Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 iunie 2020
Recomandări
Orchestra Română de Tineret condusă de concert-maestrul Rafael Butaru la Roma
(Muzică)
Orchestra Romana de Tineret revine pe afisele internationale in formula sa de camera, condusa de concertmaestrul si solistul ei Rafael Butaru cu un concert eveniment ce va avea loc la Roma, la Auditorium Santa Cecilia pe data de 5 mai. Aceasta manifestare este inclusa in seria concertelor ce marcheaza presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene.
Concertul va avea ca solisti muzicieni ce canta sau au fost membri ai orchestrei pe parcursul mai multor proiecte, respectiv Iulia Adriana Cazacu – vioara, Ioana Jijian – vioara, Mircea Lazar – vioara, Radu Dunca – vioara, Stefan Cazacu – violoncel.
   
Programul cuprinde lucrari celebre ale repertoriului universal, dar si piese romanesti, pentru a marca evenimentul caruia ii este dedicat, mai precis: Arcangelo Corelli – Sarabanda, Giga si Badinerie, Antonio Vivaldi – Concert pentru 4 viori in si minor, W.A. Mozart – Divertimento KV 136 in Re major,  Luigi Boccherini – Fandango, Giacomo Puccini – Crisantemi, Constantin Dimitrescu – Serenada romana pentru violoncel si orchestra si Dans taranesc pentru violoncel si orchestra, George Enescu  - Balada, Sabin Pautza – Dans din Maramures, Bela Bartok – Dansuri populare romanesti.
   
Marin Cazacu, directorul Centrului National de Arta „Tinerimea Romana” declara in pregatirea evenimentului: „Aceasta formula de orchestra de camera, infiintata mai recent in cadrul proiectului Orchestrele Nationale de Tineret ale Romaniei are acum ocazia de a concerta pe o scena emblematica a vietii muzicale europene, Auditorium Santa Cecilia din Roma, iar fiecare dintre tinerii care vor putea fi vazuti acum si in ipostaze solistice cu siguranta vor incanta publicul”

ORT_WEB_Foto_Virgil Oprina_PANA6248
foto Virgil Oprina

Organizator: Centrul National de Arta „Tinerimea Romana, Institutul Cultural Roman, Accademia di Romania, Ambasada Romaniei la Roma

Orchestra Romana de Tineret
   
Orchestra Romana de Tineret s-a format in anul 2008 la initiativa violoncelistului si profesorului Marin Cazacu, ca un program artistic dedicat formarii la cel mai inalt nivel profesional al tinerelor generatii de muzicieni sprijinit de Fundatia „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ si Lanto Communication. Din 2014, functioneaza sub egida Centrului National de Arta „Tinerimea Romana“. Acest proiect reuneste cei mai buni tineri muzicieni din Romania pentru o experienta artistica unica care are ca scop atingerea unui inalt nivel de performanta. Orchestra Romana de Tineret este considerata cea mai buna orchestra din tara din ultimii ani, care s-a remarcat in scurt timp si pe plan muzical international, apreciata de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.
De la inceput, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistica, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicala romaneasca. Prin perfomanta de a transforma fiecare concert intr-un eveniment memorabil, daruieste astfel tarii o orchestra de nivel international care impune un standard prin excelenta.
In prezent, proiectul „Orchestra Romana de Tineret – spirit enescian si traditie europeana“ implica diverse activitati de dezvoltare creativa. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor in orchestra, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, si cel mai important, de a cultiva placerea cantatului in ansamblu alaturi de dirijori,compozitori si solisti de renume international precum: Cristian Macelaru, Lawrence Foster, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Vladimir Cosma, Kristjan Järvi, Bogdan Bacanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ionita, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Nafornita, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko si Pinchas Zukerman.
   
Rezultatul – o orchestra unica, aclamata la concertele cu sala plina de la Ateneul Roman, Sala Radio, Festivalul International „George Enescu“ si pe scene intenationale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul de la Ravello si Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, „March Music Day“ de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Aix en Provence, Konzerthaus Berlin si Filarmonica din Berlin, Musikverein si Konzerthaus din Viena, Grande Salle Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, Sala Bozar din Bruxelles s.a..
   
Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federatiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret – EFNYO. in cadrul acestui organism international Orchestra Romana de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit sa asigure o cat mai buna circulatie a celor mai valorosi tineri muzicieni in cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.
Considerat un proiect artistic ajuns la maturitate, Orchestra Romana de Tineret isi continua calatoria in lumea muzicii de calitate si a recunoasterii internationale, fiind un ansamblu educat in spirit profesionist intr-un mediu artistic exceptional.

ORT_WEB_Foto_Virgil Oprina_PANA6255
foto Virgil Oprina

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate