Evenimentul a reprezentat finalul logic al ciclului inceput cu expozitia-document Caciuleanu, care a inaugurat festivalului, pe parcursul caruia au fost prezentate trei creatii semnate de Gigi Caciuleanu: „Un minut de dans sau UF!!!”, „Vivaldi si anotimpurile” si „L’Om DAdA”.
Maestrul de ceremonii a fost Dan Plesa, reprezentant al editurii, care a declarat: „Gigi Caciuleanu, o personalitate mondiala a dansului contemporan, dezvaluie in volumul «Miroirs» o fateta mai putin cunoscuta a personalitatii sale artistice: lirismul. 44 de poezii si 28 de desene sunt cuprinse intr-un volum care aminteste de gratia dansului, insa surprinde prin precizia cu care autorul stapaneste nu doar gestul, ci si cuvantul si linia culorilor.”
Razvan Penescu, fondatorul LiterNet, a vorbit despre relatia cu totul speciala pe care o are cu celebrul coregraf si dansator: „Povestea mea cu Gigi Caciuleanu a inceput demult, la inceputul anilor ’90, cand Gigi a venit cu compania lui de la Paris in Romania. Am avut atunci ocazia sa descopar o miscare asa cum nu mai vazusem, dar m-am intrebat daca nu cumva dincolo de ceea ce inseamna dansul pentru Gigi Caciuleanu nu mai exista si altceva, daca nu se exprima si intr-un alt fel. La un moment dat, am avut curajul sa ma duc sa il intreb daca dansul este singurul mijloc prin care alege sa se exprime. Mi-a spus atunci ca exista un cufar pe care il duce cu el peste tot in lume, in care are tot felul de bucatele de hartie pe care are scrise niste poezii. Cartea care se lanseaza este doar o mica parte din poeziile publicate pe LiterNet, in ultimii opt ani. Aceasta carte este o introducere in arta poetica a lui Gigi si ma bucur ca o multime de oameni au pus aici dragostea lor pentru poezie, care presupun ca este asemanatoare cu dragostea mea pentru poezia lui Gigi”.
„Pentru mine, lectura acestei carti a fost o revelatie. Si o recomand. Este o carte adevarata, a unui artist adevarat, a unui poet si a unui desenator adevarat. Sub aspect plastic si al modului cum este gandit, volumul reflecta o tinuta artistica si intelectuala remarcabila. Gigi Caciuleanu acopera ca artist trei sintagme: polifonic, polimorf si polivalent. Parcurgand cartea veti intelege amestecul fascinant al caracterului sau, amestecul dintre teluric si celest, dintre senzualitate si spiritualitate. In acest timp descompus pe care il traim, Gigi, prin subtextul poeziilor sale, isi pune si ne pune trei intrebari fundamentale: De unde venim? Cine suntem? Unde ne ducem?”, a declarat Ludmila Patlanjoglu, critic de teatru, presedinte onorific AICT – Teatrologie.
„Aceste franturi de poeme si desene sunt de fapt dansuri. Am invatat de la Ruxandra Racovita ca dansurile sunt si desen sau linie pura. intotdeauna m-au fascinat liniile. Fie ca acestea sunt trasate cu corpul, fie ca le trasezi pe hartie, fie ca le trasezi cu mintea, cu inima, cu creierul. Textele din carte sunt texte de spus, pentru ca sunt gandite silabic, pentru a putea fi spuse, pentru a putea fi dansate. Ele sunt subtext exprimat in aceasta seara de dans-actorii mei.”
Dansatorii Gigi Caciuleanu Romanian Dance Company, care au recitat si ilustrat prin dans cateva dintre poeziile volumului, au fost: Alex Calin, Ioana Macarie, Ana Visan, Adi Nour, Razvan Stoian, Arcadie Rusu, Lari Georgescu si Lelia Marcu Vladu.
.
|