Pe baza rezultatelor obtinute, proiectele pot fi sustinute trei ani, cu bugete similare in fiecare an.
79 de proiecte au fost inscrise la Fondul IKEA pentru Mediul Urban, pe urmatoarele arii: protejarea resurselor naturale, educatie si constientizare, prevenirea si adaptarea la efectele schimbarilor climatice.
Proiectele selectate au trecut prin patru etape de selectie: preselectia proiectelor ce a avut la baza criterii de eligibilitate, selectia realizata in doua valuri de catre un juriu independent si interviuri cu aplicantii de pe lista scurta de opt de proiecte finaliste.
Din juriu au facut parte: Dana Dobrescu, Communications Manager Unilever South Central Europe; Diana Culescu, Presedinte Asociatia Peisagistilor din Romania; Florin Stoican, Manager Sustenabilitate & Conformitate IRI Forest Management; Mircea Ilie, Sustainability Leader IKEA Romania; Oana Bitan, Ofiter Administrativ si Financiar Ambasada Suediei; Vera Marin, Presedinte Asociatia pentru Tranzitie Urbana; Theodor Nica, Manager Comunicare si Design Interior IKEA Romania.
Cele sase proiecte castigatoare sunt:
Proiect: Acoperisul Verde /Asociatia Cartier Aviatiei. In cartierul Aviatiei va fi construit primul acoperis verde din tara pe un bloc de locuinte colective, ca o alternativa de a recupera ecologic si tehnic plafoanele de beton ale vechilor blocuri comuniste. Experienta va continua in anii urmatori pe alte blocuri, iar echipa proiectului va crea un manual de bune practici, care va putea fi folosit de autoritatile locale, dezvoltatori si proprietari.
Proiect: Centrul pentru Agricultura si Regenerare Urbana / Institutul de Cercetare in Permacultura din Romania. Orasul Bucuresti poate da tonul in ecologie aplicata, agricultura urbana practicata cu respect pentru natura (regenerativa). Echipa proiectului propune o ferma urbana demonstrativa in comunitate, o gradina urbana comunitara organizata dupa modelul „plot share”, un centru de cercetare, promovare si instruire in agricultura urbana regenerativa si o zona de colectare si compostare a resurselor biodegradabile (tocatura de lemn, iarba cosita, resturi vegetale etc).
Proiect: Green Floreasca / Grup de Initiativa Civica Floreasca. Grupul de Initiativa Civica Floreasca deschide apetitul locuitorilor din cartier pentru solutii de eficienta energetica. Vor monta pe un bloc panouri solare, iar locuitorii cartierului Floreasca vor invata sa reduca emisiile de CO2 atat pentru locuinte, cat si pentru partile comune ale blocului in care locuiesc, in sesiuni de training-uri si workshop-uri.
Proiect: Gradina cu Oameni / Grupul de Initiativa Civica Cismigiu
Gradina cu Oameni va fi o platforma locala care pune in legatura specialisti din domeniile asociate ecologiei, locuitorii din zona, vizitatori si autoritati locale. In paralel cu platforma creata, se vor organiza actiuni care pun accent pe dezechilibrul ecosistemului Gradinii Cismigiu, iar un ghid de interventie va fi scris pentru a ajuta si alte zone urbane cu probleme similare.
Proiect: Liliecii din mediul urban / Asociatia Wilderness Research and Conservation
Populatiile de lilieci pot fi folosite drept pradator natural al insectelor daunatoare. Existenta lor in mediul urban ajuta la utilizarea de cantitati reduse de insecticide, care au un grad de toxicitate ridicat, atat pentru oameni, cat si pentru mediu. Cu acest proiect, echipa asociatiei va creste gradul de conservare al speciilor de lilieci din mediul urban si suburban (Bucuresti si Ilfov).
Proiect: Motivati sa Reciclam! / Fundatia Motivation Romania
Echipa Fundatiei Motivation va construi un atelier-scoala de reciclare a deseurilor din plastic, care reduce risipirea plasticului in comunitatea din Bragadiru. Plasticul colectat va fi reciclat si transformat in obiecte utile persoanelor cu dificultati motorii. Mai mult, obiectele produse vor fi vandute pentru a sustine activitatea Fundatiei.
„Proiectele depuse ne-au depasit asteptarile, prin temele abordate, calitate si modelele de implementare propuse, iar decizia finala a fost foarte dificila. Este de ajuns sa spun ca dintre cele aproape 80 de aplicatii, au trecut in etapa a doua de jurizare 30, desi tinta noastra initiala a fost de 15. In final, in loc de 3-5 proiecte finantate, vom avea 6. Am fost foarte placut impresionati de hotararea echipelor de a-si pune in aplicare proiectele, dovedita prin resursele aditionale, complementare finantarii din Fond, pe care le aduc. Multe dintre ele au si o componenta de cercetare, iar rezultatele se anunta foarte interesante din punctul de vedere al replicarii acestor proiecte si in alte comunitati, fiindca mixul de solutii pe care le propun este ceva nou pentru zona Bucurestiului, iar solutiile definitive se vor cristaliza in ghiduri de bune practici”, a declarat Mircea Ilie, Sustainability Leader Magazinul IKEA Bucuresti.
Fondul IKEA pentru Mediul Urban este finantat de IKEA Romania si gestionat de catre Fundatia Comunitara Bucuresti.
IKEA Romania
IKEA este o companie de retail mobilier si decoratiuni, de origine suedeza, fondata in 1943 de Ingvar Kamprad. Marca IKEA a fost inregistrata in 1943, in Suedia. in august 2016, IKEA Group detinea si opera 340 de magazine in 28 de tari sau teritorii, sub acord de franciza cu Inter IKEA Systems B.V. In timp ce alte peste 40 de magazine IKEA erau francize detinute de alte companii decat IKEA Group. Magazinul IKEA din Zona Comerciala Baneasa a fost al 253-lea deschis in a 35-a tara, pe 21 martie 2007. Pana in luna martie 2010 a fost operat in sistem de franciza locala, iar dupa aceea IKEA Romania a devenit parte din IKEA Group. Detalii pe www.IKEA.ro.
Viziunea IKEA: Sa cream o viata de zi cu zi mai buna pentru cat mai multi oameni.
Misiunea IKEA: Sa oferim o gama larga de produse de mobilier, accesorii si decoratiuni pentru casa - functionale si cu un design de calitate, la preturi atat de scazute incat cei mai multi oameni sa si le poata permite.
Fundatia Comunitara Bucuresti este specialistul in filantropie locala care colecteaza fonduri de la afaceri locale si donatori individuali pentru a finanta initiative in comunitati. Din 2011, organizatia a finantat peste 180 de proiecte ale comunitatilor din Bucuresti si Ilfov cu mai mult de 2 milioane de lei. Fundatia Comunitara Bucuresti este parte dintr-o miscare nationala, alaturi de alte 15 fundatii comunitare din tara. Pentru mai multe detalii, vizitati www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.
.
|