Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
10 ani de cultura, într-o carte-eveniment, „ Bulgaria & Romania – 10 ani în Uniunea Europeană”
(Literatură)
La inceput de decembrie a iesit din tipografie o carte-eveniment. „Bulgaria & Romania – 10 years in the European Union / Bulgaria & Romania – 10 ani in Uniunea Europeana”, o initiativa Timisoara 2021 si Plovdiv 2019.
Pe 19 decembrie, volumul a fost lansat la Sofia, in cadrul unui eveniment amplu al Asociatiei Plovdiv 2019, iar pe 20 decembrie, intr-o zi cu o semnificatie speciala pentru orasul de pe Bega, volumul a fost lansat si la Timisoara.

„Doua capitale europene ale culturii – Plovdiv 2019 si Timisoara 2021 – si-au unit fortele intr-un volum colectiv pentru a sublinia bogatia si diversitatea comune Europei, cu particularitatile lor specifice, si a da glas artistilor si oamenilor de cultura ai acestor locuri in contextul unei Europe greu incercate. Doua tari sarbatoresc, in 2017, zece ani de la intrarea in constructia europeana, cu tumultuoase schimbari si reforme, esecuri si realizari.
Antologia este departe de a se constitui intr-un raport exhaustiv sau intr-o istorie clasica a unui deceniu de viata culturala a unui stat membru al UE: putem mai degraba sa vorbim despre 10+10 perspective subiective propuse de catre cele doua entitati – Plovdiv 2019 si Timisoara 2021 – care si-au asumat calatoria crearii celor doua Capitale Europene ale Culturii si a mostenirii pentru o Europa libera, mai integrata si mai stabila. Volumul este, prin urmare, un tribut adus tuturor acelora care au contribuit la aceasta libertate”
, crede Simona Neumann, director executiv al Asociatiei Timisoara – Capitala Culturala Europeana.
 
Editata in limbile romana, bulgara si engleza, intr-o formula grafica deosebita (format tiparit si digital), antologia le propune cititorilor o suma de perspective diferite asupra ultimului deceniu, 10 din Bulgaria si 10 din Romania, o privire de ansamblu asupra modului in care cele doua tari au traversat primul deceniu al integrarii in Uniunea Europeana. Coordonatorii antologiei sunt managerul cultural Oana Boca Stanescu, colaborator al Asociatiei Timisoara – Capitala Culturala Europeana, pentru sectiunea care se refera la Romania, si Victor Yankov, director adjunct al Plovdiv 2019, pentru Bulgaria.
 
Cititorii vor regasi in volum analize dedicate filmului, artelor vizuale, arhitecturii, designului, literaturii, mediei, publishing-ului de carte, fotografiei si teatrului, prefatate de doua ample materiale introductive menite sa aseze datele in context.
 
Cei 10+10 autori reusesc sa aduca in prim-plan analize variate asupra unor domenii despre care s-a scris mult in ultimul deceniu: de la perspective panoramice cu privire la un anumit domeniu al vietii culturale pana la marturii subiective si povesti de nisa, dar care, prin extrapolare, pot oferi date fidele cu privire la un anumit domeniu al vietii culturale din Bulgaria si Romania ultimului deceniu.
 
La realizarea acestui volum participa nume importante ale scenei culturale din Romania si Bulgaria – CINEMA: Mihai Fulger (Romania), Genoveva Dimitrova (Bulgaria), FOTOGRAFIE: Cosmin Bumbut (Romania), Liliana Karadzhova (Bulgaria), ARTE VIZUALE: Calin Dan (Romania), Luchezar Boyadjiev (Bulgaria), ARHITECTURA: Stefan Ghenciulescu (Romania), Aneta Vasileva (Bulgaria), DESIGN: Mihnea Ghildus (Romania), Lidia Manolova (Bulgaria), LITERATURA: Alex. Goldis (Romania), Vladimir Zarev (Bulgaria), MEDIA: Elena Stancu (Romania), Georgi Lozanov (Bulgaria), PUBLISHING DE CARTE: Calin Vlasie (Romania), Svetlozar Zhelev (Bulgaria), TEATRU: Iulia Popovici (Romania), Javor Gardev (Bulgaria) semneaza capitolele introductive ale volumului.
 
Un volum de interes, deopotriva, pentru studentii, teoriticienii si practicienii din sfera culturala, precum si pentru cei preocupati de studiile comparative referitoare la politici culturale, istorie recenta si management cultural.
 

coperta antologie



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate