Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 ianuarie 2020
Recomandări
Cristian Măcelaru dirijează Wynton Marsalis
(Muzică)
Intr-un interviu pe care mi l-a acordat pentru Radio Romania Muzical la inceputul lunii august, celebrul  dirijor Lawrence Foster, unul dintre cei mai influenti si activi promotori ai muzicii lui Enescu peste hotare, mi-l descria pe Cristian Macelaru drept “acel mare dirijor roman al momentului; cel mai probabil, va avea statura lui Sergiu Celibidache.”.
Cristian Macelaru (39 ani) este un nume cunoscut melomanilor bucuresteni; din 2012 a venit regulat in Romania pentru a dirija orchestre din Bucuresti si din tara. A fost dirijor asistent al unei celebre orchestre americane, cea din Philadelphia, iar de anul trecut a fost numit dirijor sef al Orchestrei Radiodifuziunii Germane WDR din Köln. Va sustine primul sau concert cu aceasta orchestra, in calitate de dirijor sef, pe 6 septembrie 2019. Inainte, va marca o noua premiera in cariera sa artistica: pe 24 august conduce primul sau concert in cadrul celui mai mare festival de muzica clasica din lume, BBC Proms. De la ora 21.30 a Romaniei, Cristian Macelaru dirijeaza  Orchestra Simfonica BBC, intr-un program ce reuneste lucrari de Constantin Silvestri (un alt mare dirijor roman si compozitor, legat de viata britanica prin Orchestra Simfonica din Bournemouth pe care a condus-o intre anii 1962 si 1969, transformand-o intr-un ansamblu de elita la nivel mondial), Prokofiev si Rahmaninov. Acest concert din 24 august poate fi ascultat in direct la Radio Romania Muzical.

O alta premiera din viata artistica a lui Cristian Macelaru a avut loc pe 12 iulie 2019, cand a fost lansat un disc cu lucrari de Wynton Marsalis pe care apare si numele dirijorului roman, album aparut la celebra casa britanica Decca, una dintre cele mai importante din lume. De altfel, am putea numara pe degete numele romanesti ale muzicienilor protagonisti la Decca – printre cele mai pregnante, Radu Lupu si Angela Gheorghiu.

Wynton Marsalis, celebrul trompetist de jazz, dar si compozitor, este o mai veche cunostinta a lui Cristian Macelaru; in turneul din ianuarie 2019, al Orchestrei Romane de Tineret, conduse de Cristian Macelaru, in Statele Unite ale Americii, de asemenea a fost interpretata o lucrare de Wynton Marsalis. Marsalis apare frecvent si in cadrul festivalului de muzica contemporana Cabrillo (SUA), unde Cristian Macelaru este director artistic din 2017.

macelaru+benedetti
Macelaru si Benedetti

Pe discul aparut la casa Decca, violonista Nicola Benedetti si Orchestra Simfonica din Philadelphia, condusa de Cristian Macelaru, au inregistrat Concertul pentru vioara si orchestra de Wynton Marsalis (2015), una dintre putinele lucrari pe care le semneaza in care Marsalis insusi nu este implicat ca interpret, in calitate de trompetist. Ca si in celelalte opusuri ale sale, intalnim un limbaj complex, cu influente venind din lumea jazzului, dar si accente din lumea muzicii culte contemporane. Sunt partituri dificile pentru interpreti, in special din punct de vedere ritmic, impregnate de un mod american de a face muzica pe care Cristian Macelaru l-a inteles foarte bine. Evident, orchestra cu care a inregistrat, Orchestra Simfonica din Philadelphia, este o garantie a calitatii in sine; Cristian Macelaru a lucrat cu aceasta orchestra inca din 2011, mai intai ca dirijor asistent, apoi ca dirijor asociat si dirijor in rezidenta. Inregistrarea concertului, realizata la finalul anului 2017, a presupus un indelung dialog intre compozitor, solista si dirijor, tocmai pentru a intelege toate intentiile compozitorului, multe dintre ele, nenotate in partitura. Inaintea inregistrarii, concertul a mai fost interpretat de 5-6 ori, cu imbunatatiri de la o versiune la alta.

Cred ca e de ascultat neaparat aceasta lucrare cu parfum de vara, cu alura ei jazzy, pentru a vedea in actiune un mare dirijor, cu o orchestra pe masura si o solista foarte talenta, intr-o partitura proaspata a unui creator pe care Macelaru l-a numit “un geniu”. Discul a fost difuzat de Radio Romania Muzical pe 15 iulie si poate fi reascultat oricand aici. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2019/disc.htm?a=2315991&c=5901&g=2, insotit de un interviu cu Cristian Macelaru.

In partea a doua a albumului, violonista Nicola Benedetti propune Fiddle Dance Suite pentru vioara solo de Wynton Marsalis, o alta lucrare ce i-a fost dedicata, cu influente venind din folclorul american.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate