Revista americana ”Time” il alege pe Adolf Hitler omul anului.
15 martie. Trupele germane cotropesc Cehoslovacia, iar in Romania se decreteaza mobilizare generala. Pe intreg teritoriul tarii au loc manifestatii in sprijinul Cehoslovaciei.
Evenimentele se indreapta rapid si clar spre razboi.
Un medic chirurg ardelean, mare colectionar, isi proiecteaza speranta linistii si echilibrului spre Ungaria.
August. Cu doar cateva zile inainte ca Germania sa invadeze Polonia, doctorul paraseste Ardealul si pleaca spre Budapesta. In bagaje ambalase cu grija o remarcabila opera de arta, semnata de Theodor Aman.
1943-1946
O perioada, norocul e de partea sa. Lucreaza ca medic chirurg intr-un mare spital din Budapesta, pana in 1946.
In aceasta perioada se bucura de ajutorul unui tanar medic maghiar, care ii devine si asistent in operatii.
Vremuri grele. Inflatie uriasa, iar banii nu mai au nicio valoare. Dupa ani de serviciu, doctorul colectionar isi plateste asistentul daruindu-i superba pictura, adusa din Romania. ”Orientala” lui Theodor Aman capata astfel cetatenie maghiara.
Ce a urmat?
Medicul ungur pastreaza opera cu respect si admiratie, iar dupa ani de zile o restaureaza (in 1998) sub atenta coordonare si implicare a expertului Ferenc Czakó, de la muzeul Janus Pannonius.
Cu ”Doctorul” avea sa piarda definitiv legatura.
In 2009, la 99 de ani, medicul maghiar se va stinge si el.
15 martie 2017
Dupa 78 de ani, din proprie convingere, dar si la indemnul unor importanti istorici de arta, urmasii hotarasc ca acestei superbe opere de arta sa-i fie acordata sansa de a reveni in Romania. Si iat-o repatriata. La Artmark.
Licitatia de Primavara din 29 martie 2017, ora 19:30, Athénée Palace Hilton Bucuresti, va oferi oare ”Orientalei” lui Aman (90.000 – 160.000 €) sansa de a ramane in tara pentru totdeauna?
.
|