Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
MNLR Iași: 2013 – 2017, schimbare de rang
(Literatură)
• patru puncte muzeale noi • 100 expozitii temporare • FILIT • Editura Muzeelor Literare (70 de titluri) • trei librarii • 84% mai multi vizitatori • 91 rezidenti (cel mai mare sistem de rezidente din Europa de Est) •1.000 voluntari implicati in proiecte • obtinerea rangului de muzeu national • vizibilitate internationala.
 
Timp de 4 ani, Muzeul National al Literaturii Romane Iasi a trecut printr-un amplu proces de revitalizare si modernizare. Transformarile din mandatul 2013-2017 au deschis muzeele literare catre comunitate prin oferte culturale bogate si diversificate, iar institutia s-a repozitionat ca fiind dinamica si adaptata campului cultural contemporan.
Un mare succes inregistrat de institutie a fost obtinerea rangului muzeu de importanta nationala, fapt ce a declansat noi energii in dezvoltarea activitatii muzeale, noi oportunitati in stabilirea unor parteneriate cu institutii culturale si retele muzeale/profesionale internationale. 

O alta reusita a MNLR Iasi este infiintarea a patru puncte muzeale dedicate scriitorilor ieseni Cezar Petrescu (Cotnari), Dimitrie Anghel (Miroslava), Ionel Teodoreanu (Golaiesti/Medeleni) si G. Ibraileanu (Targu Frumos).

In vederea valorificarii creative a patrimoniului, a fost infiintata in anul 2013 Editura Muzeelor Literare. Editura a adunat in portofoliul sau peste 70 de titluri, prezentate la numeroase targuri de carte nationale si internationale (Istanbul, Londra, Torino, Paris, Bologna, Bucuresti). Pe langa opere ale scriitorilor clasici romani, patroni ai muzeelor literare, editura a publicat numeroase traduceri in limbi straine ale clasicilor romani: bulgara, catalana, franceza, italiana, maghiara, neerlandeza, spaniola, polona. Tot la Editura Muzeelor Literare apare si revista „Dacia literara”, intr-un nou concept editorial, fiind prezentata in tara si in strainatate. 

Diversificarea ofertei culturale a reprezentat o alta linie de actiune urmata de MNLR Iasi in perioada 2013-2017. Au fost organizate evenimente si programe culturale, care au pus intr-o lumina noua muzeele literare iesene si s-au bucurat de participarea a mii de persoane: „Scoala de bune maniere literare”, „Sotron. Targ de carti, jocuri si distractii”, „Cirese la Bojdeuca”, „Street Delivery Iasi”, programe consistente de pedagogie muzeala. O mentiune speciala merita Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), „cel mai important festival literar din Europa de Est“ (El Pais), eveniment literar de anvergura care a pus orasul Iasi pe harta culturala internationala. FILIT a ajuns la editia a IV-a in 2016, dintre care doua editii s-au desfasurat sub Patronajul Comisiei Europene.

Muzeele literare iesene au venit in intampinarea publicului cu suveniruri muzeale diversificate si cu carti prin deschiderea a trei librarii specializate: „Libraria de la Bojdeuca”, dedicata cartilor pentru copii, „Libraria din Casa Pogor”, destinata cartilor de istorie si critica literara, eseului si memorialisticii si Libraria de Poezie de la Muzeul „Mihai Eminescu”.

Valorificarea patrimoniului MNLR Iasi s-a realizat punand accentul pe creativitate, modernitate si dialog sustinut cu publicul. Astfel, colectiile de baza ale muzeelor literare iesene au fost innoite, numarul de expozitii temporare a crescut semnificativ, ajungand la cifra de 100. Acestea au intrat intr-un circuit itinerant in orase din Romania (Bucuresti, Cluj, Braila, Suceava, Botosani), dar si in orase ale Europei precum Atena, Istanbul, Paris, Alicante, Lyon, Frontignan, Castellón de la Plana sau Venetia.

MNLR Iasi a gazduit in premiera pentru orasul Iasi expozitii - eveniment precum expozitia de gravuri Rembrandt sau expozitia de grafica dedicata celor 100 de ani de la nasterea curentului dadaist, ce contine piese originale de Pablo Picasso, Henri Matisse, Hans Arp si André Masson.

MNLR Iasi a incurajat cercetarea si a sprijinit creatia culturala contemporana prin lansarea programului de „Burse si rezidente de cercetare stiintifica privind istoria si viata culturala a Iasiului”, a rezidentelor FILIT pentru traducatori straini si autori romani, precum si a atelierelor FILIT de traducere. Pana in prezent, 91 bursieri si rezidenti au beneficiat de acestea, devenind astfel cea mai mare retea de rezidente din estul Europei.

In perioada 2013-2017, numarul de vizitatori ai muzeelor literare iesene a crescut cu 84% fata de perioada 2009-2012. Acest fapt a fost determinat de procesul continuu de revitalizare, de diversificare a ofertei culturale, precum si de masuri ca intrarea libera in prima duminica a fiecarei luni. Masurile implementate au condus la cresterea semnificativa a veniturilor proprii.
In vederea diversificarii tipurilor de participanti si deschiderii institutiei catre societate, au fost implicati aprox. 1.000 de voluntari  in activitatile si evenimentele muzeelor. 
Dezvoltarea cooperarii culturale a insemnat zeci de parteneriate cu actori locali, nationali, precum si o politica internationala sustinuta, fapt care a condus la schimburi de experienta, participarea personalului MNLR Iasi la evenimente si ateliere de formare profesionala nationale si internationale. 

Un alt lucru realizat a fost contractul colectiv de munca, pentru prima oara in istoria institutiei.
La nivel adminsitrativ, cladirile si spatiile muzeale au beneficiat de imbunatatiri, cum ar fi refacerea completa si consolidarea acoperisului cladirii Muzeului „Mihai Eminescu”, renovarea spatiilor interioare si exterioare ale Muzeului „G. Topirceanu”, transformarea cladirii din curtea muzeului „Ion Creanga” in spatiu de expozitii temporare etc.  O alta realizare o reprezinta intabularea terenurilor si caselor memoriale.

Improspatarea ofertei culturale, anvergura proiectelor si spiritul european au condus la recunoastere internationala in publicatii precum Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Freitag, Deutschlandradio Kultur (Germania), El Pais (Spania), Le Monde, Courrier International (Franta), Corriere della Sera, Diario di Pensieri Persi  (Italia), Roemenië Magazine (Olanda), Vestnic Literature (Bulgaria) etc.

Dan Lungu, managerul MNLR Iasi in perioada 2013-2017, a declarat: „A fost o onoare ca timp de patru ani sa fiu in slujba clasicilor literaturii, sa sprijin cultura vie si sa contribui la promovarea imaginii Iasiului la nivel national si international. Multumesc tuturor celor care au facut posbil acest lucru, multumesc echipei care mi-a fost alaturi!”.

Mai multe detalii despre activitatea si evolutia institutiei se pot urmari pe pagina de Facebook si pe site.
mnlr
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate