Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
13 iulie 2020
Recomandări
Demain, cel mai bun documentar al anului, ajunge în România
(Cinema)
A arata solutii, a spune o poveste ce face bine, este oare cel mai bun mod de a rezolva crizele ecologice, economice si sociale cu care se confrunta tara noastra? Documentarul Demain. Ziua de Maine, un film produs si regizat de Cyril Dion alaturi de Mélanie Laurent,  -  pe care o stim din Inglorious Basterds, Now You See Me, By the Sea, sau Concertul lui Radu Mihaileanu - incearca sa raspunda acestor intrebari.
Filmul a inaugurat Conferinta pentru clima a ONU, celebra COP2 de la Paris din 2015, iar anul acesta a obtinut Premiul César pentru cel mai bun film documentar. Avanpremiera in Romania a avut loc pe 28 septembrie 2016, la Cinema Elvira Popescu din Bucuresti. Filmul este prezentat in premiera pentru Romania de Media Image Factory si va ajunge, prin caravana educationala Guerilla Verde, la publicul din Cluj, Iasi, Timisoara si Brasov.    

Pentru finantarea filmului, producatorii au lansat o campanie pe platforma de crowdfunding KissKiss BankBank. Desi initial si-au propus un obiectiv de 200.000 de euro in doua luni, i-au strans  in... doua zile! Iar dupa doua luni aveau aproape 450.000 euro. Acesta este recordul mondial intr-o strangere de fonduri pe o platforma de tip crowdfunding pentru un documentar. Aproape o treime dintre donatori au cerut ca, in schimbul donatiei lor, sa fie plantati copaci.
Demain nu este un documentar ecologic, este o privire asupra societatii, asa cum ar putea fi maine. Filmul incepe de la un studiu stiintific publicat in revista Nature, in 2012. Acesta, destul de devastator, anunta o prabusire generala a ecosistemelor noastre, deci si sfarsitul conditiilor de viata stabile pe Pamant. Ca raspuns, Cyril Dion si Mélanie Laurent impreuna cu o echipa de alte patru persoane Alexandre, Laurent, Raphäel si Antoine, toti in jur de 30 de ani, pleaca in 10 tari (Franta si Insula Réunion, Elvetia, SUA, Marea Britanie, Danemarca, Belgia, Finlanda, Norvegia, Islanda, India) sa ancheteze ce ar putea provoca aceasta catastrofa, cum ar putea fi ea evitata si sa exploreze lumea in cautarea de solutii capabile sa salveze generatiile viitoare. in timpul calatoriei, ei intalnesc pionierii ce reinventeaza agricultura, energia, economia, democratia si educatia.   
Niciodata un studiu n-a avut un astfel de efect asupra mea. Propriul meu colaps intalnea prabusirea planificata a societatii. Mi-am spus ca era timpul sa fac ceea ce a contat cel mai mult pentru mine si sa pun acest film pe picioare. – spune Cyril Dion, regizor si producator. 

Am citit studiul in timp ce eram insarcinata, eram in stare de soc, mi-am petrecut ziua plangand si l-am blestemat pe Cyril ca m-a aruncat intr-o astfel de disperare. Pana la descoperirea acestui studiu, era vorba "doar" sa facem un film pozitiv. Dintr-o data, a devenit un film necesar, iar acest lucru a fost un motor formidabil. In viata mea ca actrita, am avut multe de facut si am anulat multe dintre ele, sa ma pot implica pe deplin
– spune Mélanie Laurent, in cadrul unui interviu. 

In prezent, economia genereaza inegalitati si e responsabila in mare masura pentru distrugerea planetei, fiind necesar sa se reglementeze in mod democratic. Dar ca o democratie sa functioneze, trebuie sa se bazeze pe cetateni informati, care au fost educati sa fie liberi si responsabili. Imagini precum cartiere ecologice, centrale solare, eoliene, reciclare, o alta maniera de a face agricultura, economie, alte forme de educatie, de democratie, se nasc din intrebari ce primesc raspunsuri nascand alte intrebari, in sensul evolutiei.
Puse cap la cap, initiativele precum permacultura, monedele locale, energia din surse regenerabile, deseneaza o lume posibila. Exista deja o lume coerenta, care exista unde totul este posibil. Solutii sunt deja disponibile in toate domeniile.

La toate acestea se adauga o coloana sonora impecabila, semnata de artista suedeza Fredrika Stahl.  
In Romania, filmul este prezentat in premiera de Media Image Factory, in cadrul caravanei educationale Guerilla Verde, cu sprijinul ECOTIC, Institutului Francez din Romania, IBM si Every Can Counts Romania. 

afis-a2-guerilla-verde_august-2016.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate