 8 iulie 2016, ceea ce se poate descoperi ascultand acest spectacol pe site-ul campaniei Radio Romania Muzical Voteaza discul de muzica clasica al anului 2016. http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2016/disc/video-nunta-lui-figaro-de-mozart-noul-cd-lansat-in-iulie-2016/1416541/3261/11

Promisiuni pentru toamna

O lista scurta: pentru iubitorii operei, discul Verismo cu  soprana Anna Netrebko in prim plan (care a inregistrat alaturi de sotul ei,  tenorul Yusif Eyvazov, si Orchestra Academiei Nationale Sant Cecilia din Roma, dirijor Antonio Pappano). Cele mai importante arii de soprana din repertoriul verist (Puccini, Giordano, Leoncavallo, Catalani, Boito, Ponchielli) pe un disc care va aparea pe 2 septembrie si poate fi ascultat la Radio Romania Muzical pe 5 septembrie, de la ora 19.00.


Pentru un public mai larg iubitor de muzica buna: pe 26 august apare Love Story, un disc semnat de pianista Valentina Lisitsa (cunoscuta drept pianista youtube pentru numarul –record de public care-i acceseaza contul) cu teme celebre pentru pian si orchestra din filmele hollywoodiene ale anilor 20-40 ai secolului trecut. La Radio Romania Muzical, pe 29 august, ora 19.00.


Pentru iubitorii muzicii clasice 100%: albumul Wonderland semnat de pianista germano-japoneza Alice Sara Ott. Lucrari de Edvard Grieg, compozitorul romantic norvegian: evident, celebrul sau concert pentru pian si orchestra, dar si piese pentru pian solo. La Radio Romania Muzical pe 12 septembrie, de la ora 19.00.

Ksenija Sidorova - Carmen (2016)
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate