Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 decembrie 2024
1857 • Se naste Joseph Conrad, (Józef Teodor Konrad Korzeniowski) scriitor britanic de origine poloneza (d. 1924)
1861 • Alexandru Ioan Cuza anunta ca „Înalta Poarta, precum si toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor
1948 • Se naste Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath
1967 • Chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inima din lume
Recomandări
Debutează Concursul Național de Artă “Imaginile lui Enescu”
(Fotografie)
Astazi se lanseaza apelul pentru inscrieri in Concursul National de Arta “Imaginile lui Enescu”, un proiect asociat Festivalului International “George Enescu” in cadrul editiei 2019 si adresat artistilor plastici romani. Conceptul concursului are ca punct central re-interpretarea creatiei enesciene intr-un alt limbaj artistic, propunandu-si sa mentina viu si proaspat dialogul despre opera lui George Enescu si, totodata, sa incurajeze abordarile ei multi-disciplinare.
Concursul este deschis pentru lucrari de grafica si pictura, invitatia de participare fiind adresata atat artistilor consacrati, cat si artistilor tineri, studenti sau proaspat absolventi ai universitatilor de arta din Romania. Concursul national de arta “Imaginile lui Enescu” se va derula in perioada 1 iulie - 1 septembrie 2019 si ii va provoca pe artisti sa transpuna in imagini plastice sase dintre creatiile semnate de George Enescu.

Piesele alese spre ilustrare pentru aceasta prima editie a concursului sunt: (1) ”Impresii din copilarie”, pentru vioara si pian, opus 28, (2) Uvertura ”Vox Maris”, (3) Suita nr. 3 pentru orchestra - „Sateasca”,  Op. 27, (4) Suita nr. 2 pentru pian in re major, (5) Suita nr. 3 pentru pian, opus 18 si (6) „Sapte cantece pe versuri de Clément Marot”, opus 15.

Concursul national de arta “Imaginile lui Enescu” este lansat printr-un parteneriat intre organizatorul Festivalului International “George Enescu” (Artexim) si Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Expo Arte, ca parte din seria programelor asociate editiei 2019 a Festivalului, si beneficiaza de sprijinul Uniunii Artistilor Plastici, al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, Universitatii Nationale de Arta si Design din Cluj-Napoca si Universitatii de Vest din Timisoara, implementarea proiectului fiind realizata cu sprijinul Proiectului Cultural Contemporanii.

”Concursul este un extraordinar dialog al artelor, la propriu, care am convingerea ca va scoate la lumina sensuri noi si bogate, pentru public, in primul rand. Iubitorii muzicii lui Enescu, critici si virtuozi deopotriva, au vorbit dintotdeauna despre uluitoarea plasticitate a creatiei enesciene. Cu atat mai mult, credem ca aceasta va avea un efect de accelerator de creativitate si asteptam cu nerabdare sa vedem pe simeze ecoul creatiei maestrului prin filtrul artistilor plastici romani”,
a spus Mihaela Paun, director Centrul Cultural Expo Arte. 

Intr-o prima etapa, lucrarile vor fi notate de un juriu specializat in arte vizuale, format din profesori din cadrul Universitatilor de Arta. In etapa a doua, lucrarile selectate vor fi evaluate de un juriu format din muzicieni apropiati de opera lui George Enescu.

Comisia de selectie va fi formata din: prof. univ. dr. Ioan Sbarciu, de la UAD Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vica Adorian, de la FAD Timisoara, prof. univ. dr. Eugen Al. Gustea, de la UNArte Bucuresti. Ei vor fi asistati de asist. univ. dr. Constantin Medeleanu, de la UNArte Bucuresti, lector univ. dr. Ioan Gherman, de la FAD Timisoara.

Din juriul de muzicieni vor face parte: violonistul Remus Azoitei, profesor la Royal Academy of Music, Gabriel Bebeselea - dirijorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Tiberiu Soare - dirijorul Operei Nationale, pianistul Josu de Solaun si violonistul Alexandru Tomescu.

Lucrarile selectate vor fi prezentate, in premiera, in perioada 16-22 septembrie, in ultima saptamana din cadrul editiei 2019 a Festivalului International “George Enescu”, intr-o expozitie dedicata, care va include si ceremonia de acordare a premiilor.

”Lucrarile plastice care vor ilustra operele lui George Enescu in cadrul concursului vor deschide o noua cale pentru audienta de a recepta creatiile acestuia. Totodata, multiplicam prilejurile pentru un public cat mai divers de a se intalni cu creatia enesciana, mentinand astfel activ un dialog relevant pe aceasta tema chiar si in afara salilor de concerte. Este un scop pe care l-am vizat cu toata varietatea de actiuni asociate editiei din acest an a Festivalului International George Enescu, diversificand, astfel, experienta festivaliera pentru public si extinzand interactiunea intre diversele forme de limbaj artistic pe tema operei enesciene.”,
spune Crenguta Rosu, directorul de comunicare a Festivalului.

Etapele Concursului national de arta ”Imaginile lui Enescu” vor fi:
01 iulie-15 august 2019: depunerea si validarea lucrarilor pentru selectie;
24 august-25 august 2019: selectia lucrarilor in concurs;
26 august-01 septembrie 2019: jurizarea lucrarilor selectate in concurs;
01 septembrie 2019: publicarea rezultatelor concursului.

In cadrul Concursului national de arta ”Imaginile lui Enescu” vor fi oferite cinci premii:
1.    Premiul Imaginile lui Enescu 2019, constand in 1.000 euro + finantare si implementare expozitie personala in strainatate
2.    Premiul la sectiunea Pictura - categoria Artist Consacrat, 500 euro + finantarea si implementarea unei expozitii de grup in strainatate
3.    Premiul la sectiunea Pictura - categoria Tinere Talente, 500 euro + finantare si implementare expozitie de grup in strainatate
4.    Premiul la sectiunea Grafica - categoria Artist Consacrat, 500 euro + finantare si implementare expozitie de grup in strainatate
5.    Premiul la sectiunea Grafica - categoria Tinere Talente, 500 euro + finantare si implementare expozitie de grup in strainatate.

Depunerea lucrarii realizate se va efectua prin completarea formularul de depunere, disponibil pe site-ul www.imaginileluienescu.ro incepand cu data de 01 iulie 2019 pana la data de 15 august 2019, si prin incarcarea unei singure fotografii a lucrarii in formatele JPG, JPEG sau PNG.
Toate detaliile privind etapele concursului, modalitatile de inscriere, regulamentul si criteriile de eligibilitate sunt accesibile pe pagina web dedicata http://imaginileluienescu.ro

GE Festival KV High res

Despre Festivalul International „George Enescu”

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala. Editia 2019 a Festivalului International George Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio, Sala Mica a Palatului, la sala George Enescu de la Universitatea Nationala de Muzica si la Teatrul Excelsior. Concertele si recitalurile sunt grupate in sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.
Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate