Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 aprilie 2024
Recomandări
Creația românească, în prim-plan la Paris, la deschiderea Sezonului România-Franța
(Arte vizuale)
Deschiderea Sezonului Romania-Franta a avut loc ieri, 27 noiembrie, la Paris. Peste 400 de oficiali, personalitati ale mediului cultural, economic si politic au participat la evenimentele desfasurate pe tot parcursul zilei la Domul Invalizilor si Centrul Georges Pompidou.
Inaugurarea oficiala a avut loc in prezenta presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, si a presedintelui Frantei, Emmanuel Macron. Ministerul Afacerilor Externe, coordonator al Sezonului de parte romana, a fost reprezentat de secretarul de stat Maria Magdalena Grigore, ambasadorul Romaniei in Franta Luca Niculescu, comisarul general Andrei tarnea si delegatia oficiala. 

Primul eveniment de deschidere a fost dedicat celebrarii celor doua centenare: cel al crearii Romaniei moderne si cel al sfarsitului Primului Razboi Mondial. Evenimentul a avut loc la Domul Invalizilor, in prezenta presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis si a ministrului francez al apararii, Florence Parly. In prima parte, armata franceza a oficiat ceremonia militara de comemorare a soldatilor romani si francezi care au luptat in Primul Razboi Mondial. In cea de-a doua parte, Corul National de Camera „Madrigal - Marin Constantin” si Ansamblul Instrumental din Paris au interpretat „Requiem” de Gabriel Fauré, sub bagheta dirijorului franco-roman Christian Ciuca. Catedrala St. Louis des Invalides a gazduit astfel un concert in acelasi timp comemorativ, dar si simbolic pentru complementaritatea si profunzimea relatiei dintre Romania si Franta, pe care Sezonul le va valorifica in urmatoarele 8 luni. Cu aceasta ocazie, a fost lansat timbrul comun, realizat de Romfilatelia si Groupe La Post, cu efigia Generalului Berthelot, cel care a contribuit semnificativ la parcursul militar al Romaniei in Marele Razboi. 

Inaugurarea oficiala a Sezonului Romania-Franta a avut loc in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si presedintelui Emmanuel Macron, la Centrul Georges Pompidou. Oficialii au vizitat expozitiile din cadrul „Sezonului Romaniei la Centrul Pompidou” si au sustinut alocutiunile de deschidere in cladirea devenita un reper absolut al artei moderne si contemporane la nivel mondial. Cei doi au subliniat importanta deosebita a acestui proiect bilateral de diplomatie publica si culturala atat pentru cele doua societati, cat si pentru promovarea valorilor europene comune. De asemenea, si-au exprimat increderea in potentialul Sezonului de a deveni un catalizator pentru cuplul franco-roman intr-un nou Centenar.

5

Timp de 6 luni, „Sezonul Romaniei la Centrul Pompidou” va pune in evidenta, prin operele prezentate, un extraordinar laborator de creativitate artistica, in egala masura intim si profund. Prin cateva figuri fondatoare ale modernitatii artistice si avangardelor, muzeul va dezvalui bogatia istoriei in expozitii, instalatii si parcursuri tematice. Atelierul Brancusi este unul dintre spatiile principale ale Sezonului cu o instalatie a lui Mihai Olos (1940 – 2015). O expozitie inedita va prezenta dialogul creat intre Matisse si Pallady in jurul „Bluzei romanesti”, iar peste 50 de opere ale lui Andrei Cadere (1934 – 1978) vor fi expuse in colectiile permanente. In paralel, parcursul Ponctuations va fi marcat de opere ale lui Mircea Cantor, Victor Man, Bratescu, Brudascu sau Grigorescu. Spatiul Focus va gazdui „Héros-Limite”, o prezentare a operelor lui Gherasim Luca (1919 – 1994), iar Galerie Zéro va prezenta un alt dialog, de data aceasta intre Ciprian Muresan si Serban Savu. In continuare, vizitatorii vor descoperi o instalatie semnata Adrian Ghenie, ale carui opere au revolutionat scena artei contemporane la nivel mondial. In primavara anului 2019, vor fi inaugurate alte doua expozitii Ciprian Muresan si Serban Savu la Atelierul Brancusi, dar si monografia operei lui Isidore Isou (1925 – 2007). Publicul larg va putea vizita „Sezonul Romaniei la Centrul Pompidou” incepand cu 28 noiembrie 2018.
Pentru mai multe informatii, puteti accesa: www.sezonulromaniafranta.ro

1

Sezonul Romania-Franta 2019 este organizat de urmatoarele institutii:
Din partea Romaniei: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetarii si Inovarii, Ministerul Educatiei, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ambasada Romaniei in Franta si Institutul Cultural Roman.
Comisar general: Andrei Tarnea
Din partea Frantei: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa si Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei si Finantelor, Ministerului Educatiei Nationale, Ministerului pentru invatamant Superior, Cercetare si Inovare, Ministerului Tranzitiei Ecologice si Solidaritatii, Ministerului Sportului, al Ambasadei Frantei in Romania, al retelei filialelor Institutului Francez din Romania si al Aliantelor franceze.
Comisar general: Jean-Jacques Garnier

2

SEZONUL ROMANIEI LA CENTRUL POMPIDOU

Expozitiile inaugurate pe 27 noiembrie 2018


MATISSE-PALLADY „in jurul bluzei romanesti”, doi artisti sub cenzura

Prieteni de multa vreme, inca din timpul formarii lor in atelierul lui Gustave Moreau, Matisse si Pallady au pastrat legatura si au continuat sa isi scrie de-a lungul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pana la reintoarcerea in tara a artistului roman pentru a-si organiza expozitia retroactiva la Ateneul roman (2 – 30 mai 1940). Pallady nu va mai putea obtine viza de iesire din tara. Matisse il incurajeaza sa reziste si sa continue sa lucreze, iar in aceasta perioada picteaza „La Blouse roumaine” (Bluza romaneasca) si „La Dormeuse” (Visul).
Matisse ii trimite lui Pallady schitele reprezentand diversele etape ale realizarii picturii sale, ca si portretele pe care i le face prietenului sau roman. La randul sau, Pallady realizeaza un portret al lui Matisse, mai multe autoportrete si picturi, urmand sfatul prietenului sau francez. Expozitia va prezenta, deci, operele ambilor artisti prieteni realizate in aceasta perioada, scrisorile ilustrate, pastrate in arhivele Matisse, ca si la Biblioteca Nationala a Romaniei si, nu in ultimul rand, fotografii reprezentand demersul lui Matisse.
Curator Doina Lemny (muzeograf-cercetator la Muzeul National de Arta Moderna)

MIHAI OLOS - ATELIER BRANCUSI

In colaborare cu Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), Bucuresti.
Creator prolific, sculptor, pictor, desenator neobosit, arhitect vizionar, poet  si artist carismatic, Mihai Olos (1940 – 2015) ramane una dintre figurile remarcabile din cea de-a doua jumatate a secolului al XX-lea. Asimiland mostenirea lasata de Brancusi, va sti sa conceapa un univers al unor forme si concepte ce comprima logica imuabila a elementelor traditionale specifice spatiului din regiunea sa natala, Maramures, si o proiecteaza in constructii moderne, ce integreaza lectia constructivista si cinetica. Structura esentiala a vocabularului sau, modulul geometric complex devine semn incarcat de o matrice universala, inmultita la infinit si capabila sa inglobeze lumea inconjuratoare intr-un veritabil „Olospolis”. Printr-o intreaga instalatie dedicata, aceasta expozitie revine asupra energiilor pline de forta continute in formele si semnele esentiale, intr-un mod savant concepute de un artist complet.
Curatori Doina Lemny (muzeograf-cercetator la Muzeul National de Arta moderna), Mica Gherghescu (Consilier servicii de cercetare, Biblioteca Kandinsky) si Calin Dan (Director MNAC, Bucuresti).

ANDREI CADERE - PAS CU PAS

O expozitie cu un caracter inedit ce sugereaza personalitatea lui Andrei Cadere (1934-1978). Proiectul acestui artist nomad invita la o plimbare printre colectii. Roman, nascut la Varsovia, Cadere se va stabili in 1967 la Paris, unde va avea o intalnire importanta cu Isidore Isou, urmata de cea cu avangarda pariziana a momentului (Le Gac, Boltanski, Sarkis…). In 1972, elaboreaza prima sa Bara din lemn rotunjit, baston de pelerin, pictat in culori vii, dupa o combinatie minimalista unica, pe care il poarta cu sine peste tot in peregrinarile sale, inventand, in trecere, un nou tip de expozitie si de interventie artistica. Operele lui Cadere vor fi dispersate in parcursul permanent al colectiilor, discrete, dar omniprezente.
Curator Frédéric Paul (Muzeograf la Muzeul National de Arta Moderna)

GHERASIM LUCA - HÉROS-LIMITE

Nascut in Romania, intr-un mediu evreiesc, Gherasim Luca (1919-1994) intra in contact cu limba germana si cea franceza in anii 30. Il intalneste pe Victor Brauner, care il apropie de suprarealisti. Paraseste definitiv Romania pentru a se stabili la Paris, in 1952, unde traieste cu statutul precar de apatrid. Gherasim Luca este considerat unul dintre cei mai mari poeti ai secolului al XX-lea, dar creeaza si o opera plastica, mai ales prin seria Cubomanii, creatii regandite prin deconstruirea operelor majore din istoria artei (Holbein, Piero della Francesca, Zurbaran, Ingres…).
Curator Mica Gherghescu (Consilier servicii de cercetare, Biblioteca Kandinsky)

CIPRIAN MURESAN SI SERBAN SAVU - L' ENTRETIEN INFINI

Ciprian Muresan (nascut in 1977) si Serban Savu (nascut in 1978) si-au terminat studiile in 2001 la Universitatea de Arta si Design Cluj. Ii leaga o prietenie solida si inca impart in Cluj acelasi atelier. De altfel, in ciuda aparentelor, operele lor prezinta multe puncte comune. Primul tinde sa compileze istoria artei intr-un indescifrabil palimpsest. Cel de-al doilea surprinde prin sursele sale de inspiratie care se intrepatrund de la realismul socialist pana la pictura religioasa. Amandoi scruteaza mediul in care traiesc zi de zi cu o precizie de astronom. Prezentarea lor impreuna va arunca o lumina asupra contrastelor si afinitatilor lor.
Curator Frédéric Paul (Muzeograf la Muzeul National de Arta Moderna)

ADRIAN GHENIE - THE DARWIN ROOM, 2013-2014

Figura majora a scolii de la Cluj, Adrian Ghenie (nascut in 1977) este pictor si arheolog al picturii. Sursele sale de inspiratie sunt marea istorie a artei, dar si istoria recenta, pe ai carei funesti protagonisti, precum Hitler si Ceausescu, ii pune in scena alaturi de mari figuri intelectuale, asa cum sunt Freud si Darwin. Muzeului National de Arta Moderna i-a fost donat in 2014 un important tablou semnat de Ghenie (Pie Fight Interior 11, 2014), extrem de reprezentativ pentru stilul sau expresionist si pentru tehnica sa sofisticata, caracterizata de colaje, suprapuneri si glisarea culorii. Artistul ofera astazi o instalatie ce pleaca de la tabloul lui Rembrandt expus la Louvre: „Filosof meditand”, 1632. Cele doua opere vor intra si ramane intr-un vesnic dialog la Centre Pompidou.
Curator Bernard Blistène (Director Muzeul National de Arta Moderna)
 
PONCTOATIONS
Colectiile Muzeului sunt strabatute si impregnate de prezenta romaneasca: Brancusi, Tzara, Brauner, Lotar, Herold, sau Janco. Dar si artistii contemporani au imbogatit recent aceasta panorama: Mircea Cantor, Adrian Ghenie, Victor Man, Ciprian Muresan, dintre cei din generatia tanara, ca si Bratescu, Brudascu, Grigorescu, din generatiile mai vechi, daca e sa enumeram doar cateva nume. Expunerea permanenta a acestor colectii reflecta prezenta lor determinata.
Curator Nicolas Liucci-Goutnikov  (Muzeograf la Muzeul National de Arta Moderna)

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate