Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Coaliția pentru Educație susține profesionalizarea carierei de director de școală
(Viață)
Federatia Coalitia pentru Educatie saluta determinarea si eforturile Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice de a organiza concursul pentru posturile de directori ai unitatilor de invatamant, concurs care incepe miercuri, 12 octombrie, cu proba scrisa. Coalitia isi exprima increderea ca acest proces este valoros pentru educatia din Romania si considera acest concurs ca inceputul profesionalizarii managementului din scoala romaneasca.
 
Potrivit datelor publicate de catre minister, in cazul a peste 1000 de unitati de invatamant (17%) nu s-a inscris nimeni la concurs pentru postul de director, ceea ce arata ca posturile de conducere din anumite scoli nu sunt suficient de atractive pentru candidatii cu potential. A ne uita cu atentie la aceste scoli, date fiind intentiile de alocare a fondurilor publice (nationale si europene) pentru implementarea de proiecte in scolile vulnerabile, inseamna, in fapt, sa ne uitam la punctele critice din sistem. Un motiv suplimentar pare sa fie neindeplinirea, in acest moment, de catre potentialii candidati a conditiei de a fi membri in Corpul National de Experti in Management Educational, dar aceasta este doar una dintre explicatiile insuficientei atractivitati a acestei pozitii.  

“Dupa cum arata numeroase studii internationale, directorul scolii are un rol critic in ceea ce priveste progresele elevilor – atat scolare, cat si cele ce tin de dezvoltarea personala si accesul la oportunitati viitoare. Conducerile scolilor influenteaza in mod semnificativ atat organizarea administrativa, cadrul formal pe care procesul educational se sprijina, cat si, foarte important, cultura unei scoli si masura in care profesorii, responsabilii principali de progresul si dezvoltarea opiilor, se simt la randul lor ajutati, inspirati si motivati”,

a declarat Emanuel Beteringhe, expert in politici publice de management educational si vicepresedinte al Coalitiei pentru Educatie.

In prezent, mare parte din timpul de lucru al directorilor este ocupat cu activitati de natura administrativa: organizarea cursurilor si a examenelor, supervizarea gestiunii resurselor fizice ale scolii, gestiunea partii administrative de resurse umane (salarii, sporuri, indemnizatii, concedii), asigurarea conformitatii unitatii scolare cu prevederile legale.

Credem ca este rezonabil sa acceptam ca se poate performa in astfel de activitati fara experienta didactica. In viitor, ne dorim manageri de scoli care sa aloce timp si energie pentru ceea ce, in opinia noastra, ar trebui sa fie partea mai importanta: activitati de implicare si sustinere a corpului de cadre didactice, precum si de implicare a parintilor si a comunitatii locale. Chiar si in acest caz, credem ca nu este esentiala experienta didactica pentru a avea succes; ajuta, dar nu este critica”, a adaugat Emanuel Beteringhe

Federatia Coalitia pentru Educatie considera ca acesta este momentul pentru a lua in considerare solutia de a deschide posturile de conducere si catre persoane cu calificari corespunzatoare si/sau experienta manageriala semnificativa din exteriorul sistemului, care nu au in mod necesar experienta didactica”, a explicat reprezentantul Coalitiei. Astfel de rute alternative catre pozitii de leadership scolar se regasesc in multe dintre tarile cu sisteme educationale performante (ex: Danemarca, Marea Britanie). Merita luata in considerare inclusiv evolutia domeniului medical din România, in care managerii de spital nu mai trebuie sa fie in mod necesar cadre medicale. “Suntem convinsi ca exista profesionisti cu experienta manageriala semnificativa in alte domenii care ar putea considera o astfel de pozitie ca o optiune viabila de cariera. Astfel, ar creste concurenta pentru aceste posturi si am avea semnificativ mai putine scoli in care nu doreste nimeni sa-si asume aceasta responsabilitate”, a mai adaugat Emanuel Beteringhe.

Scoala in care fiecare vrea si poate sa-si implineasca potentialul, fie elev sau profesor, depinde in mare masura de priceperea si motivatia conducerii. Calitatea resurselor umane in educatie – tema prioritara pentru Coalitie si prezenta in acest an inclusiv in seria de dezbateri initiate de Administratia Prezidentiala - trebuie sa includa si managementul scolii. 

Politizarea conducerii scolilor este unul dintre principalii factori care a condus, in timp, in mod regretabil, la erodarea increderii opiniei publice in competenta si probitatea directorilor de scoli. In multe dintre tarile pe care le luam ca model din punct de vedere al rezultatelor educationale, directorii de scoli formeaza o comunitate importanta si respectata la cel mai inalt nivel. Desemnarea prin concurs, pe baza de competente, este un prim pas pentru ca directorii sa recapete acest rol si in Romania.  

Pe viitor insa, similar cu experientele altor tari, este nevoie de o serie de masuri de crestere a atractivitatii pozitiilor de management (financiar, prin majorarea sporului de salarizare, dar nu numai), cuplate cu o formare initiala si continua de calitate si cu schimbarea conditiilor de acces, astfel incât sa aiba acces la astfel de pozitii si profesionisti cu experienta manageriala semnificativa in alte domenii, care pot contribui substantial la scoli mai bune pentru copiii nostri. Profesionalizarea pozitiilor de management, prin deschiderea acestora catre exteriorul sistemului, precum si alte aspecte legate de formarea si rolul rolul resurselor umane din educatie, sunt accentuate si detaliate in Manifestul Coalitiei pentru Educatie.

Fondata in iunie 2015, Federatia Coalitia pentru Educatie reuneste organizatii neguvernamentale active in domeniu si isi propune sa coaguleze energii si resurse pentru a sustine dezvoltarea scolii in care fiecare vrea si poate sa isi implineasca potentialul (www.coalitiaedu.ro).

emanuel-beteringhe

Emanuel Beteringhe

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate