Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 mai 2020
Recomandări
Debut de succes al turneului în SUA al Orchestrei Naţionale Simfonice a României, dirijor Cristian Măcelaru
(Muzică)
Primul concert al turneului pe care Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei il sustine in Statele Unite ale Americii, sub bagheta dirijorului Cristian Macelaru s-a bucurat de un succes fulminant. Aceste a avut loc in spectaculoasa Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida.
Intr-o sala in care doar in luna februarie vor concerta orchestre precum Israel Philarmonic si respectiv Chicago Symphony Orchestra, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei a ridicat in picioare un public care i-a rasplatit cu urale pentru exceptionala lor performanta artistica. Desi aflat la al patrulea concert in cariera in aceasta sala, dirijorul Cristian Macelaru declara fericit la capatul acestui concert, ca reactia entuziasta a publicului la performanta orchestrei a fost una cu adevarat foarte rar intalnita.

Ovatiile in picioare ale publicului s-au petrecut dupa fiecare piesa din program, cei peste 1500 de spectatori fiind entuziasmati de forta degajata de actul dirijoral si interpretativ al artistilor romani.

“Sunt de fiecare data impresionat de energia artistica a acestor tineri muzicieni, care dau absolut totul si ma inspira si pe mine sa fac la fel. imi doresc multe colaborari viitoare alaturi de ei.”
declara dirijorul Cristian Macelaru.
  
nsor_palm beach_12_foto_virgil oprina_2019_01_06
NSOR Palm Beach Foto Virgil Oprina

Turneul din Statele Unite are in program sapte concerte, urmatoarele fiind programate in Florida pe 7 si 8 ianuarie, la Fort Myers si Gainesville, punctul culminant fiind pe 11 si 12 ianuarie la Lincoln Center din New York, unde invitat special va fi marele trompetist Wynton Marsalis. Turneul se va incheia in Detroit si New Jersey pe 13 si 16 ianuarie.    

Concertele il au ca dirijor pe Cristian Macelaru, avand in program Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru violoncel si orchestra de Dvorak, solist Andrei Ionita, suita din Der Rosenkavalier de Richard Strauss si Bolero de Ravel, cu exceptia celor de la New York, care il vor avea ca protagonist pe celebrul trompetist Wynton Marsalis si vor avea in program lucrarea The Jungle, compusa chiar de celebrul trompetist. In data de 15 ianuarie, ansamblul Violoncelissimo condus de Marin Cazacu va sustine un concert extraordinar cu ocazia Zilei Culturii Nationale la Washington.

Pentru prima oara, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei, o adevarata selectionata formata din cei mai valorosi membri ai generatiilor de absolventi ai Orchestrelor Nationale de Tineret, a primit invitatia de a efectua la inceputul anului 2019 un turneu in premiera in Statele Unite ale Americii, avandu-l la pupitru pe Cristian Macelaru, un dirijor roman aflat in plina ascensiune internationala, cu o bogata activitate concertistica pe scenele lumii.

Orchestrele Nationale de Tineret reprezinta cel mai important program muzical national dedicat muzicii clasice creat in 2008 de violoncelistul si profesorul Marin Cazacu, care prin orchestrele sale componente, din care cea mai cunoscuta este Orchestra Romana de Tineret, desfasoara o notabila activitate concertistica atat in tara cat si peste hotare, ajungand pe cele mai importante scene din spatiul european precum si din Asia.
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei se infatiseaza astazi publicului ca un loc de intalnire pentru cei mai valorosi membri din toate generatiile Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, care prin mentalitatea lor profesionala si inalta tinuta artistica dublata de o considerabila experienta internationala, vor reusi sa-si asume rolul de ambasadori ai culturii romane peste ocean.

6 ianuarie – Kravis Center for the Performing Arts, West Palm Beach, Florida
7 ianuarie – Barbara B. Mann Performing Arts Hall, Fort Myers, Florida
8 ianuarie – Phillips Center for the Performing Arts, University of Florida, Gainesville, Florida
11 ianuarie – Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York
12 ianuarie – Rose Theater, Jazz at Lincoln Center, New York
13 ianuarie – Michigan State University Wharton Center for Performing Arts, East Lansing, Michigan
16 ianuarie – State Theatre New Jersey, New Brunswick, New Jersey

15 ianuarie – Violoncellissimo – Concert extraordinar de Ziua Culturii Nationale la Washington

Organizator: Centrul National de Arta „Tinerimea Romana” in colaborare cu Primo Artists, cu sprijinul: Institutul Cultural Roman din New York

nsor_palm beach_5_foto_virgil oprina_2019_01_06

NSOR Palm Beach Foto Virgil Oprina


Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei
Infiintarea Orchestrei Nationale Simfonice a Romaniei a reprezentat o incununare a programului Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, membrii sai fiind la ora actuala posesori ai unei bogate experiente de concert, in marea lor majoritate trecand prin toate etapele de pregatire, incepand de la 14 ani cu Orchestra Junior, continuand cu Romanian Simfonietta si binecunoscuta Orchestra Romana de Tineret.
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei are deja o bogata activitate concertistica, sustinand concerte in tara la Bucuresti, Cluj si Timisoara si in spatiul european la Ruse, Linz, Salzburg, Chisinau, Geneva, Paris, Lyon, Rouen, Nantes si Bruxelles, acumuland o bogata experienta nu doar in interpretarea repertoriului clasic, ci si in alte stiluri muzicale, precum pop, rock-simfonic, jazz sau muzica de film, colaborand cu nume de prima marime ale scenelor internationale precum Pinchas Zukerman, Cristian Macelaru, David Garrett, Sarah Chang, Cristian Mandeal sau Vladimir Cosma.
De asemenea, in nu foarte lunga sa existenta, Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei a reusit performanta de a se afla in topul preferintelor unor artisti de renume international si a unor importante case de discuri, fiind deja prezenta pe doua proiecte discografice, respectiv cu un dublu CD alaturi de celebrul Vladimir Cosma in dubla postura de compozitor si dirijor, la casa de discuri Larghetto si alaturi de celebrul percutionist Bogdan Bacanu si grupul de marimbafoane Wave, la casa de discuri Genuine, formula in care au sustinut si un numar de concerte electrizante la Bucuresti si Timisoara. Prezentele discografice continua, astfel ca in ultima parte a acestui an, celebra casa de discuri Sony va lansa un CD unde Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei dirijata de Cristian Mandeal va evolua alaturi de fenomenalul tanar percutionist Cristoph Sietzen.
Orchestra Nationala Simfonica a Romaniei se infatiseaza astazi publicului ca un loc de intalnire pentru cei mai valorosi membri din toate generatiile Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei, care prin mentalitatea lor profesionala si inalta tinuta artistica dublata de o considerabila experienta internationala, vor reusi sa-si asume rolul de ambasadori ai culturii romane peste ocean, intr-un proiect aflat sub semnul sarbatoririi Anului Centenar.

CRISTIAN  MACELARU

Cu o activitate dirijorala in plina ascensiune, Cristian Macelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generatiei sale. Si-a inceput cariera alaturi de Philadelphia Orchestra, in stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiasi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.

A studiat la Universitatea Rice cu Larry Rachleff si a obtinut diploma de master pentru dirijat. Avand si formatie de violonist, Cristian Macelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutand la Carnegie Hall cu aceeasi orchestra.

Si-a desavarsit formarea artistica urmand programe de perfectionare la Tanglewood Music Center, Aspen Music Festival, a studiat cu David Zinman, Murry Sidlin, Rafael Frühbeck de Burgos, Robert Spano, Oliver Knussen si Stefan Asbury. A fost dirijor rezident la Shepherd School of Music de pe langa Universitatea Rice si dirijor asistent al lui Larry Rachleff in cadrul Departamentului de Opera. Cristian Macelaru a fost invitat, sa dirijeze Orchestra Simfonica din Chicago pentru a-l inlocui pe Pierre Boulez.

Preocupat de formarea si sustinerea tinerilor muzicieni, Cristian Macelaru a pus bazele proiectului Crisalis Music. Cristian Macelaru colaboreaza in mod curent cu Orchestra Métropolitain din Montréal, Orchestrele Simfonice din Washington, Seattle, Toronto, Baltimore, cu orchestrele simfonice din Houston si Baltimore, Civic Orchestra din Chicago, Orchestra Philadelphia, Bayerischen Rundfunks Orchester, Concertgebouw Orchestra. De asemenea, Cristian Macelaru a debutat cu mult succes alaturi de Orchestra Simfonica din Gothenburg si New York Philharmonic Orchestra.

Cristian Macelaru este director muzical al Festivalului Cabrillo, iar incepand din stagiunea 2019/2020 va deveni dirijor sef al WDR Sinfonieorchester din Köln.

nsor_palm beach_22_foto_virgil oprina_2019_01_06
NSOR Palm Beach Foto Virgil Oprina

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate