Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
29 mai 2020
Recomandări
89 de soliști din elita mondială a muzicii, de o extraordinară expresivitate, forță și anvergură adaugă strălucire spectacolelor și atmosferei din sălile de concert
(Muzică)
In cele 23 de zile de Festival, pe scenele din Bucuresti vor urca 89 de solisti instrumentisti din elita mondiala a muzicii. Sunt artisti de o extraordinara expresivitate, forta si anvergura, multi dintre ei aflati la a doua, a treia participare sau prezente noi in programul Festivalului care vor adauga stralucire spectacolelor si atmosferei din salile de concert.
Programul zilei de luni, 16 septembrie, se deschide cu un concert cu doi instrumentisti de o stralucitoare virtuozitate. Recitalul violonistei Midori Goto – cunoscuta sub numele de scena Midori si a pianistului Jean-Yves Thibaudet, are loc la Ateneul Roman, de la ora 17.00.

In program: Sonata pentru vioara si pian in la minor  – de R. Schumann, Sonata nr. 1 pentru vioara si pian in la major – de G. Fauré, Sonata pentru vioara si pian in sol minor – de C. Debussy si Sonata a III-a in la minor pentru pian si vioara „In caracter popular romanesc”- de G. Enescu.

image002
Foto credit Midori – Timothy Greenfield-Sanders

Violonista americana de origine japoneza Midori este un artist vizionar care, pe langa intensa activitate concertistica internationala, este un activist si educator ce exploreaza constant modalitati de a construi conexiuni intre muzica si experienta umana.

Cu o cariera concertistica internationala de mare succes, care dureaza de peste 30 de ani, Midori este recunoscuta pentru precizia ei gratioasa si modul intim de a reda muzica, oferind audientei experiente senzoriale foarte intense. A cantat cu marile orchestre simfonice ale lumii - Londra, Chicago, Boston, San Francisco si Sinfonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Berlin, Viena, New York, Los Angeles, St. Petersburg, Orchestra de camera Mahler. A colaborat cu muzicieni de mare calibru, precum Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Christoph Eschenbach, Mariss Jansons, Paavo Järvi, Yo-Yo Ma, Susanna Mälkki, Menahem Pressler si Mstislav Rostropovich.

Francezul Jean-Yves Thibaudet este un pianist nuantat si versatil, al carui repertoriu acopera atat genul clasic, cat si muzica de opera, de jazz si muzica de film. A fost solist pentru coloanele sonore ale filmelor de Oscar: Atonement, Pride and Prejudice, Extremely Loud & Incredibly Close si Wakefield.

Ca solist, cu orchestra sau in formule camerale, repertoriul abordat de Jean-Yves Thibaudet include lucrari de Beethoven, Liszt, Grieg, Saint-Saëns, Haciaturian, Gershwin, precum si de compozitori contemporani, cum ar fi Qigang Chen si James MacMillan. A abordat si muzica de jazz si de opera si are numeroase colaborari in proiecte cross din domeniul filmului, al modei si artelor vizuale. Este artist in rezidenta la Boston Symphony Orchestra. Discografia sa include peste 50 de albume, are doua nominalizari Grammy, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Diapason d’Or, Choc du Monde de la Musique, Premiul Edison, precum si premiile Gramophone si ECHO Klassik. Este Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres din anul 2012.

In sectiunea Recitaluri si concerte camerale, de la ora 18:00, Sala Auditorium a Muzeului National de Arta va gazdui concertul Trio Nuova Musica Consonante. Articulat pe repertoriul contemporan romanesc, programul include Sonata pentru violoncel si pian, de Anatol Vieru si doua prime auditii: Conceptofonia, de Serban Nichifor, si Muzici paralele, de Liana Alexandru.

Trioul care propune audientei acest program de muzica contemporana este compus din doi muzicieni experimentati si tanarul si promitatorul pianist venind dinspre scoala clujeana, Emanuel Pusztai. El il va avea ca partener de dialog pe violoncelistul si compozitorul Serban Nichifor - absolvent de conservator si teologie, instrumentist si compozitor, spirit eclectic, preocupat de tema Holocaustului, dar si de mostenirea cantului bizantin si de integrarea in compozitiile sale a elementelor de jazz – care este considerat de critica muzicala un reprezentant al neoromantismului. Li se alatura clarinetistul Ion Nedelciu - instrumentist si pedagog, membru al ansamblului Archaeus.

Programul include Sonata pentru violoncel si pian, de Anatol Vieru. Recompensat cu premiul Herder pentru intreaga activitate (1986) si castigator al premiului de compozitie George Enescu (in 1946), Anatol Vieru este unul dintre cei mai prolifici compozitori romani contemporani. Este cunoscut publicului meloman in special ca autor de muzica de film (Felix si Otilia – 1972, r. I. Mihu, Soarele Negru – 1968, r. S.Popovici, Intoarcerea lui Voda Lapusneanu – 1979, r. M. Ursianu s.a.), insa are si o opera componistica foarte bogata, care include 120 de lucrari din toate genurile.

In prima auditie, va fi prezentata lucrarea Muzici paralele, semnata de Liana Alexandru. Pianista si profesoara de orchestratie, ea a fost si o compozitoare a carei creatie a fost recompensata cu numeroase premii in Europa si SUA. Impreuna cu sotul ei, compozitorul si violoncelistul Serban Nichifor, a fondat, in 1990, Nuova Musica Consonante-Living Music Foundation (USA), evidentiindu-se ca promotori ai genului de avangarda Visual Music in spatiul cultural romanesc.

Pe scena Salii Palatului, de la ora 20:00, are loc reprezentatia cu lucrarea vocal-simfonica Recviem, de Giuseppe Verdi. In concert, Orchestra si Corul Maggio Musicale Fiorentino, avandu-l la pupitrul dirijoral, intr-o ultima reprezentatie cu ansamblul, special pentru Festivaul Enescu, pe Fabio Luisi. Cei patru solisti vor fi: soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti si basul Riccardo Zanellato.

Considerata a fi una dintre cele mai importante lucrari vocal-simfonice ale lui Verdi, Requiem-ul a fost interpretat pentru prima data in Domul San Marco din Venetia, in anul 1874, sub conducerea muzicala a lui Verdi insusi. Cu toate ca aplauzele au fost interzise in interiorul bazilicii, incantarea publicului prezent la eveniment s-a simtit pretutindeni. Au urmat concerte la Teatro alla Scala, Opéra Comique de la Paris si Royal Albert Hall din Londra, unde mesajul despre moarte, judecata, salvare, inviere si forta emotionala a lucrarii au manifestat un puternic impact asupra publicului.

Maggio Musicale Fiorentino este un festival de arte italiene care are loc in fiecare an la Florenta, sub auspiciile Operei di Firenze. Festivalul se desfasoara intre sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii iunie – de unde si denumirea de ”Maggio” – luna mai. Fondat in aprilie 1933, festivalul avea ca obiectiv sa prezinte opere italiene contemporane sau uitate, in productii dramatice. A fost primul festival de muzica din Italia. Initial, acest important festival muzical a fost asociat cu „joie de vivre”, pentru a marca renasterea asociata primaverii. Dansul, muzica si spectacolele teatrale au fost o modalitate prin care se aducea un omagiu unui anotimp al infloririi, al bucuriei iesirii din tristetea si mohoreala iernii.

Orchestra Maggio Musicale Fiorentino sustine activitatea concertistica din sezoanele de opera ale Teatro Comunale di Firenze inca de la inceputurile sale si este astazi foarte apreciata de regizori si public, cu o ampla notorietate internationala. Din 1969 pana in 1981, directorul permanent al orchestrei a fost Riccardo Muti, apoi Zubin Mehta (director muzical din 1985 si, din 2006, director onorific pe viata), iar din 2018 pana in 2019, Fabio Luisi. Incepand cu anii 1950, Orchestra a realizat numeroase inregistrari, a avut numeroase aparitii la radio si televiziune si a primit premii prestigioase, inclusiv premiul Grammy in 1990.

Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate